Noul Cod Silvic a fost promulgat. Ce îi nemulţumeşte pe activiştii de mediu

  • “Noul cod silvic” a fost promulgat de preşedinte, dar nu poate fi aplicat până nu are şi norme
  • Activiştii de mediu sunt nemulţumiţi de forma finală a legii, desi are pedepse mult mai aspre
  • Potrivit noului cod, eşti anchetat penal chiar şi pentru crengile rupte
1087 afișări
Imaginea articolului Noul Cod Silvic a fost promulgat. Ce îi nemulţumeşte pe activiştii de mediu

Noul Cod Silvic a fost promulgat, dar nu poate fi încă aplicat. Ce îi nemulţumeşte pe activiştii de mediu

Rupi un brăduţ, vei avea dosar penal. Noul cod silvic, care prevede pedepse mult mai aspre pentru cei care taie ilegal lemne din pădure, a fost promulgat de către preşedinte.

Dacă până acum primeai o amendă, în cazul în care erai prins cu o cantitate sub  5 metri cubi de lemn pentru care nu aveai documente, potrivit noii legi, poţi ajunge la închisoare chiar şi pentru nişte crengi. În funcţie de gravitatea faptei, pedeapsa este de la 6 luni la 7 ani în spatele gratiilor. În plus, autovehiculul care transportă lemnul tăiat ilegal va fi confiscat.

Acestea sunt doar câteva din modificările aduse codului silvic. Activiştii de mediu sunt însă, nemulţumiţi.

Florin Stoican şi Alexandru Teleagă, reprezentanţii a două ONG-uri care luptă pentru protecţia pădurilor, spun că legea este doar “ o cârpeală”. Aceştia reproşează guvernului, dar şi parlamentarilor că nu au rezolvat probleme importante, cum ar fi interzicerea de orice fel a arborilor din parcurile naturale, dar şi modul în care lemnul poate fi vândut.

Efectele noului cod le vei putea vedea abia după ce vor fi emise şi norme de aplicare a legii. Până atunci, Iulian, pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni, se luptă, fără prea mari şanse de izbândă, cu hoţii de lemne. Estimează că, sub ochii lui, în ultimii ani, au fost defrişate ilegal între 400 şi 600 de hectare de pădure,în această zonă. Hoţii fură des, dar în cantităţi mici, aşa că se aleg doar cu amenzi pe care nu le plătesc.

  • “La ora actuală noi avem un amestec în legislaţie şi inclusiv în parcurile naţionale se poate face exploatare în peste 50%  din suprafeţe.Şi una din propunerile din Codul Silvic, care trecuse de Senat, dar a picat la Camera deputaţilor, era aceea de a interzice o bună parte din lucrările silvice în parcurile naţionale”, explică reprezentantul Asociaţia Kogayon, Florin Stoican. 

 

  • „Pentru industrie, o cantitate se duce din subestimarea diametrelor şi înălţimilor arborilor care creează un volum suplimentar şi e transportat fie cum mai multe transporturi cu acelaşi aviz, fie fie se supraîncarcă camioanele. Adică, se declară o cantitate şi se transportă dublu sau, mă rog, cu 20% mai mult”, spune reprezentantul Asociaţia “Altitudinea”, Alexandru Teleagă. 

 

  •  „Aici s-a săvârşit o tăiere ilegală de arbori, de cetăţeni  din localitea Ocolna. Ştiindu-se violenţa oamenilor din localitatea Ocolna, evităm, de cele mai multe ori, să ne confruntăm cu ei. Sunt oameni care nu au legătură cu pădurea. Oameni care nu lucrează în interiorul pădurii, doar fură din pădure. Au dezvoltat afaceri. Îi ajută, îi încurajează şi cetăţenii la acest furt de lemne”, conchide Iulian Minuţă-Mic, pădurar. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici