Nu mai sunt bani pentru salariile judecătorilor? CSM avertizează că actul de justiţie este afectat

Imposibilitatea plăţii drepturilor salariale ale judecătorilor este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie, transmite, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

4521 afișări
Imaginea articolului Nu mai sunt bani pentru salariile judecătorilor? CSM avertizează că actul de justiţie este afectat

Mesajul CSM venit după ce s-a vehiculat că nu mai sunt bani pentru salariile judecătorilor

CSM transmite că a urmărit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea plăţii drepturilor salariale ale judecătorilor şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în sensul că „această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”.

CSM reaminteşte că independenţa justiţiei „este o noţiune complexă care are în conţinutul său componenta independenţei materiale a corpului magistraţilor, jurisprudenţa instanţei constituţionale şi a instanţelor europene fiind constantă în acest sens”.

„Independenţa judecătorilor poate fi percepută ca iluzorie în lipsa acordării efective a renumeraţiei cuvenită funcţiei exercitate în societate de către judecători, ca şi garanţie a independenţei derivată din statutul constituţional al magistratului. Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atenţia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situaţiei de neplată a drepturilor salariale cuvenite judecătorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătoreşti definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite. Acest impact trebuie evaluat în legătură directă cu existenţa la acest moment a unei lipse acute de judecători la toate gradele de jurisdicţie, consecinţă directă a incertitudinii statutului magistratului şi a tensiunilor create în interiorul corpului profesional din această perspectivă, situaţie care a existat cel puţin în cursul acestui an”, transmite CSM, vineri, într-un comunicat de presă.

Totodată, CSM arată că este deosebit de important de precizat că, în conformitate cu atribuţiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul instanţelor judecătoreşti pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti în calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecătorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici