Nu una, ci TREI statui. Artizanul Unirii, cardinalul Iuliu Hossu care a citit Proclamaţia de la Alba Iulia, uitat pentru mai mulţi ani, „regăsit” de Centenar

Trei busturi şi statui din bronz ale cardinalului Iuliu Hossu au fost realizate de Centenar în judeţul Bistriţa-Năsăud, după ce artizanul Marii Uniri a fost uitat zeci de ani de autorităţi, iar în satul natal nu exista nici măcar o plăcuţă comemorativă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1926 afișări
Imaginea articolului Nu una, ci TREI statui. Artizanul Unirii, cardinalul Iuliu Hossu care a citit Proclamaţia de la Alba Iulia, uitat pentru mai mulţi ani, „regăsit” de Centenar

Nu una, ci TREI statui. Artizanul Unirii, cardinalul Iuliu Hossu care a citit Proclamaţia de la Alba Iulia, „UITAT” mai mulţi ani în localitatea natală, celebrat de Centenar (Sursa: Actual de Cluj)

Zeci de ani, autorităţile din Bistriţa-Năsăud şi cele din comuna Milaş, satul în care s-a născut primul cardinal român, artizan al Unirii, nu au amplasat nici măcar o plăcuţă care să amintescă originile lui Iuliu Hossu, cel care a citit Rezoluţia Marii Adunări din 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia.

La 100 de ani de la Marea Unire, cardinalul are în judeţ trei statui şi busturi realizate de autorităţi, oameni de afaceri şi de biserică.

Un prim bust de bronz a fost ridicat în satul natal al cardinaului, în Milaş, foarte aproape de casa în care s-a născut şi a crescut artizanul Marii Uniri. Imobilul a fost demolat parţial, în prezent reprezentând un real pericol pentru localnici. Bustul a fost finanţat de un grup de oameni de afaceri şi este o lucrare din bronz, operă a sculptorului Ilarion Voinea.

CTEŞTE şi #100 Artizanul Unirii, cardinalul Iuliu Hossu care a citit Proclamaţia de la Alba Iulia, UITAT în localitatea natală: Casa i-a fost demolată. Până şi cărămizile au fost vândute | GALERIE FOTO

Un al doilea bust a fost realizat, dezvelit şi sfinţit la sărbătoarea hramului Parohiei Greco-Catolice din localitatea Cormaia, opera fiind realizată cu fondurile bisericii.

A treia statuie a cardinalului a fost finanţată cu 50.000 de lei de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a fost amplasată în curtea Bisericii Bunvestire din Bistriţa, fiind şi cea mai impunătoare dintre acestea. Statuia, realizată din bronz, are 2,7 metri şi a fost amplasată pe un postament de un metru.

Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 în localitatea Milaş. Pe 1 decembrie 1918, episcopul Iuliu Hossu a citit actul Unirii de la Alba Iulia în faţa a 100.000 de români. Apoi, episcopii Iuliu Hossu şi Miron Cristea, alături de Alexandru Vaida-Voievod şi Vasile Goldiş, au dus la Bucureşti Declaraţia de Unire de la Alba Iulia şi i-au înmânat-o regelui Ferdinand I al Românilor.

Pentru că a refuzat scaunul de Mitropolit al Moldovei, oferit de comunişti în schimbul trecerii la religia ortodoxă, Iuliu Hossu a fost condamnat la închisoare şi a fost închis la Sighet între anii 1950-1955. Cu un an înainte să moară, papa Ioan Paul al IV-lea i-a oferit rangul de cardinal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici