O femelă rinocer a rămas însărcinată prin transfer de embrioni

O femelă rinocer a rămas însărcinată prin transfer de embrioni, aceasta fiind prima utilizare cu succes a unei metode despre care s-a spus că ar putea face posibilă salvarea subspeciei aproape dispărute de rinocer alb nordic.

75 afișări
Imaginea articolului O femelă rinocer a rămas însărcinată prin transfer de embrioni

O femelă rinocer a rămas însărcinată prin transfer de embrioni

În cadrul testelor cu o altă subspecie, cercetătorii au creat în laborator un embrion de rinocer alb sudic, pornind de la un ovul şi spermă care fuseseră colectate anterior de la alţi rinoceri şi l-au transferat într-o mamă surogat de rinocer alb sudic, la Ol-Pejeta Conservancy din Kenya, relatează AP.

„Succesul transferului de embrioni şi sarcina reuşită reprezintă o dovadă de concept şi le permite (cercetătorilor) să treacă acum, în siguranţă, la transferul de embrioni de rinocer alb nordic - o piatră de temelie în misiunea de a salva rinocerul alb nordic de la dispariţie”, a declarat grupul care s-a ocupat de transferul de embrioni.

Cu toate acestea, echipa a aflat de sarcină abia după ce mama surogat a murit din cauza unei infecţii bacteriene în noiembrie 2023. Rinocerul a fost infectat atunci când sporii tulpinii de clostridium au fost eliberaţi din sol de către apele de inundaţie, iar embrionul a fost descoperit în timpul unei examinări post-mortem.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt foarte optimişti în legătură cu descoperirile lor.

„Acum avem dovada clară că un embrion congelat, dezgheţat, produs într-o eprubetă poate produce o nouă viaţă şi asta este ceea ce ne dorim pentru rinocerul alb din nord”, a declarat profesorul Thomas Hildebrandt, care este cercetător principal şi şeful Departamentului de Reproducere de la BioRescue .

În Africa au mai rămas aproximativ 20.000 de rinoceri albi sudici. Această subspecie, precum şi o altă specie, rinocerul negru, îşi revin după o reducere semnificativă a populaţiilor lor din cauza braconajului pentru coarne.

Cu toate acestea, subspecia de rinoceri albi nordici mai are doar doi membri cunoscuţi în lume. Najin, în vârstă de 34 de ani, şi urmaşul ei, Fatu, în vârstă de 23 de ani, sunt amândoi incapabili de reproducere naturală, potrivit Ol-Pejeta Conservancy, unde trăiesc. Ultimul rinocer alb mascul, Sudan, avea 45 de ani când a fost eutanasiat în 2018 din cauza unor complicaţii legate de vârstă. El a fost tatăl lui Najin. Oamenii de ştiinţă au păstrat materialul seminal al acestuia şi al altor patru rinoceri morţi, în speranţa de a-l folosi în fertilizarea in vitro cu ovule recoltate de la femele de rinocer alb nordic pentru a produce embrioni care, în cele din urmă, vor fi purtaţi de mame surogat de rinocer alb sudic.

Unele grupuri de conservare au susţinut că este probabil prea târziu pentru a salva rinocerul alb din nord prin fertilizare in vitro, deoarece habitatul natural al speciei din Ciad, Sudan, Uganda, Congo şi Republica Centrafricană a fost devastat de conflictele dintre oameni. Scepticii spun că eforturile ar trebui să se concentreze asupra altor specii aflate în pericol critic de dispariţie şi care au mai multe şanse de supravieţuire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
femelă,
rinocer,
embrion

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici