„Ochii pe mine!”. Sandra Alexiu, Asociaţia Medicilor de Familie: Statul român nu ne-a dat nici măcar o mască/ Vaccinarea nu este o simplă injecţie pe care poate să o facă oricine

  • Sandra Alexiu: „Noi spunem de ani de zile că baza sistemului medical este medicina de familie şi nu ne-a auzit nimeni până acum”.
  • Sandra Alexiu: „Orice serviciu medical este un serviciu care se plăteşte. Serviciul de vaccinare este un serviciu medical şi este un serviciu care trebuie plătit”.
  • Oana Sîrbu: „Am pierdut şase oameni dragi de familie, fără nicio legătură cu covidul. Am ales să fiu foarte precaută”.
  • Oana Sîrbu: „Eu mi-am ales aşa un culoar şi nu mă abat de la el. Cel al apariţiilor când am de spus ceva, când am de prezentat ceva”.
381 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!”. Sandra Alexiu, Asociaţia Medicilor de Familie: Statul român nu ne-a dat nici măcar o mască/ Vaccinarea nu este o simplă injecţie pe care poate să o facă oricine

,,Ochii pe mine!” Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie: ,,Statul român nu ne-a dat nici măcar o mască de la începutul pandemiei şi până acum / ,,Serviciul de vaccinare nu este o simplă injecţie pe care poate să o facă oricine”

Cu dr. Sandra Alexiu vorbim despre vaccinarea noastră cea de toate zilele şi despre provocărilor medicilor de familie în această perioadă. Cum facem să ajungem la mult visata imunizare în masă şi unde se blochează procesul românesc de vaccinare.

Invitata lui Vlad Craioveanu îşi aşteaptă încă rândul la vaccinare. Consideră justificată iniţiativa de a începe procesul de vaccinare cu personalul medical din spitale, adică oamenii din prima linie în lups împotriva Covid-19. Îţi spune şi care sunt motivele.

„Îmi aştept încă rândul la vacinare şi când îmi va veni rândul, o să arăt lucrul ăsta public. Noi, medicii de familie, suntem printre ultimii vaccinaţi din primii val. După ce se vaccinează personajul spitalelor, urmează şi ceilalţi medici aflaţi în afara spitalelor, respectiv medici dentişti, medici de familie, medici şcolari.”

S. Alexiu: ,,Ne confruntăm şi cu o lipsă de personal şi cu un personal obosit”

„România a ales să înceapă vaccinarea cu personalul medico-sanitar, probabil şi din cauza faptului ca ne confruntăm şi cu o lipsă de personal şi cu un personal obosit care trebuie sa continua în acelaşi rit, pentru ca aţi văzut că nu scade numarul de infectări. Urmează o etapă a doua şi cu alte persoane din administraţie, cu personalul de învăţământ, cu pacienţii care au anumite boli cronice.”

S. Alexiu: ,,Oamenii încă aşteaptă lămuriri, încă aşteaptă explicaţii  pe înţelesul tuturor”

În legătură cu reticenţa multora dintre români la vaccin, Sandra Alexiu mărturiseşte că depinde de mediul în care trăieşte fiecare, de sursa informaţiilor pe care le au şi de educaţia medicală, cu multe carenţe printre populaţia noastră.

Pe lângă asta, medicul de familie susţine că oamenii au nevoie de informaţii clare şi pe înţelesul lor.

„În primul rând, se tem de necunoscut şi primul impuls al omului este să respingă acel lucru nou şi să aştepte să vadă ce se întâmplă. Ei încă aşteaptă lămuriri, încă aşteaptă explicaţii  pe intelesul tuturor. Trebuie să ne adresăm acelor temeri pe care le au.  (…) Fiecare din ce a auzit. Cu toate astea, noi trebuie să le explicăm, pentru că uneori sunt lucruri care depăşesc mult puterea de înţelegere a unei populaţii puţin educatate din punct de vedere medical.”

S. Alexiu: ,,Nu imi imaginez că îşi imaginează cineva că un serviciu medical nu trebuie plătit”

Dr. Sandra Alexiu lămureşte şi subiectul despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă şi anume faptul că medicii de familie vor primi diferite sume de bani pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Reamintim şi faptul că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii declara că se bazează pe medicii de familie în cadrul acestui demers de vaccinare, extrem de important pentru imunizarea în masă.

„Oamenii cred că medicii funcţionează cu nimic. Nu imi imaginez că îşi imaginează cineva că un serviciu medical nu trebuie plătit. Cred că această problemă vine din vechea şi antica perioadă comunistă în care se spunea că totul este gratis. În general, ce e gratis costă mai mult decât atunci când ştii preţul. Orice serviciu medical este un serviciu care se plăteşte. Serviciul de vaccinare este un serviciu medical şi este un serviciu care trebuie plătit. Este o muncă pe care o faci după ce ai învăţat nişte ani. Aici nu vorbim de o simplă injecţie. Serviciul de vaccinare nu este o simplă injecţie pe care poate să o facă oricine, la colţul străzii, fără pregătire.”

Dr. Sandra Alexiu: ,,Nu ne-a auzit nimeni până acum”

„În general, oamenii sunt mai uşor de convins atunci când cineva care îi cunoaşte şi în care au încredere vine să le spună. Sigur că toţi au nevoie de modele, de persoane cunoscute, dar cred că oamenii simpli, dintr-un mediu în care nu ajung foarte multe informaţii, dacă este să cântărească între medicul lor de familie şi o persoană care se schimbă foarte des în guvern sau cineva nou de la televizor, s-ar putea să nu aibă atâta putere de convingere şi să nu aibă atâta greutate ca medicul. (…) Pe de altă parte, să ştiţi că mă bucur că ministrul Voiculescu se bazează pe noi, pentru că noi spunem de ani de zile că baza sistemului medical este medicina de familie şi nu ne-a auzit nimeni până acum.”

S. Alexiu: ,,Ce am primit, am primit din donaţii şi sponsorizări”

Dr. Sandra Alexiu explică faptul că vaccinarea este o muncă de echipă. Fiecare îşi ştie aportul şi rolul în acest process extrem de important pentru vremurile pe care le trăim. Cât despre ajutorul primit de la stat de către medicii de familie, invitata lui Vlad Craioveanu mărturiseşte un lucru dureros pentru România lui 2021.

,,Vaccinarea nu se face numai cu medici de familie. Se face cu echipe întregi în care medicul de familie este coordinator şi este promotor.  Avem asistenţi medicali, avem registratori. Este o armată de oameni care trebuie să pună umărul şi să facă lucrurile să meargă. (…) Echipamentele nu ne-au fost date niciodată. Noi ni le-am achiziţonat singuri. Noi nu am primit de la nimeni. Ce am primit, am primit din donaţii şi sponsorizări. Statul român nu ne-a dat nici măcar o mască de la începutul pandemiei şi până acum. În centrele de vaccinare, din câte stiu, o parte din achiziţii se vor face centralizat şi se vor primi la aceste centre din echipamentul de protecţie, seringile. Nu vorbim doar de flacoanele de vaccin. Sunt multe de care ai nevoie. Toate pungile, tot ce înseamnă deşeuri, toate fluxurile. Trebuie să ai tot ce scrie la carte plus trusa de urgenţă.  (…) Nu aşteptăm să ni le dea toate Guvernul, dar nu se pune problema să ni le aducem noi de acasă.”

Dr. Sandra Alexiu: ,,Statul român nu a permanentizat analizele anuale”

„Când era ministrul Eugen Nicolăescu, a fost un program care a trimis oamenii la analize şi a introdus adânc în conştiinţa noastră ideea de analize anuale. Aceste analize anuale au fost doar atunci. Statul român nu a permanentizat aceasta chestiune. Cu toate că au trecut 12 ani de atunci, şi acum sunt oameni care vin şi spun că vor trimitere pentru analizele anuale. Acest lucru nu se întâmplă. Noi, ca să dăm să facem nişte analize unui pacient, trebuie să suspicionăm o boală. Un pacient sănătos, dacă doreşte să îşi facă un consult, vine să îi facem un consult de bilanţ, dar pentru un pacient care nu are niciun simptom, deci vine să vadă cum se simte, noi nu avem la dispoziţie decât două-trei analize pe care trebuie să şi le plătească (…) Sănătatea nu este gratuită. Sănătatea este un lucru foarte scump şi fiecare stat trebuie să dozeze foarte bine ceea ce oferă. Şi banii alocaţi în bugetul statului pentru sănătate sunt foarte puţini.”

Oana Sîrbu, pe drumul amintirilor: ,,A venit această nebunie cu un val de tristeţe pentru mine”

Şi de la „cartoful fierbinte” al vaccinării, ne întoarcem puţin şi la vremea… liceenilor. Dacă sunteţi curioşi să aflaţi ce mai face Oana Sîrbu, este momentul potrivit să o vedeţi în cea de-a doua parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!”. Povestim despre amintirile interpretei din vremea profesoarei Isoscel, despre muzică, dar mai ales despre provocări într-o lume în care totul pare să fie dintr-o altă poveste, dintr-o altă viaţă.

Anul 2020 a fost pentru interpreta Oana Sîrbu un an al încercărilor, un an în care a pierdut mulţi oameni dragi.

„Cred că urma să fac câteva concerte... A venit această nebunie şi a venit totodată şi cu un val de tristeţe pentru mine, pentru ca am pierdut şase oameni dragi de familie – fără nicio legătură cu covidul. Am fost si eu foarte atentă să vad ce se întâmplă şi atunci am ales să fiu foarte precaută. Aceasta a fost prioritatea numărul unu.”

O. Sîrbu: ,,Este universul meu cel mic şi mi-l ţin aşa ca pe o bijuterie”

Oana Sîrbu mărturiseşte că respectă cu sfinţenie regulile. A refuzat aproape toate apariţiile media pentru a-i proteja pe cei dragi. Cât despre vaccin, consideră că, momentan, mizează mai mult pe zona de protecţie serioasă.

„Într-adevăr, port mască cum ies din casă şi nu mă întâlnesc cu nimeni, aşa doar la cumpărături şi cei foarte apropiati. Am un tătic care face 86 de ani, şi am un băieţel de 12 ani, asta este universul meu cel mic şi mi-l ţin aşa ca pe o bijuterie cât se poate de mult. (…) Asta cu vaccinul, nu ştiu ce să-ţi spun, mi se pare puţin cam devreme ce ştiu, ce se întâmplă… Aş rămâne mai mult în zona de protecţie şi mă gândesc mai târziu la vaccinare.”

O. Sîrbu: ,,Îmi este greu să mă detaşez de rolul ăla de ingenuă şi de fetişcană”

Ce spune Oana Sîrbu despre ideea de a face, după 34 de ani, un fel de Liceenii se întorc? Arm ai avea acealşi imparc, acelaşi farmec, acelaşi parfum? Ce rol simte că i s-ar potrivi cel mai bine? Poate o Oana Sîrbu care să nu fie eleva ingenuă, ci profesoara Isoscel?

„Au trecut 34 de ani,  nu ştiu dacă ar mai avea acelaşi impact. (...) Nu mai este acelaşi parfum. Graţie faptului ca se mai difuzează Liceenii şi acum, câştigă noi şi noi adepţi în rândul publicului foarte tânăr. (…) Acum sunt alte repere, alte influenţe ale altor tineri.  Nu cred că noi am mai fi potriviţi pentru astfel de roluri, adaptate acum. Îmi este greu să mă detaşez de rolul ăla de ingenuă şi de fetişcană. Îmi este greu să mă văd într-o aură de mamă, să fiu eu Isoscel, mi-ar fi greu să mă văd în zona asta.”

O. Sîrbu: ,,Peste mine anul ăsta a pus mai mult stres decât de obicei”

„Eu mi-am ales aşa un culoar şi nu mă abat de la el. Cel al apariţiilor când am de spus ceva, când am de prezentat ceva. Nu mă pliez uşor pe orice tip de discurs al interlocutorului. (...) Peste mine anul ăsta a pus mai mult stres decât de obicei şi cred acum că suntem condiţionaţi de stările noastre de stres şi cred că trebuie avut grijă.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici