ONG-urile nu sunt de acord cu externalizarea serviciilor de prindere a câinilor în Bucureşti

ONG-urile pentru protecţia animalelor au susţinut vineri, la o dezbatere publică organizată de municipalitatea bucureşteană, că nu sunt de acord cu externalizarea serviciilor de prindere a câinilor fără stăpân, considerând că aceasta va duce la multe abuzuri şi cruzimi asupra patrupedelor.

403 afișări
Imaginea articolului ONG-urile nu sunt de acord cu externalizarea serviciilor de prindere a câinilor în Bucureşti

ONG-urile nu sunt de acord cu externalizarea serviciilor de prindere a câinilor în Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Primăria Capitalei a avut loc, vineri, o dezbatere privind trei proiecte de hotărâri iniţiate de municipalitate, la care au participat reprezentanţii mai multor ONG-uri pentru protecţia animalelor, cetăţeni, dar şi reprezentanţi ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Cele trei proiecte, a căror perioadă de dezbatere publică s-a finalizat, au în vedere încheierea contractelor de prestări servicii pentru sterilizarea câinilor fără deţinător în punctele de lucru ale ASPA, încheierea contractelor de prestări servicii cu medicii veterinari în Capitală, dar şi încheierea contractelor de prestări servicii pentru capturarea, transportarea şi reteritorializarea câinilor fără deţinător de pe raza municipiului.

Proiectul privind serviciile de capturare a câinilor vagabonzi a stârnit cele mai multe controverse, cetăţenii prezenţi la şedinţa organizată de municipalitate exprimându-şi opiniile împotriva externalizării de către municipalitate a acestor tipuri de servicii.

"Nu putem fi de acord cu externalizarea acestor servicii, pentru că vor fi foarte multe abuzuri asupra animalelor", a arătat reprezentanta Asociaţiei Cuţu-Cuţu, Marcela Pîslaru, care a precizat că aceste externalizări vor fi "sursa unor câştiguri care va fi însoţită de cruzime asupra animalelor".

Discuţiile între reprezentanţii municipalităţii şi cei ai societăţii civile au durat aproximatic patru ore şi au avut în vedere şi subiecte care nu se aflau pe ordinea de zi a dezbaterii.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, prezent la dezbateri, a declarat că municipalitatea doreşte să externalizeze aceste servicii pentru "creşterea capacităţii de prindere a animalelor, astfel încât în Bucureşti să fie sterilizate mai multe animale decât cele care sunt prinse în fiecare zi".

"Anul trecut au fost sterilizaţi 3.024 de câini. Am plecat de la patru câini pe zi, apoi am ajuns la zece câini pe zi, iar acum avem o capacitate de sterilizare de 30 de câini pe zi", a declarat Răzvan Băncescu, care a precizat că aceste lucruri au fost făcute cu actuala capacitate a instituţiei ASPA, care are doar şase persoane angajate să se ocupe de prinderea câinilor fără stăpân.

În opinia lui Băncescu, pentru ca în Bucureşti să fie rezultate vizibile în privinţa câinilor fără stăpân, este nevoie de prinderea şi sterilizarea unui număr minim de 100 de câini pe zi, astfel încât numărul animalelor sterilizate să fie mai mare decât numărul celor care se nasc.

Propunerile cetăţenilor vor fi analizate şi introduse în forma finală a proiectelor de hotărâre, după definitivare acestea urmând să fie supuse aprobării consilierilor generali, într-o şedinţă a CGMB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici