Oprescu: Cu oamenii m-am înţeles, mai greu mi-a fost cu câinii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la sediul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), unde s-a întâlnit cu liderii sindicatelor regiei, că s-a înţeles cu oamenii, însă "i-a fost mai greu cu câinii".

19 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Cu oamenii m-am înţeles, mai greu mi-a fost cu câinii

Oprescu: Cu oamenii m-am înţeles, mai greu mi-a fost cu câinii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu le-a cerut şoferilor care protestează la autobaza Titan să meargă la maşini şi să revină pe trasee, dar "să aibă grijă, că sunt obosiţi".

"Cu oamenii m-am înţeles, că toată viaţa am vorbit cu oamenii. Mai greu m-am înţeles cu câinii", a spus Oprescu, întrebat dacă negocierile cu angajaţii RATB au avut succes.

Primarul general a calificat protestul ca fiind ilegal, adăugând că nu se justifică în niciun fel ca două milioane de bucureşteni să aştepte în staţiile de autobuz sau tramvai. Edilul le-a cerut protestatarilor "să nu lase cetăţenii pe trotuare", anunţând că va lua măsurile de cuviinţă în cazul în care aceştia nu se întorc la muncă. El a susţinut că va introduce maxi-taxi-uri pe liniile RATB, dacă şoferii nu revin pe traseu joi.

"Dacă protestul nu încetează îmi voi lua măsurile de urgenţă, voi introduce maxi-taxi pe toate traseele", a spus Oprescu.

Acesta a apreciat că protestul spontan a avut la bază zvonuri şi speculaţii, subliniind că "în momentul de faţă angajaţii se află într-o greşeală morală şi legală faţă de cetăţeni".

"Am garantat că nimeni nu pleacă din RATB, dar să muncească. Eu n-am minţit, nu pot să le spun că le mărim salariile, dar ele răman la acelaşi nivel", a întărit Oprescu.

Edilul şef al Capitalei a mai spus că în fiecare campanie electorală s-au oferit "gratuităţi peste gratuităţi", motiv pentru care salariile angajaţilor RATB nu mai pot fi mărite, însă Oprescu a asigurat că ele vor rămâne la acelaşi nivel şi că nimeni nu va fi dat afară.

Primarul general le-a promis liderilor de sindicat de la RATB că nu vor fi disponibilizări, că nu vor fi diminuate salariile şi că va încerca să găsească soluţii pentru finanţarea protocolului care prevede introducerea unor sporuri în salariul de bază. Edilul a precizat însă că nu există un protocol semnat, ci doar o propunere a sindicaliştilor de introducere a unor sporuri în salariul de bază, ceea ce înseamnă o majorare a salariilor.

Pe de altă parte însă, liderii sindicali au spus că nu au obţinut nimic concret în aproximativ patru ore de negocieri şi că discuţiile ar trebui să se mute la autobaza Titan deoarece şoferii care s-au adunat într-un protest spontan trebuie să hotărască dacă promisiunile făcute de primarul Sorin Oprescu sunt corecte şi vor să renunţe la protest.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor RATB, Mircea Ionescu, a declarat, la finalul discuţiilor, că primarul Sorin Oprescu şi-a dat cuvântul că va găsi soluţii pentru finanţarea protocolului, că va asigura veniturile salariale din acest moment ale angajaţilor RATB şi nu vor avea loc restructurări.

Ionescu a subliniat că nu liderii sindicatelor prezente la discuţii ar trebui să fie mulţumite de negocieri, ci cei care se află la autobaza Titan.

Peste o mie de angajaţi RATB protestează la autobaza Titan, aceştia refuzând să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee. Protestul a fost declanşat, miercuri noapte, la acţiune participând iniţial 400 de angajaţi ai regiei.eneral al Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici