Oprescu: Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână. Vor fi trei-patru întrebări

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a susţinut, luni, după întâlnirea cu liderii partidelor din Consiliul General, că cel mai probabil data referendumului local va fi devansată cu o săptămână, iar numărul întrebărilor va fi redus, cel mai posibil la jumătate, decizia finală urmând a fi luată marţi.

158 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână. Vor fi trei-patru întrebări

Oprescu: Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână. Vor fi trei-patru întrebări (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am căzut de acord ca marţi să putem reformula o serie de lucruri, apoi să facem o şedinţă de îndată a Consiliului General. În primul rând nu trebuie perturbat bacalaureatul, pe data de 19 iunie este exact între proba orală şi proba scrisă, iar în componenţa comisiilor de supraveghere şi numărare a voturilor majoritatea sunt profesori. Mai mult, sălile trebuie reamenajate pentru proba scrisă, iar asta însemna să îi dăm peste cap pe copii. În mod sigur data va fi împinsă înainte cu cel puţin o săptămână", a precizat edilul şef.

Oprescu a asigurat că nu va fi atinsă nici data de începere a examenului de capacitate.

Necesitatea reducerilor cheltuielilor a fost, de asemenea, luată în discuţie, luni. "La şapte întrebări, făcând o analiză sumară. Am ajuns la concluzia că trebuie să edităm mult mai mult de 14 milioane de exemplare, care ar costa aproximativ cinci milioane de lei. E o nebunie", a precizat Oprescu.

Primarul general a mai discutat cu liderii de grup din Consiliul General despre reformularea întrebărilor de la referendum pentru a fi o consultare foarte clară a populaţiei. "Nimeni nu îşi doreşte un sondaj. Un sondaj poate fi obţinut fără aceste cheltuieli obţinute din banul public, ci toată lumea îşi doreşte realmente să consulte populaţia", a subliniat Oprescu.

Edilul şef al Bucureştiului a afirmat că reprezentanţii PDL din conducerea Consiliului General au acceptat nevoia reducerii numărului de întrebări de principiu şi simplificarea conţinutului lor.

Marţi, la ora 15.00, vor fi definitivate întrebările care vor intra mai întâi în componenţa proiectului de hotărâre, apoi în şedinţa CGMB vor fi validate.

"Printr-un dialog s-a reuşit să dăm de-o parte această greşeală (n.r.-cele şapte întrebări votate iniţial), este de apreciat faptul că partidele au avut puterea de a admite că s-au grăbit atunci când au fost votate cele şapte întrebări", a afirmat Oprescu.

Primarul general a precizat că, după consulatarea cu primarii, va fi stabilit un număr mai mic de întrebări cu un conţinut foarte clar formulat de comun acord cu partidele care au reprezentanţi în Consiliul General, urmând apoi să fie o şedinţă de îndată a Consiliului pentru a putea repara greşelile. Şedinţa Consiliului va fi probabil miercuri. "Am căzut cu toţii de acord că principiile discutate şi rezultate, şi reluate se pot concentra în trei întrebări clare, vor fi trei sau patru, mâine veţi avea răspunsul după consultarea cu toată lumea", a precizat Oprescu.

Reprezentanţii fiecărui partid îşi vor spune părerea legată de întrebările scrise şi comentate, pentru a vedea dacă sunt atinse principiile stabilite de comun acord şi vor fi însuşite trei, patru întrebări care vor intra în proiectul de hotărâre.

CGMB hotărâse, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie, dată ce va fi devansată, potrivit declaraţiei de luni a primarului Oprescu.

Cele şapte întrebări stabilite în 13 aprilie erau: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări era proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Co-preşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu declarau atunci că PSD, PNL şi PC vor boicota referendumul pentru administraţia Bucureştiului dacă acesta va conţine întrebările stabilite de Consiliul General în şedinţa din 13 aprilie.

Peste 50 de ONG-uri au cerut CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice, pentru ca bucureştenii să cunoască implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. ONG-urile au arătat că cele şapte întrebări propuse pentru referendumul local din 19 iunie sunt formulate tendenţios, sunt confuze şi retorice. Acestea au ameninţat că vor boicota referendumul dacă nu vor fi făcute modificări.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice susţinea că referendumul iniţiat de PDL ar fi în fapt "un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici