Ordinul Asistenţilor: Aşteptăm rezultatul anchetei de la Giuleşti, apoi vedem dacă facem investigaţii

Ordinul Asistenţilor - Filiala Bucureşti va declanşa propria anchetă la Maternitatea Giuleşti numai dacă unul sau mai mulţi asistenţi vor fi găsiţi vinovaţi la sfârşitul anchetei judiciare, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX vicepreşedintele organizaţiei profesionale, Florian Chiru.

32 afișări
Imaginea articolului Ordinul Asistenţilor: Aşteptăm rezultatul anchetei de la Giuleşti, apoi vedem dacă facem investigaţii

Ordinul Asistenţilor: Aşteptăm rezultatul anchetei de la Giuleşti, apoi vedem dacă facem investigaţii (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Nu era cazul să declanşăm o anchetă întrucât acuzaţiile aduse asistenţei medicale de la Maternitatea Giuleşti sunt pe surse neoficiale. Nu s-a dovedit oficial că vina pentru drama de la Giuleşti aparţine asistenţilor medicali", a spus vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Bucureşti.

Potrivit lui Florian Chiru, în cazul în care unul sau mai mulţi asistenţi medicali sau moaşe vor fi culpabilizaţi la finalul anchetei judiciare aflate în derulare, organizaţia profesională va declanşa propira anchetă în conformitate cu legislaţia în vigoare şi Codul de etică şi deontologie profesională.

Situaţia dramatică în care cinci nou-născuţi prematur şi-au pierdut viaţa, iar alţi şase sunt în stare gravă a declanşat un val de informaţii neoficiale din care rezultă acuzaţii care afectează foarte grav imaginea profesiei de asistent şi moaşă, a adăugat Chiru.

Vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Bucureşti a atenţionat că numărul asistenţilor medicali scade vertiginos, prin blocarea posturilor din unităţile sanitare şi nerespectarea normativului de personal care generează un volum de muncă supradimensionat.

El a criticat, de asemenea, lipsa unei politici de protecţie socială, nerecunoaşterea performanţelor profesionale şi a vorbit despre plecarea acestor angajaţi după deschiderea pieţei forţei de muncă în spaţiul european.

"Responsabilitatea noastră creşte proporţional cu scăderea încrederii societăţii în munca asistenţilor şi moaşelor. În condiţiile date, astfel de evenimente se pot produce oricând dacă reforma sistemului sanitar din România nu se va face real, coerent şi eficient", a mai spus Chiru.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Primii trei bebeluşi au murit, luni seară, în timpul incendiului şi exploziei de la Giuleşti, având probleme cardiorespiratorii, iar altul a decedat marţi. Încă un bebeluş a murit, în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", ridicând astfel numărul deceselor la cinci.

La Spitalul "Grigore Alexandrescu" se află internaţi alţi şase bebeluşi răniţi în incediul de la Maternitatea Giuleşti, starea lor fiind gravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici