Ordonanţele adoptate marţi, publicate în Monitorul Oficial. Ce prevederi se modifică

Ordonanţele de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei şi privind procedura de desemnare a procurorului european din partea României au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Cele două Ordonanţe au fost adoptate marţi, în şedinţa de Guvern.

1969 afișări
Imaginea articolului Ordonanţele adoptate marţi, publicate în Monitorul Oficial. Ce prevederi se modifică

Ordonanţele adoptate marţi, publicate în Monitorul Oficial. Ce prevederi se modifică

Cele două Ordonanţe de Urgenţă, cea privind procedura de desemnare a procurorului european care să reprezinte România în Parchetul European şi cea privind modificarea legilor justiţiei au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial.

OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Documentul mai vizează şi aspecte privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

OUG pe Legile justiţiei adoptată marţi conţine şi o modificare care priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obţinut de MEDIAFAX.

Până în prezent, şefii de parchete erau numiţi cu aviz de la Secţia de Procurori a CSM. Totodată, documentul mai arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor.

Tudorel Toader a anunţat, marţi, că OUG privind modificarea legilor justiţiei arată că procurorii delegaţi în funcţii de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, după care posturile trebuie ocupate potrivit legii.Pentru aceste funcţii pot candida şi judecătorii.

În ceea ce priveşte OUG pentru desemnarea propunerilor pentru Parchetul European, Toader a explicat, marţi, că actul normativ nu vizează şi selecţia şefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituţie.

„România trebuie sa desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european. Trebuie ca aceşti trei candidaţi sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanţei de Urgenţă. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiţiei se va desfasura procedura de selecţie, nu la CSM sau in alta parte. Va exista câte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar şi un judecător. Procurorul european poate fi un actual judecător sau procuror”, a mai spus Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici