Analiză AI a dezbaterii prezidențiale: Nicușor Dan a fost asaltat în mod neechitabil de jurnaliști în comparație cu Antonescu și Lasconi
Din analiza cantitativă și calitativă a întrebărilor specifice adresate de jurnaliști (nu cele generale adresate tuturor), Nicușor Dan pare să fi fost candidatul cel mai frecvent țintit.
Nicușor Dan a primit întrebări directe și repetate pe teme sensibile precum:
-
- Relația cu Matei Păun și presupusele legături pro-ruse
- Discrepanțe în finanțarea campaniei electorale
- Inexactități în materialele video de campanie referitoare la date economice
- Blocarea unor proiecte spitalicești în București
- Ritmul lent al deciziilor administrative și relevanța acestuia pentru funcția prezidențială
- Tranziția de la activist la politician
Analiza poate fi citită integral AICI
CITEȘTE ȘI: Cine este câștigătorul dezbaterii prezidențiale? Puncte forte și puncte slabe ale celor trei candidați participanți
UPDATE 23:30 Mesajele candidaților pentru alegători
După o dezbatere intensă de peste trei ore, candidații și-au adresat mesajele finale către electorat.
Crin Antonescu: „Haideți totuși să fim oameni serioși.Sunt absolut bucuros să particip la o dezbatere, mi-a plăcut și asta, de ce să vă mint. Suntem în fața unei crize economice. Văd în această criză oportunitatea de a face schimbări. Văd o criză de solidaritate. Ca președinte îmi asum să unesc românii. România înainte!”
Nicușor Dan: „Românii să creadă în continuare în România, pentru că România are oameni, expertiză. Îi îndemn să se uite la ce a făcut fiecare candidat ce a făcut în viața personală, profesională, se se uite cum l-au evaluat bucureștenii pe primar, să vadă că formula actuală de guvernare a eșuat. Oamenii să voteze o schimbare, să păstreze direcția pro-occidentală”.
Elena Lasconi: „Eu cred că realitatea este formată din puterea gândurilor noastre. Iar eu gândesc o Românie în care se cultivă pacea și prietenia, în care oamenii sunt respectați și, da, în care oamenii trebuie să fie uniți. Eu pot să fac asta. Am reușit să fac într-o comunitate mică. De 31 de ani sunt printre voi, sunt de-a voastră. Vă știu durerile, vă știu fricile, vă știu lacrimile ascunse și cele care sunt la vedere. Și cred că pot să reprezint cel mai bine toate persoanele din această țară, toți românii din țară și din străinătate, și să îi tratez cu respect, așa cum se cuvine.
Eu consider că un președinte nu trebuie să ducă pe stadion autocare cu românii ca să sărbătorească ziua de naștere el, cetățeanul sârb Ponta. Eu cred că un președinte nu ar trebui să cheltuiască un milion și jumătate de dolari în America ca să calomnieze România. Eu cred că un președinte nu ar trebui să-și facă calcule reci pe spinarea românilor, așa cum este Nicușor. Și cred, de asemenea, că n-ar trebui să avem un președinte care se leagănă de 10 ani într-o dulce rezidență la Bruxelles. Mulțumesc foarte mult!”
UPDATE 23:15 Întrebări cu DA sau NU pentru Crin Antonescu
Întrebări cu DA sau NU
300 Parlamentari – DA
Bărbat și femeie în Constituție – DA
Dreptul la avort în Constituție – DA
Parteneriat civil – DA
Primari în două tururi – NU
Canabis medicinal – NU
Impozitarea Bisericii – NU
UPDATE 23:10 Dacă într-o oră de noapte primiți un telefon în care vi se spune că România este amenințată, ce decizie veți lua?
În cadrul dezbaterii electorale, celor 3 candidați li s-a adresat întrebarea: „Dacă România este amenințată cu invazia și vi se cere să cedați teritorii pentru a evita un atac asupra populației, ce decizie luați?”
Elena Lasconi: „În primul rând, aș lua legătura imediat cu prim-ministrul și ministrul Apărării pentru a înțelege situația. Aș convoca de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și aș contacta Comandantul Suprem al NATO. De asemenea, dacă se impune, aș cere invocarea Articolului 5 din Tratatul NATO. Există planuri strategice pregătite de Armata României și de NATO pentru astfel de situații. Președintele are obligația să urmeze aceste proceduri și să mobilizeze armata imediat, fără ezitare. Trebuie să punem în funcțiune toate mecanismele constituționale și de securitate. Cedarea de teritorii nu este o opțiune. România trebuie să lupte pentru fiecare centimetru.”
Crin Antonescu: Vorba lungă nu e bună la război. Îl sun pe generalul Mândrescu, care va fi consilier pe apărare. Îl sun pe prim-ministru, pe ministrul Apărării, dar răspunsul la întrebarea dumneavoastră, este nu, nu cedez nici o palmă de teritoriu. Activez toate mecanismele care constituie securitatea României. În primul rând articolul 5.
Nicușor Dan: România este în NATO și în felul ăsta are o garanție de securitate. Garanția asta de securitate cuprinde și niște protocoale care se activează în momentul în care un stat este atacat, cum ipotetic ar fi România. În momentul acela președintele trebuie să fie acolo, să convoace CSAT, să convoace, să discute cu șeful Statului Major pentru ca România să se apere. Numai că cel mai important lucru este ca noi să descurajăm scenariul și tot ce cred că toată lumea a spus aici consolidarea parteneriatului transatlantic, participarea la programul de înarmare a Europei”
UPDATE 23:00 Elena Lasconi: „Nu subestimați românii. Ei decid emoțional și cu discernământ în cabina de vot”
Elena Lasconi a criticat ferm atitudinea de superioritate a candidaților prezenți la dezbatere față de alegători: „Dacă e ceva ce nu accept, este minciuna și lipsa de respect față de oameni. La începutul emisiunii am primit o minciună și acum asistăm la o lipsă crasă de respect. Să credem că 40% dintre români sunt imbecili e inacceptabil.”
De asemenea, Lasconi a subliniat că alegătorii nu trebuie subestimați: „Anul trecut, mă plasau pe locul 4-5 și am ajuns în turul 2. Matematica electorală nu e ca matematica clasică. Oamenii decid emoțional, cu o zi sau două înainte de vot. Când sunt în cabina de vot, aleg cu discernământ.”
Lasconi a conchis: „Oamenii așteaptă soluții, nu replici între noi. Asta trebuie să le oferim.”
Jurnalist Digi, pentru Antonescu: Potrivit unor informații, dvs. aveți un plan pentru viitorul guvernului, iar premierul pe care l-ați discutat este chiar în sala aceasta. Care scenariu e valabil dacă ajungeți președinte: 1. Bolojan premier sau Lia Olguța Vasilescu premier, după o perioadă de sacrificiu anul aceasta, în care Ciolacu să ia deciziile de austeritate ( taxe), iar Lia Olguța Vasilescu să vină peste un an?
Crin Antonescu: Nu vă pot confirma, ba chiar vă pot infirma. Eu sunt un admirator al Olguței Vasilescu a fost un ministru bun și un primar excelent. Sunt convins că ar fi un prim-ministru bun. Ilie Bolojan cu siguranță ar fi un prim-ministru bun. N-am avut o astfel de discuție. Profit de ocazie să spun câteva cuvinte despre această teorie, această fantomă, iluzie a schimbării: da, trebuie o schimbare. Programul meu vorbește despre schimbare, nu despre stagnare, dar avem nevoie de stabilitate. Vom avea haos și instabilitate dacă oricare alt candidat va câștiga alegerile.
UPDATE 22:50 Elena Lasconi: „România are nevoie de un premier competent”
În cadrul dezbaterii, Elena Lasconi a fost întrebată cum intenționează să-l schimbe pe Marcel Ciolacu din funcția de premier, având în vedere că președintele României nu poate demite un prim-ministru fără majoritate parlamentară.
Jurnalistul a amintit de exemplele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care nu au reușit să-și schimbe premierii fără sprijin în Parlament.
Elena Lasconi: „Eu nu m-am sucit. Vă rog frumos să vă uitați un pic la nuanțe. Era absurd să te-a pus să schimbi înainte de alegerile prezidențiale, pentru că asta ar fi însemnat o instabilitate economică, din punctul meu de vedere. Atunci când a plecat, de exemplu, Klaus Iohannis, știa că deja o să aibă trădătorii și că o să fie unii care s-ar putea să voteze și el să plece acasă. Dar nu era o instabilitate a țării, pentru că scrie foarte clar în Constituție că președintele Senatului poate să facă lucrul acesta. Eu întotdeauna am fost pe linia asta, că mi-aș dori ca domnul Ilie Bolojan… Eu îmi doresc un profesionist.”
Lasconi a explicat că după alegeri poate negocia pentru o schimbare fie printr-o moțiune de cenzură, fie prin dialog direct: „Și văd acum care este oferta. Atât de simplu. Spuneam că cu moțiune de cenzură putem să facem asta, sau poate cu dublu glândeții, cu negociere, pentru că eu nu o să mă duc să mă cert toată ziua, așa cum am văzut că s-a întâmplat 35 de ani în România. Eu vreau să negociez și să vorbesc și să dialoghez cu oamenii. Poate îi vine mintea la cap și demisionează, ori facem moțiune de cenzură. Atât de simplu. Ne trebuie un prim-ministru competent. Moțiunea de cenzură se adoptă în Parlamentul României. El așa pare băiat bun, dar e catastrofă profesional. Ne-a dus în gard.”
UPDATE 22:45 Întrebare pentru Elena Lasconi: Care sunt candidații sistemului?
În cadrul dezbaterii de la Digi24, jurnalista Anca Orheian a întrebat-o direct pe Elena Lasconi despre afirmațiile sale privind existența unor „candidați ai sistemului” în cursa prezidențială.
Anca Orheian: „Ați vorbit despre candidați ai sistemului. Care sunt aceștia? Pe cine vedeți în spatele lor? Ce înseamnă, de fapt, sistemul despre care vorbiți?”
Elena Lasconi a afirmat că sistemul reprezintă „o îmbârligătură de oameni politici și oameni de afaceri”, o rețea de interese care, în opinia sa, dorește să păstreze controlul asupra puterii printr-un președinte obedient:„Sistemul vrea liniște la Cotroceni. Are nevoie de un trântor, de un om care să nu facă nimic și să fie o marionetă. Nu de cineva care să îi încurce și să reprezinte cu adevărat românii.”
Întrebată dacă poate da nume concrete ale candidaților sau ale susținătorilor acestora, Lasconi a refuzat să le divulge în acel moment: „Nu o să dau nume astăzi. Dar o voi face…”
Elena Lasconi a afirmat categoric că, în opinia sa, toți ceilalți candidați sunt parte a sistemului: „Categoric, toți ceilalți candidați sunt ai sistemului.”
Ea a mai subliniat că nu face aceste afirmații din impuls sau efort de campanie, ci din convingerea că adevărul va ieși la iveală în timp: „Mă puteți acuza acum, dar istoria îmi va da dreptate.”
UPDATE 22:30
Întrebarea unei jurnaliste pentru candidați: Nu știu cum ați perceput momentul 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Șeful Armatei a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să testeze în următorii ani operativitatea Articolul 5 al NATO și să atace și nu a exclus România. Ce ați face într-o astfel de ipoteză și dacă dumneavoastră considerați că e nevoie de o pregătire a populației?
Crin Antonescu: „În 2022 a existat o emoție foarte puternică, ba chiar o teamă. A început, în tot Occidentul, o campanie care a mers în favoarea Rusiei – o campanie anti-Ucraina. Și noi am ajuns în toamna trecută la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște. Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Aș convoca CSAT, Guvern, aș ieși public, aș informa opinia publică și aș lua toate măsurile pe care le ia un stat membru NATO”.
Nicușor Dan: „Trebuie să preîntâmpinăm acest moment. Și o putem face consolidând relația cu NATO, contribuind la parteneriatul UE. Să aducem unități de producție în România, trebuie de asemenea să ne preocupe războiul hibrid, care exact asta înseamnă: niște site-uri care propagă propagandă și instituțiile nu le văd la timp. Dacă instituțiile statului român nu au reușit să facă asta, înseamnă că e nevoie de o schimbare.”
Elena Lasconi: „Prioritatea mea este să facem eficiente toate companiile de stat, inclusiv cele din Romarm, care sunt în prezent găuri negre ale economiei. Ca să ne apărăm pacea, trebuie să fim pregătiți. Îmi place exemplul Poloniei. Acolo, pe lângă creșterea numărului de militari profesioniști, s-a implementat un program de instruire a civililor în domenii precum folosirea armelor sau acordarea primului ajutor. Mi-aș dori ca și România să ajungă la 100.000 de militari profesioniști și să oferim posibilitatea civililor, inclusiv femeilor, să se pregătească voluntar, fără reintroducerea armatei obligatorii.”
UPDATE 22:20 Întrebare pentru Crin Antonescu: Ce persoane aveți în vedere să numiți pentru șefia serviciilor secrete?
O jurnalistă Digi24 l-a întrebat pe Crin Antonescu ce persoane, cu nume, are în vedere să numească pentru șefia serviciilor secrete, emisar special pentru administrația Trump și dacă va exista un emisar special pentru relația cu Ucraina.
Crin Antonescu, despre numirile la șefia serviciilor de informații, emisar pentru administratia Trump si emisar pentru Ucraina: „E urgentă numirea unui director civil în fruntea Serviciului Român de Informații, care stă de mai bine de doi ani după demisia lui Eduard Hellvig. (…) Dar acum nu vă pot avansa nume. Eu sper ca relația noastră cu administrația Trump, și asta este urgența urgențelor și prioritatea priorităților pe agenda de politică externă să revină, să reintre în funcțiune la nivelul ei de relații. Prin ambasadă nu ne trebuie emisari speciali. (…) Deja Guvernul a numit pe cineva, dacă nu greșesc, pe domnul ministru Oprea, responsabil pe chestiunea reconstrucției Ucrainei, dar un emisar anume, special, deocamdată nu am în minte. Dacă voi avea, sigur că îl voi anunța”.
UPDATE 22:15 Elena Lasconi despre problemele din Justiție: „Inspecția Judiciară nu funcționează așa cum ar trebui”
În cadrul dezbaterii de la Digi24, Nicușor Dan i-a adresat o întrebare Elenei Lasconi, axată pe tema justiției și a funcționării Inspecției Judiciare – instituția responsabilă cu verificarea activității magistraților.
„Pentru că dreptatea este foarte importantă pentru români și pentru că sistemul de justiție este foarte important, vă rog să-mi spuneți care sunt problemele Inspecției Judiciare și care sunt soluțiile pentru această instituție”, a întrebat Nicușor Dan.
În răspunsul său, Elena Lasconi a fost tranșantă: „Păi nu funcționează Inspecția Judiciară din punctul meu de vedere și ar trebui să funcționeze. Sper să vedem că își face treaba în cazul acelui judecător care a spus că Curta Constituțională a dat acea sentință că decizia Curții Constituționale de anulare alegerilor poate fi răsturnată în orice altă instanță de judecată din România.”
UPDATE 22:10 Taxe mai mari la buget sau reduceri bugetare?
Crin Antonescu: „Cred că trebuie evitată creșterea taxelor și trebuie redusă cheltuiala bugetară. Avem o mare disproporție între profit și salarii. Vorbim și despre salariile foarte mari ale demnitarilor. Nu susțin creșterea taxelor. Cred că putem găsi soluții prin proiectul eficientizării statului român.”
Nicușor Dan: „Mi se pare absurd să sperăm că cei care au dus România în gard o vor scoate acum. Eu am reușit asta la Primăria Capitalei. Sunt patru lucruri care pot echilibra deficitul: combaterea marii evaziuni fiscale, absorbția fondurilor europene, reducerea cheltuielilor, iar la companiile de stat – performanța nu este acolo.”
Elena Lasconi: „Să nu creștem taxe și să eficientizăm statul. Dar asta durează. Este foarte dureros că oamenii trebuie să tragă pentru că ANAF-ul nu reușește să colecteze banii. Sunt miliarde care nu au fost colectați de la cei care fac evaziune fiscală, poate chiar cu bună știință. Poate că sunt unii importanți care nu au trebuit deranjați și s-a așteptat să expire termenele de prescripție. Cheltuielile cele mai mari nu sunt cele de personal. Gaura neagră este în economia de stat”
UPDATE 22:00 Vi se pare posibil sau probabil ca, în anturajul dumneavoastră, să aveți agenți ruși?
Nicușor Dan: „Ești politician, te evaluează oamenii. În activitatea managerială sunt lucruri pe care trebuie să le faci repede și lucruri care necesită analiză.”
Elena Lasconi: „Nu aș avea niciodată în echipa mea oameni cu legături cu Rusia sau pro-ruși. Nu vreau nicio combinație în jurul meu, nu vreau dubioși în jurul meu.”
Crin Antonescu: „Exclud posibilitatea ca, în rândul celor care mă susțin sau mă finanțează, să existe persoane pro-ruse. Categoric nu.”
UPDATE 21:50 Întrebare pentru Elena Lasconi: „Sunteți președinte, primiți legea prin care TVA-ul crește cu 20 de procente. Ce faceți?”
O jurnalistă Digi24, întrebare către Elena Lasconi: „În cazul în care, în prima zi ca președinte, pe masa dumneavoastră ar ajunge o lege prin care TVA-ul crește la peste 20%, cum ați reacționa?”
„Nu voi promulga o astfel de lege fără discuții serioase cu Guvernul, Ministrul de Finanțe și liderii politici”, a declarat Lasconi.
„Trebuie să înțelegem cauzele care duc la astfel de măsuri. Dacă nu există altă soluție reală, abia atunci aș analiza opțiunile legale: retrimiterea în Parlament sau atacarea la Curtea Constituțională”, a precizat președinta USR.
Întrebată despre un posibil acord cu FMI în contextul deficitului bugetar, Lasconi a subliniat:
„Susțin o reformă profundă a aparatului de stat, prin desființarea instituțiilor inutile, nu prin tăierea pensiilor. Pensiile ar trebui majorate, nu reduse, pentru că mulți români trăiesc cu venituri de 1200 de lei.”
În încheiere, Elena Lasconi a reiterat că viziunea sa politică se bazează pe dialog, reformă și responsabilitate față de cetățeni, nu pe decizii pripite sau dictate de interese externe.
UPDATE 21:45 Întrebare pentru Nicușor Dan: Ați învățat să mergeți în pantofii celor pe care i-ați criticat?
Nicușor Dan: „Nu e o chestiune de persoane. Am anticipat că clasa politică din România nu va oferi candidați mai buni decât Simion, Ponta, Antonescu. De la Cotroceni consider că pot să îi ajut mai mult pe bucureșteni decât pot de la Primăria Capitalei”.
Pentru prima dată în România, dezbaterea prezidențială este monitorizată în timp real cu ajutorul Rainman, o soluție bazată pe inteligență artificială, dezvoltată de Digital Nation.
Rainman analizează discursurile candidaților, generează automat articole și sinteze și verifică informațiile, comparând declarațiile din dezbatere cu afirmații anterioare sau date oficiale.
Prin această inițiativă, Digital Nation în parteneriat cu Gândul utilizează tehnologia pentru a sprijini procesul de informare în timp real și pentru a facilita accesul publicului la o dezbatere documentată.
Crin Antonescu a obținut un punctaj de 6,5/10.
Nicușor Dan a obținut un punctaj de 5.5/10
Elena Lasconi a obținut un punctaj de 3/10.
Analiza poate fi citită integral AICI
UPDATE 21:30 Întrebări pentru Antonescu, Lasconi și Dan
Jurnalistul Claudiu Pândaru, către Crin Antonescu: Sunt foarte curios dacă veți pierde alegerile prezidențiale vă veți retrage din nou 10 ani? / Către Lasconi: Dacă pierdeți vă întoarceți la primărie? Că la partid nu vă mai dorește / Către Nicușor Dan: Dacă pierdeți vă întoarceți tot singur la primărie? Și la Cotroceni, tot singur?
Crin Antonescu: „Am intrat în politică în 1990 și am ieșit în 2014, toate funcțiile au fost în urma unui vot al cetățenilor, am avut reușită, câștiguri, pierderi, nu mi-am trădat valorile, principiile și prietenii. În 2014 pentru că a eșuat cel mai mare proiect, prin trădarea unui partener, mi-am asumat și n-am rămas într-o sinecură ca să atârn pe-acolo. Mi-am văzut de viața privată. 10 ani? Da, o cifră frumoasă, mi-am ajutat soția, copilul, sunt mândru de asta. Am venit chemat, am făcut un proces de conștiință politică. Voi lua o decizie în deplină libertate pentru că nu am niciun fel de obligație. Dar președinte sau cetățean undeva unde mă privește pe mine, voi fi un președinte care își iubește țara și care în măsura în care poate vorbi de soluții o va face”.
Elena Lasconi: „Eu o să ajung în turul doi și o să ajung președintele României. Da, plec din USR, dar mi-aș dori cineva să reformeze acest partid, pentru că dacă nu cad niște capete USR se duce în cap. USR trebuie să fie reformat. Dacă vreți să dau și varianta negativă la care eu nu mă gândesc niciodată, da, mă întorc la primărie pentru că vreau să lucrez pentru oameni”
Nicușor Dan: „Nu mă regăsesc în ce-ați spus, eu n-am fost niciodată singur. În 2012 mulți oameni au fost alături de mine, în 2016, în 2020 de asemenea, în 2024 au fost oameni care au donat pentru candidatura mea independentă, acum sunt 10.000 de oameni care au donat pentru mine. După, voi face același lucru la Palatul Cotroceni în ipoteza în care oamenii mă votează și voi face asta cu intenție reformistă”
„Dacă PIB-ul Bucureștiului putea și el să crească dacă n-ar fi fost blocat de un primar inert și izolat și care a blocat Bucureștiul, inclusiv din punct de vedere economic, patru ani? V-ați gândit la deficit?”, a declarat Crin Antonescu la dezbaterea electorală de la Digi24.
Nicușor Dan a răspuns că nu se aștepta ca acesta „să preia retorica rechinilor imobiliari”, adăugând că Antonescu este „șeful rechinilor din anii 90 pe baze sportive”.
Candidatul independent l-a acuzat, ulterior, pe Antonescu că, „prin acte ilegale pe care le-a semnat, niște terenuri care aparțineau domeniului public al statului, adică nouă, au fost date unor dezvoltatori imobiliari”.
„Domnul Crin Antonescu, în calitate de ministru, a atestat dreptul de proprietate pentru șapte hectare din parcul Herăstrău, pentru BTT, șapte hectare din Ștrandul Tineretului, nouă hectare din Baza portivă Panterimon, nouă hectare din Baza Sportivă Străulești și două hectare din Baza Sportivă Băneasa. Ulterior, ele au trecut din domeniul public al statului în proprietatea BTT, care era o societate în subordinea ministrului Tineretului și Sportului”, a spus Dan.
Antonescu a negat ferm acuzațiile. „Eu, în calitate de ministru, nu am făcut decât, în conformitate cu legile în vigoare atunci, să trec în proprietatea publică-privată a statului, ceea ce administra această companie, BTT”, a declarat el.
În cadrul dezbaterii de la Palatul Cotroceni organizată de Digi24, Crin Antonescu și Nicușor Dan au făcut un schimb dur de replici.
Primarul Capitalei l-a acuzat pe candidatul coaliției că este legat de „rechinii imobiliari”. În replică, Antonescu a lansat amenințări cu instanța pentru calomnie.
„Veți fi sancționat, veți plăti din banii bucureștenilor pentru firme de avocatură. Am făcut un lucru acoperit legal. Nu am fost informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea, niciodată nu am fost acuzat”, este răspunsul lui Crin Antonescu.
UPDATE 21:00 Cu ce majoritate și cu ce prim-ministru vă propuneți să lucrați?
Elena Lasconi: „Cu Ilie Bolojan. Am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și, cu deficitul bugetar actual, avem nevoie de un prim-ministru profesionist.”
Crin Antonescu: „Constat un fenomen pe care l-aș califica aproape de hărțuire. Hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe dl. Bolojan, problema e că dl. Bolojan mă preferă pe mine. Am glumit puțin. Domnul Bolojan a spus clar că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, dar va fi forțat de Lasconi și Dan, eu cred că e fantasmagoric. România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul.”
Nicușor Dan: „Eu sunt o persoană care poate să lucreze cu oricine, un om care colaborează și care a luat cele mai bune decizii pentru București”.
UPDATE 20:50 Jurnalista Andreea Dumitrescu, întrebare pentru Crin Antonescu: Dacă ați fi fost președinte, Dragnea ar mai fi avut dosar?
„Eu n-am nerespectat cu nimic deciziile. Eu am spus doar în legătură cu primul și al doilea, dar mai ales primul proces în care Liviu Dragnea a fost condamnat, fără să mai fiu de mult aliat politic cu el și fără să fim în vreun fel apropiați, că sunt dosare suspecte de conținut politic”, a răspuns ulterior Crin Antonescu, la Digi24, după ce a fost întrebat de dosarele de condamnare ale lui Liviu Dragnea.
El a adăugat că, la primul dosar, a fost condamnat „pentru lucruri pe care în campania electorală, fără a fi ilegale, le fac 90% din oamenii care fac campanie electorală”.
„Aș vrea să fie limpede, că voi fi sau nu eu președinte, (…) penal este cine spune legea că e penal. Nu cine spune presa că e penal. Nu cine spun adversarii politici sau colegii politici. Numai când spune justiția că e penal, la capătul unui proces corect în conformitate cu codul penal. În rest, dosare face justiția, nu președintele”, a mai spus candidatul.
Antonescu a subliniat că nu a generat și nu va genera niciun dosar politic.
În cadrul dezbaterii de luni seara, Nicușor Dan a evitat să dea un răspuns clar inițial, dar a subliniat că opiniile lui Matei Păun nu reprezintă și opiniile sale.
„Apreciez tenacitatea, repetiția pe acest subiect. Așa cum am spus, domnul Matei Păun nu e șeful meu de campanie, nu e finanțatorul acestei campanii, nu va avea vreo poziție la Cotroceni, nu a avut o poziție în Primăria Capitalei. Îi reproșați dumneavoastră că a avut trei opinii acum zece ani. Nu sunt opiniile mele. Cred că am lămurit această chestiune”, a răspuns Nicușor Dan la întrebarea primită.
Jurnalistul Sabin Orcan l-a întrebat și dacă îi va răspunde la telefon lui Matei Păun dacă acesta îl va contacta.
„Evident că îi răspund la telefon unui om cu care am colaborat”, a spus Nicușor Dan.
Crin Antonescu: „Suntem într-o situație economică grea. Președintele nu are dreptul de a demite premierul. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masa discuțiilor cu guvernul în funcție și vom analiza ce este de făcut în fața acestei crize.
În prima zi de mandat, voi discuta cu guvernul.”
Nicușor Dan: „Deficitul și inflația se văd în facturile pe care oamenii le plătesc.
Dacă românii votează Nicușor Dan, înseamnă că nu au încredere în Ciolacu. Atunci îmi doresc ca Marcel Ciolacu să facă gestul de onoare și să demisioneze.”
Elena Lasconi: „Nu-mi plac politicienii care vorbesc doar ca să astupe spațiul. Marcel Ciolacu nu va fi premier cu mine președinte. E o telenovelă electorală.”
Elena Lasconi l-a atacat pe Nicușor Dan în dezbaterea electorală de luni de la Palatul Cotroceni, spunând că ar fi candidatul care trece de orice detector de minciuni.
Elena Lasconi l-a întrebat pe Nicușor Dan dacă atunci când „s-a milogit” de cei de la PSD și PNL să îl susțină drept candidatul unic era antisistem, reformator sau oportunist.
„Stimată doamna Lasconi, aș vrea să încep prin a vă aduce aminte că în data de 25 noiembrie, la ora 4 dimineața, pe contul meu de Facebook, am trimis un mesaj către toți susținătorii mei, pe care l-au citit 300 de mii de oameni, prin care am îndemnat românii din Statele Unite și din Canada să vă voteze pentru a evita să avem o finală între George Simeon și domnul Ciolacu”, a răspuns Nicușor Dan, la dezbaterea organizată de Digi24.
Elena Lasconi a spus că nu i-a răspuns la întrebare: „Nicușor, tu ai fi candidatul care trece de orice detector de minciuni și nu ai răspunde niciodată la o întrebare direct”.
Candidatul independent a adăugat: „În data de 8 decembrie, știind că există o discuție în cadrul USR-ului, într-un for statutar și punându-mi se întrebarea dacă intenționez să candidez, am dat primul telefon doamnei Elena Lasconi, ca să o informez de intenția mea de a candida. Ulterior, am sunat pe liderii coaliției, crezând în acel moment, cum au spus toți, că există în România un pericol izolaționist care se manifestase prin domnul Călin Georgescu”.
„Minciunile nu sunt ok”, a mai spus Lasconi.
UPDATE 20:25
Elena Lasconi, întrebare pentru Crin Antonescu: „În 2012 ați călcați în picioare statul de drept, cum puteți garanta că veți putea garanta pentru el în România?”
Răspunsul lui Crin Antonescu: „Constituția este aceeași ca și în 2012. În 2012 s-a întâmplat următorul lucru: suspendarea lui Băsescu a fost realizată după toate regulile, validată de Curtea Constituțională. A avut loc acel referendum. Traian Băsescu și-a reluat locul în fruntea statului român. Nu a fost nicio încălcare.”
UPDATE 20:20 Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina prevede cedarea teritoriilor cucerite. Care este opinia candidaților
Elena Lasconi: „În calitate de președinte nu voi recunoaște Crimeea ca fiind parte a Rusiei. Așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș ceda un centimetru din țara mea, dar nu candidez acolo, candidez în România și mă interesează interesul național și al poporului. Aș vrea să stau la masă cu liderii europeni să discutăm despre asta, dar se pare că deja există o direcție foarte clară. De când e Trump președinte nu prea găsim predictibilitate. E important cum se va încheia pacea, dar despre asta trebuie să vorbească ucrainenii”.
Nicusor Dan: „E importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o. Este important ca comunitatea europeană să nu premieze agresorul. Securitatea României și Rep. Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina. Faptul că România a avut o poziție bună în politica externă trebuie subliniat. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, ca pacea să fie așa cum și-o dorește poporul ucrainean”.
Crin Antonescu: „Interesul național al României are trei puncte majore. Unu – granița Rusiei cât mai departe de România. Când spun asta mă refer și la apele teritoriale, mă refer și la Marea Neagră. În al 2-lea rând, să existe o conservare și o păstrare a respectării legislației și dreptului internațional. O țară ca România este întotdeauna interesată să mai existe, să se respecte și să funcționeze reguli fundamentale ale dreptului internațional. În al 3-lea rând, este într-adevăr un moment în care se verifică opțiuni, iar opțiunea României este în interiorul Uniunii Europene. Înseamnă convergență, coerență”.
UPDATE 20:15 Ce spun candidații despre anularea alegerilor
Crin Antonescu: „A fost un moment critic pentru democrația românească, e o decizie prevăzută de Constituție pe care o respectăm (…) Mergem mai departe. Tot ce pot să spun: În mandatul meu de președinte așa ceva nu se va mai întâmpla”.
Despre dispariția lui Victor Ponta și George Simion: „Agatha Christie, zece negri mititei”.
George Simion a ajuns la dezbaterea organizată la Palatul Cotroceni de Digi 24 cu un buchet de flori pentru contracandidata lui, Elena Lasconi.
„Dintre toți candidații care sunt prezenți aici, este singura care chiar a fost votată de români și chiar trebuia să meargă la confruntarea finală cu domnul Călin Georgescu”, a spus Simion.
El a anunțat apoi că pleacă de la dezbatere.
„Nu este normal ce s-a întâmplat, iar felul în care a fost călcată în picioare democrația și cum s-a desfășurat această campanie electorală m-a făcut să mă decid că, din respect pentru democrație și pentru vocea poporului, nu pot să girez această dezbatere electorală și, din respect pentru omul care trebuia să fie aici și omul care a fost ales de către români, eu în această săptămână voi fi în țară. Vă mulțumesc și vă urez succes”, a adăugat Simion și a părăsit dezbaterea.
George Simion a scris apoi pe Facebook: „Nu legitimez lovitura de stat! Dreptate până la capăt! Alții trebuiau să fie candidații de la dezbaterea de la Cotroceni”.
UPDATE 19:45 A fost stabilită ordinea în care candidații vor răspunde la întrebări
În urma tragerii la sorți, s-a stabilit ordinea în care candidații vor răspunde la întrebări: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi și George Simion.
Este pregătit un pupitru și pentru Victor Ponta, însă acesta a decis să nu participe la dezbaterea organizată de Digi24.
UPDATE 19:30 Participanții la dezbatere au ajuns la Palatul Cotroceni
Elena Lasconi, președinta USR, a sosit prima la dezbaterea organizată de postul de televiziune Digi24.
Câteva minute mai târziu a ajuns și Crin Antonescu, candidatul PSD, PNL, UDMR și Minorități.
A urmat George Simion, candidatul AUR.
Nicușor Dan, candidat independent, a sosit ultimul.
Lasconi critică absența lui Victor Ponta
Președinta USR a postat luni pe Facebook că decizia lui Victor Ponta de a se retrage din dezbaterea televizată organizată de Digi24 reprezintă „o sfidare la adresa românilor” și consideră că este „un gest de lașitate politică”. Ea a subliniat că această alegere reflectă o lipsă de curaj în fața electoratului, punând în pericol transparența și dialogul necesar în această perioadă electorală.
Victor Ponta dă „bir cu fugiții”
Victor Ponta, deși acceptase inițial invitația, a anunțat printr-o postare pe Facebook că nu va mai participa la dezbaterea Digi24. El a motivat decizia prin faptul că dorește să participe doar la dezbateri unde sunt invitați toți candidații înscriși în cursa electorală, fără selecții bazate pe sondaje.
Cu toate acestea, Victor Ponta a confirmat însă că va participa marți, 29 aprilie, la dezbaterea organizată de TVR.
„Poziția mea față de dezbaterile între candidații la funcția de Președinte al României este cunoscută, clară și consecventă! Am participat, în 2014, la ultima dezbatere corectă și reală între candidați. Sunt convins că poporul român are dreptul să îi vadă pe toți candidații și să asculte toate proiectele publice ale acestora!”, a declarat Victor Ponta.
„Nu voi participa la dezbateri care invită doar candidați susținuți de partidele care cheltuie lunar milioane de lei din banii publici; nici la selecția candidaților pe baza unor sondaje plătite de aceleași partide, din bani publici, sondaje care s-au dovedit atât de false la Alegerile din noiembrie 2024”, a mai adăugat acesta.
Digi24 a transmis că Victor Ponta fusese de acord, inițial, cu formatul dezbaterii și lista invitaților și chiar comunicase, cu trei zile înainte, numele susținătorilor săi care urmau să fie prezenți.
În declarația sa, Victor Ponta a criticat selecția candidaților pe baza unor sondaje, considerând-o „nedemocratică și părtinitoare”, și a subliniat că preferă dezbateri care tratează în mod egal toți candidații și toți votanții.
El a dat ca exemplu excluderea candidatului Călin Georgescu, despre care susține că, deși a fost ignorat de sondaje, a fost extrem de votat în alegerile din noiembrie 2024.
Ponta a mai precizat că va participa la toate dezbaterile din turul al doilea care vor respecta principiile de echilibru și echidistanță, esențiale într-o societate democratică.
Știrea inițială
Luni seară, de la ora 20:00, la Palatul Cotroceni are loc o dezbatere electorală organizată de Digi24, cu participarea celor mai bine clasați candidați în sondaje pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Evenimentul va avea loc în Sala Unirii și va fi moderat de Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu.
Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi și George Simion sunt candidații care vor intra în această confruntare directă, descrisă de Digi24 drept „cea mai așteptată dezbatere a anului”. Aceștia vor participa la dueluri unu la unu și vor aborda cele mai sensibile teme de pe agenda publică.
Pe lângă discuțiile tematice pe subiecte de politică externă, finanțe și politică internă, candidații vor răspunde și întrebărilor adresate de cei 20 de jurnaliști și analiști invitați în sală.