Partenerii sociali îi cer lui Boc depolitizarea AMPOSDRU şi concurs pentru alegerea noii conduceri

Sindicatele şi ONG-urile îi cer premierului Emil Boc să organizeze urgent un concurs pentru funcţiile de conducere la AMPOSDRU, astfel încât noua echipă să aibă competenţele necesare şi instituţia să fie depolitizată, altfel existând riscul ca Uniunea Europeană să blocheze fondurile pentru România.

308 afișări
Imaginea articolului Partenerii sociali îi cer lui Boc depolitizarea AMPOSDRU şi concurs pentru alegerea noii conduceri

Partenerii sociali îi cer lui Boc depolitizarea AMPOSDRU şi concurs pentru alegerea noii conduceri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, i-a solicitat, miercuri, ministrului interimar al Muncii, premierul Emil Boc, ca viitoarea echipă de conducere de la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) să ajungă acolo în urma unui concurs organizat transparent, cu oameni profesionişti, tehnocraţi, nu oameni politici, care să poată asigura pe termen lung o funcţionare corectă, pentru a permite sindicatelor, patronatelor, ONG-urilor să implementeze aceste proiecte "şi să aducă, de fapt, bani în România din bugetul european".

Dandea a subliniat existenţa unor probleme în relaţia diverşilor parteneri cu AMPOSDRU, mai ales în ceea ce priveşte managementul financiar.

"Faptul că pe parcursul a trei ani şi jumătate regulile au fost schimbate permanent a încurcat foarte mult activitatea de implementare a proiectelor, dar şi faptul că termenele la care trebuie plătite prefinanţările sau rambursările pe activităţile efectuate nu sunt respectate din cauza numărului redus de personal şi chiar a lipsei de profesionalism a multora dintre cei care lucrează în cadrul acestei instituţii. Guvernul României a acceptat la presiunea FMI includerea salariaţilor din aceste tipuri de entităţi în cadrul legii salarizării sistemului public, ei având acum salarii obişnuite, care nu pot fi comparate cu salarizarea specialiştilor ce lucrează pe proiecte europene", a precizat liderul "Cartel Alfa".

Potrivit lui Dandea, sunt parteneri în cadrul proiectelor care au plătit deja penalităţi impuse de ANAF pentru neplata contribuţiilor la bugetul de stat pentru salariaţii ce lucrează în echipele de proiect, din cauza faptului că prefinanţările sau rambursările nu au fost acordate la timp.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a renunţat recent la două proiecte strategice cu un buget de aproape nouă milioane de euro pentru că în proiectele pe care le implementează acum a constatat dificultăţi majore în ceea ce priveşte managementul financiar, a spus, miercuri vicepreşedintele BNS, Minel Ivaşcu.

Dandea a adăugat că sindicatele, patronatele sau ONG-uri care vor să implementeze proiecte se confruntă cu întârzieri foarte mari privind finanţarea. "A trebuit să intervenim în cadrul proiectelor proprii, pentru că unii din partenerii noştri fac parte din categoria celor care au plătit deja la ANAF penalităţi", a spus Dandea.

Potrivit liderului sindical, există un risc foarte mare ca Uniunea Europeană să blocheze fondurile pentru România cât de curând.

"Cred că dacă premierul Emil Boc nu va lua măsuri în sensul a ceea ce susţin organizaţiile societăţii civile într-un termen relativ scurt, există riscul ca cei de la Comisia Europeană care răspund de Fondul Social European să ceară blocarea FSE pentru România. Viitorul Comitet de Monitorizare la care asistă şi reprezentanţii CE este programat în perioada 20-23 mai, adică cei de la Comisie vor fi atunci în România şi problemele legate de echipa de conducere a AMPOSDRU trebuie rezolvate până la acea dată", a subliniat Dandea.

Partenerii sociali cer îmbunătăţirea managementului financiar la nivelul POS DRU, utilizarea eficientă a resurselor alocate pentru asistenţa tehnică, astfel încât serviciile oferite beneficiarilor să fie unele de calitate (sprijin rapid, eficient, transparent şi egal pentru toţi beneficiarii), creşterea transparenţei activităţii Autorităţii de Management.

De asemenea, atât sindicatele cât şi ONG-urile solicită ca realocările resurselor gestionate de AMPOSDRU să fie făcute după consultarea partenerilor sociali, dar şi asigurarea unui cadru stabil şi uniform la nivel naţional şi regional în ceea ce priveşte regulile şi procedurile de implementare, realizarea unui audit riguros la nivelul Autorităţii de Management pentru a se identifica şi corecta toate erorile care intervin în lanţul de comandă, în fluxul informaţional şi în lanţul de execuţie, revizuirea componenţei Comitetului de Monitorizare, clarificarea rolului ACIS - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici