Patriarhia i-a cerut lui IPS Teodosie un răspuns privind neregulile semnalate în Arhiepiscopie

Patriarhia Română, în urma unei sesizări primite la Cancelaria Sfântului Sinod, a solicitat în 26 august lui IPS Teodosie să formuleze un răspuns scris în legătură cu neregulile administrativ-financiare semnalate recent de presă, dar până vineri Arhiepiscopia Tomisului nu a răspuns cererii.

282 afișări
Imaginea articolului Patriarhia i-a cerut lui  IPS Teodosie un răspuns privind neregulile semnalate în Arhiepiscopie

Patriarhia i-a cerut lui IPS Teodosie un răspuns privind neregulile semnalate în Arhiepiscopie (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constatin Stoica, a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX că în trei şedinţe de lucru, respectiv iunie 2009, februarie şi iulie 2010, Sfântul Sinod a analizat şi aprobat o serie de măsuri concrete pentru întărirea disciplinei administrative-financiare, inclusiv în ceea ce priveşte administrarea bunurilor bisericeşti la toate nivelele, respectiv parohie, mănăstire, protoierie, eparhie şi patriarhie, în conformitate cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, regulamentele bisericeşti şi legislaţia României.

"Referitor la siatuaţia de la Arhiepiscopia Tomisului, precizăm faptul că încă din 26 august 2010, Patriarhia Română, în urma unei sesizări primite la Cancelaria Sfântului Sinod, a solicitat Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie formularea unui răspuns scris în legătură cu neregulile administrativ-financiare semnalate. Până în prezent, Arhiepiscopia Tomisului nu a răspuns adresei Patriarhiei Române", a precizat părintele Stoica.

Referitor la faptul că IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a construit o mănăstire în satul natal Dorna Arini, judeţul Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că acest lăcaş este în jurisdicţia teritorială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

"Din punct de vedere canonic şi statutar, prin hotărârea Sfântului Sinod, mănăstirea din localitatea Dorna Arini, judeţul Suceava, este în jurisdicţia teritorială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române sunt autonome din punct de vedere administrativ, astfel că problemele de orice fel trebuie reglementate pe plan local. Ca atare, în baza autonomiei eparhiale, este de competenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor ca împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, ctitorul mănăstirii din localitatea Dorna Arini, să lămurească problema organizatorică semnalată în presă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

Mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului, printre care Palatul Arhiepiscopal, terenuri şi autoturisme, au fost puse sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, pentru o datorie către stat de peste 4,2 milioane de lei, a anunţat, în 14 septembrie un comunicat al DGFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici