Patriarhia a dat acordul călugărilor de la Athos să participe la slujbă la Penitenciarul Rahova

Patriarhia Română le-a dat acordul călugărilor de la Muntele Athos să participe, duminică, la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la biserica de la Penitenciarul Rahova, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, preotul Constantin Stoica.

4519 afișări
Imaginea articolului Patriarhia a dat acordul călugărilor de la Athos să participe la slujbă la Penitenciarul Rahova

Patriarhia nu a primit nicio cerere de slujire a unor călugări de la Athos la Penitenciarul Rahova (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Patriarhia Română a primit, sâmbătă după-amiază, o solicitare din partea grupului de călugări de la Sfântul Munte Athos pentru a li se permite să participe, duminică, la slujba Sfintei Liturghii de la biserica Penitenciarului Rahova. După ce a analizat cererea, Patriarhia şi-a dat acordul, astfel că grupul de călugări va putea participa la slujbă, în condiţiile în care şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor va fi de acord", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a mai spus că orice preot sau monah care intenţionează să slujească într-o biserică din reţeaua Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor trebuie să trimită o  solicitare scrisă cu mult timp înainte la ANP, potrivit legislaţiei în vigoare şi protocolului dintre Ministerul Justiţiei şi Patriarhia Română.

El a precizat că cei patru călugări de la Sfântul Munte Athos care au fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova pentru a cere informaţii despre procedura pentru acordarea asistenţei religioase în penitenciar sunt, din punct de vede spiritual, în jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ecumenice. 

Călugări de la Muntele Athos au fost, sâmbătă, la Penitenciarul Rahova pentru a solicita drept de vizită la Gigi Becali, aceştia dorind să oficieze o slujbă, duminică, la biserica unităţii de detenţie, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Robert Ionescu.

Potrivit avocatului Robert Ionescu, care a fost la Penitenciarul Rahova însoţit de doi călugări de la Muntele Athos, aceştia aşteaptă răspunsul de la conducerea unităţii de detenţie privind cererea de vizită la Gigi Becali şi oficierea unei slujbe.

Robert Ionescu a spus că este avocatul ales al lui Gigi Becali şi sâmbătă dimineaţă s-a întâlnit cu acesta, ocazie cu care l-a anunţat că a venit cu doi călugări de la Muntele Athos care vor să îl viziteze în penitenciar.

Avocatul a precizat că cei doi călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România.

Potrivit avocatului, aceştia aşteaptă răspunsul de la comandantul Penitenciarului Rahova privind cererea de vizită şi de oficiere a unei slujbe la biserica din unitatea de detenţie. Robert Ionescu a precizat că în cazul oficierii unei slujbe, s-ar putea să fie necesar avizul de la Patriarhia Română, întrucât călugării "sunt străini de Biserica Ortodoxă Română".

Avocatul a mai spus că Gigi Becali are dreptul în luna iunie la patru vizite, la fiecare dintre acestea putând veni câte două persoane, însoţite de doi copii. Ionescu a precizat că, din informaţiile pe care le are, pentru sâmbătă nu au fost solicitate vizite la Gigi Becali.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat pentru MEDIAFAX că la Penitenciarul Rahova au venit patru călugări care au solicitat informaţii despre procedura pentru acordarea asistenţei religioase în penitenciar.

Ea a precizat că până în prezent nu a fost depusă la Penitenciarul Rahova nicio solicitare scrisă de la aceştia privind acordarea asistenţei religioase în unitatea de detenţie.

Livadariu a mai spus că orice cult religios recunoscut de lege poate solicita acordarea asistenţei religioase în penitenciar.

Potrivit Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate, unităţile de detenţie permit accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Aprobarea accesului în mediul penitenciar pentru reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege este acordat de către directorul unităţii de detenţie, conform regulamentului.

Gigi Becali este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de acesta au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Cei trei stau în aceeaşi cameră de detenţie timp de 21 de zile, cât durează perioada de carantină. După cele 21 de zile de carantină se va stabili în ce regim vor executa cei trei pedepsele şi dacă vor fi transferaţi la o altă închisoare, preciza purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, după încarcerarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici