Patru foşti şefi ai SNLO, urmăriţi penal de procurorii anticorupţie

Patru foşti şefi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în frunte cu fostul director general Eugen Davidoiu, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează mai multe contracte de cesionare de creanţe încheiate de aceştia la sfârşitul anului 2008.

103 afișări
Imaginea articolului Patru foşti şefi ai SNLO, urmăriţi penal de procurorii anticorupţie

Patru foşti şefi ai SNLO, urmăriţi penal de procurorii anticorupţie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmărirea penală a fost dispusă împotriva fostului director general al SNLO Eugen Davidoiu, a fostei şefe a Departamentului Juridic Diana Dumitraşcu, a fostului director financiar contabil Stana Micu Pânişoară, precum şi a fostului şef al Biroului financiar-bugete Constantin Şega.

Cei patru sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Aceştia au încheiat, în perioada octombrie - decembrie 2008, mai multe contracte de cesionare de creanţe ale SNLO către firma Best Recuperare Creanţe SRL.

Un asociat al firmei amintite, Ioan Daniel Ioaneş, precum şi avocatul Benone Ovidiu Voicu, sunt şi ei urmăriţi penal, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de care sunt acuzaţi reprezentanţii SNLO.

Sursele menţionate precizează că, în perioada 1 - 6 octombrie, celor şase le-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile formulate la adresa lor.

Directorul general actual al SNLO, Daniel Burlan, a depus anul trecut o plângere la DNA, prin care solicita anchetarea modului în care au fost încheiate contractele de cesionare de creanţe, el precizând atunci că Societatea Naţională a Lignitului nu poate să atace în instanţă contractele în valoare de zeci de milioane de euro.

Burlan a menţionat, miercuri, că abia anul acesta a reuşit să conteste în instanţă un astfel de contract, cel în baza căruia Best Recuperare Creanţe a încasat de la RAAN Drobeta Turnu Severin suma de 15 milioane de lei, fără ca în conturile SNLO să fie virat vreun leu.

Directorul general afirmă că, în prezent, doi dintre foştii şefi ai societăţii, respectiv Stana Micu Pânişoară şi Constantin Şega, mai sunt angajaţi în cadrul SNLO, dar nu pe funcţii decizionale.

Fostul director general Eugen Davidoiu este, în prezent, şef al Biroului Achiziţii Publice din cadrul Senatului, el plecând din Târgu Jiu la Bucureşti, la începutul anului 2009, când a şi fost schimbat din fruntea SNLO. El menţiona, la momentul respectiv, că toate contractele încheiate de el sunt în avantajul societăţii pe care a condus-o.

Fostul preşedinte al PNL Gorj, deputatul Dan Morega, fost membru în AGA de la SNLO până în decembrie 2008, a precizat, miercuri, că el nu a avut cunoştinţă de contractele încheiate de Davidoiu, în opinia sa derularea acestora neputându-se face fără implicarea unor factori de decizie din acea perioadă de la Bucureşti.

"Eram în AGA, dar nu a fost nicio discuţie despre aceste contracte şi, din câte ştiu, nici în Consiliul de Administraţie nu s-a pus problema. Cred că organele statului vor merge mai adânc în cercetări pentru că, din punctul mei de vedere, Davidoiu şi Pânişoară pot fi învinovăţiţi ca şi semnatari ai contractelor, dar ingineria financiară a fost gândită mai sus de nivelul Gorjului, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri", afirmă Morega.

Dan Ilie Morega şi-a dat demisia din AGA a SNLO pe data de 16 decembrie 2008, dată în care şi Stana Micu Pânişoară a demisionat din funcţia de director financiar contabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici