PE a aprobat raportul privind accesul României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii Schengen

Plenul PE a adoptat decizia Consiliului care prevede că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care permite schimbul de informaţii în lupta împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale.

51 afișări
Imaginea articolului PE a aprobat raportul privind accesul României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii Schengen

PE a aprobat raportul privind accesul României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii Schengen (Imagine: Liviu_Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al PE, raportul eurodeputatului PPE Carlos Coelho, care aprobă decizia Consiliului şi care reprezintă primul pas către ridicarea controalelor la frontiere, a fost adoptat în şedinţa plenară de la Strasbourg, cu 525 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 54 de abţineri.

Un grup de lucru pentru evaluare a verificat dacă sucursalele SIS din România şi Bulgaria (care nu sunt deocamdată conectate la sistemul central) asigură un nivel suficient de protecţie a datelor. Conform sursei citate, evaluarea a fost pozitivă, deschizând astfel calea pentru testele suplimentare, care ar trebui realizate până la sfârşitul acestui an.

Până la acea dată, niciunul dintre ambele state nu vor fi obligate să refuze intrarea pe teritoriul lor sau să expulzeze resortisanţi din state terţe pentru care un alt stat membru a emis o alertă SIS în scopul refuzului intrării.

Dezbaterea raportului a avut loc marţi. Comitetul pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European (PE) a aprobat, în urmă cu o săptămână, decizia Consiliului Europei ca România şi Bulgaria să se alăture Sistemului Informatic Schengen (SIS), baza de date folosită de poliţiştii de frontieră pentru schimbul de informaţii privind criminalitatea şi migraţia.

SIS este o bază de date sofisticată utilizată de agenţii de control de la frontieră pentru a schimba informaţii cu privire la persoane, în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale. Statele participante introduc date, numite "alerte", referitoare la persoanele căutate sau dispărute, la bunurile pierdute sau furate, precum şi la interdicţiile de intrare. Aceasta este imediat şi direct accesibilă tuturor agenţilor de poliţie care acţionează în intervenţiile stradale şi altor autorităţi publice care au nevoie de informaţiile respective. Baza de date acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda şi Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici