Percheziţii în patru judeţe şi în Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice

Mai multe percheziţii au loc, marţi dimineaţă, în judeţele Sibiu, Cluj, Arad, Vâlcea, precum şi în Capitală, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, care a produs un prejudiciu estimat la 120.000 de euro. Acţiunea este coordonată de procurorii DIICOT Sibiu.

679 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în patru judeţe şi în Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice

Percheziţii în patru judeţe şi în Capitală, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit procurorului-şef al DIICOT Sibiu, Danusia Boician, au loc percheziţii în judeţele Sibiu, Cluj, Arad, Vâlcea, precum şi în Capitală, fiind vizată o reţea din care fac parte aproximativ 25 de persoane specializate în înşelăciuni informatice, care îşi racolau victimele dintre persoanele ce fac cumpărături online.

Scopul acţiunii noastre a fost destrămarea unui grup organizat constituit pentru săvârşirea de fraude informatice. Modul de operare este deja clasic: licitaţii fictive pe diferite site-uri de internet. Infractorii postau tot felul de bunuri la vânzare, bunuri pe care nu le deţineau", a declarat Cristian Negru.

Conform sursei citate, suspecţii, care au creat un prejudiciu estimat la 120.000 de euro, vor fi duşi pentru audieri la sediul DICOT Sibiu.

130 de cetăţeni străini, înşelaţi

Procurorii DIICOT Sibiu au stabilit că 130 de cetăţeni străini au fost înşelaţi de gruparea specializată în fraude informatice în cazul căreia s-au făcut percheziţii.

Până în prezent a fost stabilit un prejudiciu de 120.000 de euro, fiind vorba despre 130 de părţi vătămate, toate din străinătate.

Cristian Negru a precizat că suspecţii vindeau fictiv tot felul de produse, de la echipamente IT şi telefoane mobile de ultimă generaţie până la utilaje agricole şi autoturisme. Infractorii trimiteau părţilor vătămate doar imaginea unui produs şi cereau fie un avans, fie toată suma înainte.

În dosar sunt 24 de învinuiţi, printre care şi femei, audierile fiind în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DIICOT Sibiu.

Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice Alba Iulia, gruparea s-a constituit în 2011, prin fuzionarea a două grupări mai vechi.

"Liderii celor două grupări au stabilit că este mult mai rentabil să lucreze împreună, să-şi împrumute unii altora conturile bancare şi săgeţile controlate de ei. Au înfiinţat o societate comercială şi un site care avea ca obiect vânzarea de produse de curăţenie şi ofereau fictiv servicii de curăţenie", a precizat Cristian Negru.

Toţi cei învinuiţi au antecedente de fraude informatice, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 10 şi 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici