Perdele forestiere în Lunca Dunării împotriva deşertificării

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a anunţat că din această toamnă va începe un program de realizare a perdelelor forestiere în Lunca Dunării pentru a se împiedica deşertificarea.

813 afișări
Imaginea articolului Perdele forestiere în Lunca Dunării împotriva deşertificării

Perdele forestiere în Lunca Dunării împotriva deşertificării (Imagine: Radu Aneculaesi/Mediafax foto)

"Trebuie să facem un program amplu pe toată Lunca Dunării de împădurire, de creare a acestor perdele forestiere, pentru a preveni fenomenul de deşertificare. În perioada următoare noi vom demara acest program, am discuţii cu preşedinţi de consilii judeţene, cu primari din localităţile din Lunca Dunării pentru a vedea cum să venim cât mai bine în sprijinul lor pentru implementarea acestor proiecte. Vom începe din această toamnă finanţarea acestui program naţional în care implicăm mai multe ministere cu responsabilitate în amenajarea teritoriului şi mă gândesc la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Mediului şi vom face acest program multianual", a declarat Lucia Ana Varga, joi, la Constanţa.

Ministrul susţine că o problemă este cea a terenurilor pe care vor fi realizate aceste perdele forestiere deoarece primarii susţin că nu deţin asemenea suprafeţe decât în zona de păşune.

"Avem o problemă pe care trebuie să o clarificăm, cea a terenurilor. Am avut discuţii cu mulţi primari, cu mulţi proprietari de terenuri, primarii spun, pe bună dreptate, că nu prea au la dispoziţie terenuri decât păşunile. Trebuie să discutăm cu Ministerul Agriculturii să vedem din terenurile aflate în responsabilitatea lor pe ce suprafaţă putem să face aceste împăduriri", a explicat Lucia Ana Varga.

De asemenea, ea a mai spus că încearcă să găsească o soluţie pentru a-i determina pe proprietarii de terenuri să devină parte a acestui proiect.

"Vrem să găsim o soluţie pentru a-i co-interesa pe proprietarii de terenuri să devină parte în acest propiect pentru că dacă mergem cu exproprierea nu vom rezolva problema pentru că este o procedură extrem de greoaie. Sigur vom face exproprierile acolo unde avem obligaţia să facem perdele, în special de-a lungul căilor de comunicaţii, dar pe partea de creare de perdele forestiere pentru prevenirea deşertificării acolo vrem să co-interesăm proprietarii să devină parte în proiect", a menţionat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Lucia Ana Varga a participat, joi, la o întâlnire cu autorităţile din judeţul Constanţa, desfăşurate la sediul Prefecturii.

În cadrul discuţiilor avute cu primarii din judeţ, edilul din Hârşova, Tudor Nădrag, a spus că sunt 1.000 de hectare inundate în zona sa şi că ANIF susţine că nu poate folosi cele două pompe de desecare pentru că nu are fonduri.

"În incinta zonei îndiguite Hârşova - Ciobanu avem inundate prin infiltraţii o mie de hectare. În zona noastră sunt două staţii de desecare, care nu funcţionează. ANIF dă vina pe Apele Române, Ministerul Agirculturii pe Ministeruil de Interne pentru că nu există banii suficienţi pentru a porni aceste staţii care ar asigura desecarea", a transmis primarul din Hârşova ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Lucia Ana Varga l-a asigurat că situaţia se va rezolva fiind alocate fonduri pentru aceste probleme.

"Ministerul Agriculturii a introdus în şedinţă de Guvern o Ordonanţă prin care se alocă fonduri pentru ANIF pentru aceste lucrări. Eu am fost la Dolj, deja acolo au venit fondurile şi sunt conviscă că şi aici vor veni", a spus Lucia Ana Varga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici