Peste 1.500 de persoane, între care ministrul Duşa, la slujba de la Mănăstirea "Sf Ilie" din Topliţa - FOTO

Peste 1.500 de de persoane au asistat, duminică, la slujba de hram de la Mănăstirea "Sfântul Prooroc Ilie" din Topliţa (Harghita), arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, primind distincţia "Emblema Onoare a Armatei Române" de la ministrul Apărării, Mircea Duşa, prezent la sărbătoare.

435 afișări
Imaginea articolului Peste 1.500 de persoane, între care ministrul Duşa, la slujba de la Mănăstirea "Sf Ilie" din Topliţa - FOTO

Peste 1.500 de persoane, între care ministrul Duşa, la slujba de la Mănăstirea "Sf Ilie" din Topliţa - FOTO (Imagine: Daniela Mezey/ Mediafax Foto)

Credincioşi din Bistriţa, Buzău, Mureş, Sibiu, Bucovina şi chiar Bucureşti au participat la slujba de la Mănăstirea "Sfântul Prooroc Ilie" din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea.

Mulţi pelerini au venit încă de sâmbătă seară la mănăstire şi au înnoptat pe pături sub cerul liber sau în corturi, ascultând slujbele religioase care au durat până dimineaţă, la ora 4.00.

"Noi în tot anul venim aici, de hramul Sfântului Ilie, de mai bine de 20 de ani, de când eram tânără. Am venit că aşa mă trage sufletul, să vin în tot anul şi dacă sunt bolnavă tot vin pentru că aici preoţii sunt foarte credincioşi şi cu suflet foarte mare", a spus Maria din Târgu Mureş.

La slujbă au fost prezenţi şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, şeful Statului Major al Forţelor aeriene, generalul maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor terestre, general maior Nicolae Ciucă şi şeful Statului Major al Forţelor navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, precum şi prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Liturghia a fost oficiată în curtea mănăstirii de către arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, care s-a rugat şi pentru cei 298 de pasageri din avionul care s-a prăbuşit în estul Ucrainei.

Întrucât duminică s-au împlinit două decenii de la înfiinţarea Episcopiei ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi de la hirotonisirea IPS Ioan Selejan ca episcop, ministrul Mircea Duşa i-a conferit acestuia, "în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru bogata activitate misionară şi pentru cea de promovare a Armatei României", cea mai înaltă distincţie a oştirii române - "Emblema Onoare a Armatei Române" - şi o icoană pictată de un membru al Armatei.

"Acum 20 de ani, la acest hram, îşi începea activitatea misionară de episcop al Covasnei şi Harghitei IPS Ioan, un om care în 20 de ani a reuşit să reconstruiască toate bisericile ortodoxe din cele două judeţe, care s-a implicat în activitatea culturală, socială, educativă şi a fost un factor de stabilitate în cele două judeţe, un om de echilibru care a promovat valorile ortodoxiei româneşti, a promovat valorile şi tradiţiile românilor pe aceste meleaguri şi doream ca la ceas aniversar să fiu alături de domnia sa", a spus Duşa.

IPS Ioan a mai primit din partea şefului Statului Major al Forţelor aeriene macheta unui avion F16, care urmează să intre în dotarea forţelor aeriene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici