PROTEST în Capitală, în solidaritate cu manifestaţiile din Vaslui. În Piaţa Victoriei au avut loc ciocniri cu jandarmii - FOTO

Peste 250 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de exploatarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Vaslui. După ce au trecut, în marşul lor, prin Piaţa Romană, la sediul Ministerului de Interne şi Piaţa Victoriei, unde au avut loc incidente, aproximativ 500 de persoane au ajuns la sediul TVR.

2248 afișări
Imaginea articolului PROTEST în Capitală, în solidaritate cu manifestaţiile din Vaslui. În Piaţa Victoriei au avut loc ciocniri cu jandarmii - FOTO

PROTEST în Capitală, în solidaritate cu manifestaţiile din Vaslui. În Piaţa Victoriei au avut loc ciocniri cu jandarmii - FOTO (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

UPDATE 00:20 Protestatarii s-au întors în Piaţa Universităţii, după un marş de peste trei ore

Protestatarii faţă de exploatarea gazelor de şist şi proiectul minier de la Roşia Montană s-au întors în Piaţa Universităţii, după un marş de peste trei ore, cu opriri la Ministerul de Interne, Guvern şi Televiziunea Română.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 400 de protestatari care au ajuns în Piaţa Universităţii, după marş, au plecat la scurt timp după. Unul dintre ei, care vorbea la portavoce, a spus că vor fi în continuare proteste în Capitală pentru susţinerea protestatarilor din Pungeşti, judeţul Vaslui, care se opun explorării pentru gaze de şist.

UPDATE 22:45 Aproximativ 500 de protestatari au ajuns la TVR

Aproximativ 500 de protestatari au ajuns la sediul Televiziunii Române, după ce au manifestat în Piaţa Universităţii, în faţa Ministerului de Interne şi a Guvernului, împotriva exploatării gazelor de şist, dar şi a proiectului de la Roşia Montană.

Protestatarii au scandat, în faţa sediulu TVR, "Presa română plină de minciună" şi "Refuz, rezist gazelor de şist", au fluierat şi au bătut în tobe. În prezent, ei se deplasează pe Calea Dorobanţi, înapoi spre Universitate şi scandează "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti" şi "Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia".

UPDATE 21:45 Protestatarii din Capitală au ajuns în Piaţa Victoriei, jandarmii oprindu-le înaintarea

Protestatarii adunaţi miercuri seară la Universitate au ajuns în Piaţa Victoriei, unde au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, jandarmii formând un cordon pentru a-i împiedica să înainteze pe Bulevardul Kiseleff.

Cei aproximativ 250 de oameni adunaţi la Universitate pentru a-şi exprima susţinerea pentru cei care protestează în Vaslui şi opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist, dar şi de proiectul de la Roşia Montană, au pornit în marş spre Piaţa Romană, s-au oprit în faţa Ministerului Afacerilor Interne, în Piaţa Revoluţiei, reluându-şi apoi marşul şi ajungând în Piaţa Victoriei.

Acolo, jandarmii au format un cordon pentru a îi împiedica să înainteze pe Bulevardul Kiseleff, unii dintre protestatri îmbrâncindu-se şi reuşind să treacă de cealaltă parte a cordonului.

După scurte ciocniri cu forţele de ordine, protestatarii au început să strige "Fără violenţă" şi au rămas pe loc, încercuiţi de jandarmi.

UPDATE 20:50 Protestatarii au mers în Piaţa Revoluţiei, la sediul Ministerului de Interne

Cei aproximativ 250 de oameni adunaţi la Universitate continuă protestul în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 20:35 Protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Romană

Cei aproximativ 250 de oameni adunaţi la Universitate pentru a-şi exprima susţinerea pentru cei care protestează în Vaslui şi opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist, dar şi faţă de proiectul de la Roşia Montană, au pornit în marş spre Piaţa Romană, s-au oprit în faţa Ministerului Afacerilor Interne, în Piaţa Revoluţiei, reluându-şi apoi marşul şi ajungând în Piaţa Victoriei.

Manifestanţii se deplasează pe carosabil, pe toată lăţimea Bulevardului Magheru, şi scandează "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".

Totodată ei flutură steaguri şi agită pancarte cu mesaje împotriva "cianurării Munţilor Apuseni" şi a "distrugerii apei freatice şi a subsolului românesc prin fracturare".

Peste 250 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii

Protestatarii au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu pe ambele sensuri, fluturând steaguri şi agitând pancarte cu mesaje împotriva "cianurării Munţilor Apuseni" şi a "distrugerii apei freatice şi a subsolului românesc prin fracturare".

În majoritate tineri, protestatarii adunaţi miercuri seară la Universitate au scandat: "Uniţi, salvăm toată România", "Nu corporaţia face legislaţia", "Rezist, rezist, gazelor de şist", "Demisia" şi "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".

Ei au venit cu steaguri şi pancarte cu mesaje împotriva "cianurării Munţilor Apuseni" şi a "distrugerii apei freatice şi a subsolului românesc prin fracturare".

Mai mulţi protestatari au arătat că sunt solidari cu oamenii din Vaslui care se opun explorărilor pentru gaze de şist şi că sunt şi împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Sute de persoane din Siliştea, au blocat miercuri dimineaţă drumul naţional Vaslui - Gârceni, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste pentru a împiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în zonă.

În timpul manifestaţiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Ulterior, forţele de ordine s-au retras, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la faţa locului.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici