Peste 500 de persoane, la Marşul diversităţii. Accept: Societatea o ia înaintea politicienilor

Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă, la Marşul diversităţii, în cadrul căruia au militat pentru reglementarea parteneriatului civil şi au sărbătorit rezultatele referendumui din Irlanda, directorul Accept, Florin Buhuceanu, declarând că societatea o ia înaintea politicienilor.

532 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de persoane, la Marşul diversităţii. Accept: Societatea o ia înaintea politicienilor

Peste 500 de persoane, la Marşul diversităţii. Accept: Societatea o ia înaintea politicienilor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Marşul diversităţii, organizat de Asociaţia Accept, a ajuns la cea de-a 10 ediţie.

Ca şi în ultimii ani, participanţii s-au adunat la Arcul de Triumf, îmbrăcaţi colorat, cu pene, măşti, pălării şi peruci, purtând steguleţe curcubeu şi baloane. Au fost cupluri gay, care mergeau ţinându-se de mână, travestiţi, dar şi alţi tineri, care au venit din solidaritate. Mulţi au venit pe biciclete, alţii cu câinii de companie.

În fruntea marşului a mers o remorcă cu difuzoare din care se auzea muzică tehno şi dance, participanţii la marş dansând pe traseu până la Piaţa Victoriei.

Ei au afişat totodată bannere cu mesajele "Egali", "CNP-ul meu nu dictează cine sunt", "Multicolor, nu tricolor", "Suntem aici pentru cei care nu pot", "Homofobia distruge vieţi", "Libertate pentru dragoste"şi "Vrem partenerait civil" şi au desfăşurat un steag curcubeu lung.

De la manifestare nu au lipsit ambasadorii Marii Britanii, Olandei, Finlandei şi Suediei, fiind prezenţi şi parlamentari din Suedia, Finlanda şi Danemarca.

În discursurile lor, au remarcat că începe să fie adoptată în tot mai multe ţări legislaţie în favoarea minorităţilor sexuale. Totodată, cei prezenţi şi-au exprimat bucuria faţă de rezultatele referendumului din Irlanda, în care, potrivit rezultatelor parţiale, 72 la sută dintre participanţi s-au pronunţat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

"Oricâtă rezistenţă ar manifesta Parlamentul naţional, societatea o ia înaintea politicienilor, ca de obicei", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Asociaţiei Accept, Florin Buhuceanu.

Asociaţia arată într-un comunicat că, "în acest moment, persoanele LGBT din România nu se pot bucura de o viaţă de familie protejată de lege".

Săptămâna trecută, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil, "un proiect de lege menit să asigure drepturi minime, legate de moştenire sau partajul bunurilor, atât cuplurilor heterosexuale care convieţuiesc în relaţii de parteneriat, cât şi cuplurilor de acelaşi sex".

"Aceşti parlamentari, care au decis să ceară un punct de vedere din partea Patriarhiei Române într-o problemă ce priveşte statul de drept, demonstrează că nu respectă valorile unei societăţi democrate. Totuşi, parteneriatul civil a primit pentru prima dată un aviz favorabil din partea a două comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importantă pentru asigurarea unor drepturi egale în faţa legii, mai ales în ceea ce priveşte viaţa privată şi de familie, pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Asta arată că schimbarea este posibilă dacă ne cerem drepturile împreună", se arată în comunicatul Asociaţiei Accept.

Comisia juridică a Camerei a respins, în 12 mai, proiectul legii parteneriatului civil, iniţiatorul Remus Cernea arătând că sunt 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de relaţii, iar membrii comisiei şi reprezentanţii bisericii spunând că este o încercare de a submina familia tradiţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici