Peste 60 de persoane, duse la audieri şi 79 de persoane reţinute după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei

Peste 60 de persoane au fost duse la audieri după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei din noaptea de miercuri spre joi, fiind făcute cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, potrivit Poliţiei Capitalei.

2829 afișări
Imaginea articolului Peste 60 de persoane, duse la audieri şi 79 de persoane reţinute după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei

Peste 60 de persoane, duse la audieri după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei (Imagine: Alexandru Dobre/ Foto Mediafax)

Peste 60 de persoane au fost conduse la audieri la secţiile de poliţie de pe raza Sectorului 1 în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, anunţă Poliţia Capitalei.

Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat că a fost deschis un dosar penal în urma volenţelor de la manifestaţie.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au declarat, pentru MEDIAFAX, că se fac cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Până la ora 0.00, fuseseră reţinute 20 de persoane, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Totodată, Jandarmeria a făcut apel la manifestanţii paşnici să trimită înregistrări cu cei care au fost violenţi la protest.

"Mulţumim tuturor acelora care au multiplicat mesajele Jandarmeriei, cetăţenilor care au prostestat paşnic şi au respectat indicaţiile forţelor de ordine, sprijinindu-le astfel în acţiunile de asigurare şi restabilire a ordinii şi siguranţei publice, la nivelul Capitalei. Am primit numeroase imagini şi înregistrări din partea cetăţenilor care au fost prezenţi ieri în Piaţa Victoriei, pe care le vom folosi pentru identificarea şi sancţionarea, conform legii, a tuturor celor care au comis acte de tulburare gravă a ordinii publice, precum şi acte de violenţă. Dacă deţineţi materiale de acest fel, vă rugăm să le puneţi la dispoziţia Jandarmeriei Române folosind următoarea adresă de e-mail: op_jr@mai.gov.ro sau pe suport electronic pe adresa instituţiei (strada Jandarmeriei, nr. 9-11, sector 1, Bucureşti). În situaţia în care transmiteţi pe e-mail, puteţi încărca materialele prin site-urile de transfer disponibile pe internet", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române.

Jandarmeria: 79 de persoane au fost reţinute după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei

79 de persoane au fost reţinute şi conduse către secţiile de poliţie în vederea stabilirii identităţii precum şi a gradului de implicare sau vinovăţie în ceea ce priveşte incidentele petrecute la nivelul Capitalei, potrivit Jandarmeriei Române.

"Până în acest moment, în urma acţiunilor şi intervenţiei jandarmilor din cursul nopţii trecute 79 de persoane au fost reţinute şi conduse către secţiile de poliţie în vederea stabilirii identităţii precum şi a gradului de implicare sau vinovăţie în ceea ce priveşte incidentele petrecute la nivelul Capitalei. Începând de noaptea trecută, cât şi în continuare, personalul specializat al Jandarmeriei Române analizează imaginile operative, cât şi materialele foto-video primite din partea cetăţenilor care s-au aflat în Piaţa Victoriei, pentru identificarea şi sancţionarea, conform legii, a persoanelor care au comis fapte antisociale ce au dus la tulburarea ordinii publice. La nivel naţional, s-au desfăşurat 70 de adunări publice, dintre care 13 au fost declarate, conform legii. Cu excepţia evenimentelor din Capitală, până la acest moment nu au fost raportate alte incidente în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice", potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei Române, remis joi dimineaţă MEDIAFAX.

"79 de persoane care au participat într-un fel sau altul la acţiunile violente din Piaţa Victoriei au fost reţinute. Nu pot să confirm dacă aceste persoane fac parte din galerii. În acest moment colegii mei consultă bazele de date de la nivelul Jandarmeriei Române. Nu avem confirmarea că persoanele care au produs acte de violenţă sunt membrii de galerie. Nu aveau însemne şi nu au fost recunoscuţi de colegii mei ca persoane cu antecedente. Tot ce pot spune e că sunt persoane extrem violente care au deturnat un protest paşnic. Există un schimb permanent de informaţii între structurile Ministerului Afacerilor Interne, însă organizarea unor astfel de evenimente publice neasumate creează premisele apariţiei unor astfel de indivizi. Aceste evenimente trebuie declarate şi trebuie obţinut acel aviz de la Primărie. La nivel naţional au fost organizate aseară 70 de adunări publice, doar 13 dintre acestea au respectat prevederile legale şi nu au fost niciun fel de probleme.

Patru jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei.

"Am avut patru jandarmi care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Au avut contuzii ca urmare a aruncării cu sticle, pietre şi alte obiecte contondente. Sunt în afara oricărui pericol. Vom suplimenta dispozitivele astfel încât să prevenim orice escaladare a conflictelor. Este vital ca oamenii din stradă să se delimiteze de persoanele violente, să lase un spaţiu liber în jur pentru a facilita intervenţia colegilor mei. Lucrăm acum la un ghid, un material promoţional, pe care să-l distribuim persoanelor care vor protesta", a declarat, pentru ProSport, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Jandarmeria a mulţumit tuturor cetăţenilor care au manifestat paşnic şi au respectat indicaţiile forţelor de ordine, disociindu-se de grupurile de persoane care au acţionat violent şi le-a cerut cetăţenilor şi mass-media, în situaţia în care deţin imagini foto-video cu persoanele care s-au manifestat violent, să le pună la dispoziţie prin intermediul e-mailului: op_jr@mai.gov.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici