Peste 80.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele sfinţilor aduse la Catedrala Patriarhală - VIDEO

Peste 80.000 de credincioşi s-au închinat, de miercuri până sâmbătă, la moaştele sfinţilor Nectarie din Eghina, Dimitrie cel Nou şi ale sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, potrivit Patriarhiei Române.

524 afișări
Imaginea articolului Peste 80.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele sfinţilor aduse la Catedrala Patriarhală - VIDEO

Peste 80.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele sfinţilor aduse la Catedrala Patriarhală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Credincioşii au venit şi sâmbătă, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la Catedrala Patriarhală pentru a se închina la raclele cu moaştele sfinţilor.

Pelerinii ajung la moaştele sfinţilor Nectarie din Eghina, Dimitrie cel Nou şi ale sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în aproximativ 20 de ore, coada întinzându-se pe mai bine de trei kilometri.

Aproximativ 120 de oameni au primit, sâmbătă, asistenţă medicală, în special pentru hipertensiune şi lipotimii, dar nu s-au înregistrat cazuri grave

Peste 10.000 de porţii de mâncare gătită, precum şi ceai cald şi apă au fost împărţite pelerilor, a precizat Patriarhia Română.Peste 80.000 de c

În timpul manifestărilor de Sfântul Dimitrie, toate cele 20 de biserici din apropierea Catedralei Patriarhale sunt deschise permanent pentru pelerinii care doresc să se adăpostească pe durata nopţii. De asemenea, au fost amenajate două săli de sport, la colegiile "Mihail Eminescu" şi "Ion Creangă", pentru cazarea pelerinilor pe timpul nopţii.

Paza şi ordinea la pelerinaj sunt asigurate permanent de 200 de jandarmi.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este cea mai importantă zi a pelerinajului.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală, este sărbătorit în 27 octombrie. Pe Colina Bucuriei, în prezenţa a de mii de credincioşi, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Înaltpreasfinţitul Efrem, mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, împreună cu ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, patriarhul Daniel a vorbit despre viaţa Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi a Sfântului Nectarie de la Eghina.

"Ne bucurăm că Sfântul Dimitrie primeşte vizita duhovnicească a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Moaştele lui au fost aduse aici cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Atenei şi al Întregii Eladei şi prin bunăvoinţa ÎPS Efrem, mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina. Este cel mai mare pelerinaj din Capitală şi aceasta datorită sosirii Sfântului Nectarie", a spus PF Daniel.

Patriarhul Daniel a evidenţiat faptul că cei doi mari sfinţi au avut în comun marele dar al vindecării bolnavilor.

Prezentând viaţa Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, patriarhul Daniel a evidenţiat faptul că sfântul a trăit pe acest pământ în smerenie, rugăciune şi post.

"Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan, imperiu care avea capitala la Târnovo. Acest sfânt era la început un păstor care aproape de satul lui păstorea animalele, oile mai ales, şi era un om dornic de singurătate, de rugăciune şi dornic de a se apropia de Dumnezeu. Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit mai întâi ca păstor, apoi a devenit monah într-o mănăstire aflată într-o peşteră şi a vieţuit în smerenie multă, în rugăciune, post şi nevoinţă", a precizat PF Daniel.

Despre Sfântul Nectarie, patriarhul Daniel a spus că a trăit la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului XX, s-a născut în Silivria, nu departe de Constantinopol, în nordul Greciei, la 1 octombrie 1846. Sfântul Nectarie a vindecat o mulţime de oameni prin rugăciunile sale. A trecut la Domnul în data de 8 noiembrie, la Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în anul 1920. După 20 de ani, moaştele sale au fost găsite neputrezite şi în 1953 au fost mutate în biserica mănăstirii, iar în 1961 a fost trecut în rândul sfinţilor din calendar. De atunci până acum, Sfântul Nectarie a făcut o mulţime de minuni în Grecia şi în alte părţi ale lumii, a vindecat mai mulţi oameni şi mai ales bolnavi de cancer.

Credincioşii se pot închina la moaştele sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena până marţi 30 octombrie, la ora 10.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici