Petre Daea: România este pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe locul secund ca număr al familiilor de albine

România se situează pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii Petre Daea, la o conferinţă de specialitate.

618 afișări
Imaginea articolului Petre Daea: România este pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe locul secund ca număr al familiilor de albine

Petre Daea: România este pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe locul secund ca număr al familiilor de albine

Ministrul spune că albinele sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare, albinele furnizează un serviciu esenţial pentru agricultura modernă. „Încercaţi să vă imaginaţi lumea fără mere, pere, citrice, morcovi, struguri, măsline, roşii ori migdale sau o primăvară lipsită de florile câmpului. Circa o treime din culturile de legume, fructe şi flori din zonele temperate depind de serviciile albinelor, iar dacă extindem această abordare spre tropice, aproape toate plantele cu flori depind de insectele polenizatoare. Aşadar, albinele joacă un rol important în viaţa noastră, iar serviciile lor sunt gratuite. Pe de altă parte, datorită rolului socio-economic şi ştiinţific, apicultura este o activitate care contribuie la dezvoltarea spaţiului rural”, a spus ministrul.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul 'Zilei Mondiale a Albinei", instituit de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017.

Daea spune că apicultura a cunoscut cea mai mare dezvoltare, în anii 60, când România era al cincilea producător mondial de miere.

În prezent, a spus Daea, România acordă o atenţie deosebită sectorului apicol din punctul de vedere al agriculturii, al protecţiei plantelor şi al agriculturii sustenabile, deoarece albinele au un impact mare asupra echilibrului ecologic. Totodată, se are în vedere asigurarea funcţionării integrate a tuturor sectoarelor, dar şi susţinerea programelor de sprijin, de cercetare, inovare şi de educaţie pentru sectorul apicol, pentru a se asigura că apicultura face parte în continuare din producţia agricolă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici