Petre Tobă: Infracţionalitatea a scăzut cu 5,6%. E pentru prima dată după 9 ani când criminalitatea scade

Inspectorul general Petre Tobă a prezentat, marţi, bilanţul activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), care relevă faptul că infracţionalitatea a scăzut cu 5,6 %, fiind pentru prima, după nouă ani, când criminalitatea scade.

407 afișări
Imaginea articolului Petre Tobă: Infracţionalitatea a scăzut cu 5,6%. E pentru prima dată după 9 ani când criminalitatea scade

Petre Tobă (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Analiza activităţii desfăşurate şi a rezultatelor obţinute a fost prezentată de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor şef de poliţie, Petre Tobă, desfăşurându-se în sistem videoconferinţă.

Petre Tobă a arătat ca dacă în 2011 au fost sesizate 733.356 de fapte, anul trecut numărul acestora a fost de 691.848, adică cu 41.508 mai puţine fapte sesizate.

Criminalitatea stradală în România este caracterizată de infracţiuni fără un pericol social deosebit, dar care creează o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor, a arătat Tobă, adăugând că aceasta se menţine la valori reduse.

Intensificarea activităţii Poliţiei Române a dus la creşterea numărului infracţiunilor descoperite în flagrant delict de către poliţişti. Astfel, 18,33% din totalul infracţiunilor produse în mediul stradal au fost surprinse de poliţişti.

Prin măsurile pe care le-a luat Poliţia în ceea ce priveşte mediul rural, de reîntoarcere a poliţiştilor la posturile de poliţie, s-a reuşit stoparea creşterii criminalităţii şi chiar să se înregistreze scăderi, fiind o măsură care şi-a dovedit eficienţa.

În primele opt luni ale anului trecut a fost înregistrată o creştere de 4,9%, iar după implementarea noii strategii de muncă în mediul rural, în lunile septembrie-decembrie 2012 s-a înregistrat o scădere de 9,9% a infracţiunilor sesizate. Practic, în acest fel s-a reuşit ca, pe întregul an, din punct de vedere statistic, Poliţia Română să înregistreze o scădere de 0,33%.

Ca o caracteristică a anului 2012, inspectorul general a menţionat cooperarea foarte bună cu partenerii tradiţionali interni şi internaţionali, în special cu agenţiile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii. Astfel, în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională şi internaţională, pe baza rezultatelor obţinute în acest domeniu, anul 2012 a fost "Anul creşterii vizibilităţii şi afirmării Poliţiei Române ca factor de securitate şi stabilitate".

O prioritate a Poliţiei Române pentru anul 2013 o reprezintă anihilarea grupărilor infracţionale, în special a celor care comit fapte cu violenţă în spaţiul public creând o stare de disconfort şi temere populaţiei. Anul trecut, poliţiştii au anihilat 580 de grupări infracţionale organizate, formate din 4.298 de persoane, dintre care 1.924 au fost arestate preventiv.

Anul 2012, a însemnat o adevărată provocare pentru Poliţia Română. Concomitent cu îndeplinirea activităţilor şi misiunilor curente, structurile Poliţiei Române au fost direct implicate în gestionarea unor evenimente deosebit de importante, care au necesitat resurse şi eforturi considerabile, precum: alegerile locale şi parlamentare, referendumul, finala Europa League sau acţiunile pentru prevenirea şi combaterea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

Activitatea de prevenire a criminalităţii, pe parcursul anului 2012, a fost prioritară pentru Poliţia Română. Au fost elaborate analize, studii şi sondaje de opinie privind evoluţia unor trenduri ale fenomenului infracţional, precum şi numeroase proiecte şi campanii de prevenire.

Totodată, în ultimii ani s-a reuşit reducerea mortalităţii rutiere, de la 3.065 de persoane decedate în accidente de circulaţie în anul 2008, an de vârf în privinţa riscului rutier, la 2040 anul trecut. Reducerea înregistrată a fost stopată în anul 2012, când s-au înregistrat cu 22 mai multe persoane decedate faţă de 2011.

În anul 2012, ca o recunoaştere a profesionalismului poliţiştilor din cadrul suportului operativ, Poliţia Română a câştigat, pentru prima dată, proiecte de asistenţă tehnică finanţate de Comisia Europeană, în cadrul cărora se realizează transferul de cunoştinţe către poliţişti din state non-UE.

Pentru anul 2013, în concordanţă cu Programul de guvernare, activitatea Poliţie Române va urmări îndeplinirea a patru obiective generale: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri; asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

"În urma analizei activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute de către Poliţia Română în anul 2012, putem concluziona că a fost un an greu însă s-au obţinut rezultate bune şi foarte bune datorită eforturilor considerabile depuse de către toţi poliţiştii", a subliniat chestorul şef Petre Tobă.

La finalul expunerii, inspectorul general, chestor şef de poliţie Petre Tobă a mulţumit tuturor poliţiştilor, pentru modul profesionist în care au acţionat, partenerilor.

La şedinţa de bilanţ au participat primul-ministru, Victor Ponta, vice prim-miniştrii Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, ministrul Ministerului Afacerilor Interne, Radu Stroe, procurorul şef Marius Iacob din cadrul Parchetului instanţei supreme, George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, şefii structurilor centrale şi teritoriale din cadrul IGPR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici