Pichetul organizat de profesori la Ministerul Educaţiei s-a încheiat

Pichetul de la Ministerul Educaţiei, organizat de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" s-a încheiat, sindicaliştii urmând să se întâlnească, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii ministerului în încercarea de rezolvare a problemei disponibilizărilor.

17 afișări
Imaginea articolului Pichetul organizat de profesori la Ministerul Educaţiei s-a încheiat

Pichetul organizat de profesori la Ministerul Educaţiei s-a încheiat (Imagine: Viorel Dudău / Mediafax Foto)

Aproximativ 100 de sindicalişti au pichetat, miercuri, de la ora 11.00, sediul Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de situaţia actuală a sistemului de învăţământ şi de condiţiile de muncă.

O delegaţie a cadrelor didactice s-a întâlnit cu secretarul de stat din minister, Cătălin Baba, dar nu au oţinut nicio promisiune concretă din partea acestuia, cu excepţia unei promisiuni privind o viitoare întâlnire, săptămâna viitoare dar a cărei dată nu a fost însă stabilită.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că sindicaliştii i-au cerut secretarului de stat un dialog serios, astfel încât cadrele didactice să nu fie afectate.

Potrivit lui Nistor, dacă la întâlnirea de săptămâna viitoare nu se va găsi o rezolvare concretă, sindicaliştii vor bloca sfârşitul anului şcolar.

Marius Nistor a spus, în timpul derulării protestului, că sindicaliştii se pregătesc de alte forme de protest, dacă guvernanţii nu blochează ordonanţa privind disponibilizările din educaţie.

"Vom organiza mitinguri de amploare, vom bloca anul şcolar, nu vom participa la examene dacă nu suntem luaţi în seamă. În România, educaţia şi sănătatea nu sunt considerate domenii prioritare şi sunt subfinanţate", a spus Nistor.

Liderul sindical a spus că Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea OUG 114/2009, la solicitarea sindicatelor, motivând că în situaţie de criză este justificată o astfel de ordonanţă, chiar dacă s-a făcut cu încălcarea legii.

Nistor a precizat că prin aplicarea legii salarizarii unice, personalul nedidactic va avea venitul salarial diminuat cu aproximativ 30 la sută.

"Cerem rediscutarea OUG 1/2010 care anulează unele drepturi, cum este sporul de doctorat şi alte prime", a mais pus Nistor.

Protestul este prima acţiune din calendarul stabilit de federaţie şi urmăreşte blocarea aplicării OUG 114/2009 care prevede reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din sistem, modificarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, derularea unui dialog social real şi implicarea partenerilor de dialog în toate deciziile Ministerului Educaţiei referitoare la drepturile şi interesele profesionale, economice şi sociale ale salariaţilor din învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici