Piramida tratamentelor anti Covid! Armele cu care ne salvează medicii în funcţie de stadiul bolii

  • Un pacient infectat de COVID-19 primeşte tratament pe etape, în funcţie de forma bolii pe care o are
  • Medicii aplică cele mai noi tratamente în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică
  • Tratamentele pentru un pacient infectat cu Covid 19 pornesc de la banalul paracetamol şi ajung până la filtrarea sângelui
855 afișări
Imaginea articolului Piramida tratamentelor anti Covid! Armele cu care ne salvează medicii în funcţie de stadiul bolii

Piramida tratamentelor anti Covid! Armele cu care ne salvează medicii în funcţie de stadiul bolii

Vă întrebaţi poate cum e tratat un pacient infectat cu COVID-19 odată ce intră pe mâinile medicilor. Un tratament ideal nu există, însă specialiştii aruncă în lupta pentru viaţă toată ştiinţa lor şi armele deja folosite pentru alte boli. 

În fazele uşoare ale bolii, medicii administrează oxigen, pentru a se evita complicaţiile respiratorii, dar tratamentul include şi anticoagulante şi, posibil, paracetamol. De asemenea, bolnavul este tratat cu o combinaţie de 3 antivirale puternice. În fazele medii intervine corticoterapia, cu care medicii ţin în frâu sindromul inflamator. În faza critică a bolii tratamentele se înmulţesc: bolnavul poate primi remdesivir, plasmă, anticorpi monoclonali sau medicii îţi pot filtra efectiv sângele ca să nu ajungi la insuficienţă de organe. 

Iată cum arată etapele gândite de medici: 

Faze uşoare ale infecţiei COVID-19 

a. Paracetamol – terapie simptomatică.

b. Oxigenoterapie - pentru prevenirea complicaţiilor respiratoriii

c. Anticoagulante pentru prevenirea trombozelor

d. Antivirale:  terapie anti HIV, plus hidroxiclorochină, plus azitromicină

Forme medii ale infecţiei COVID-19

a. Oxigenoterapia 

b. Corticoterapia -  împotriva sindromului inflamator dat de infecţie

Forme severe ale infecţiei COVID-19 

a. Remdesivir – antiviral cu rezultate foarte bune

b.Tratament cu plasmă de la donatori vindecaţi de Covid

c.Tocilizumab - tratament cu anticorpi monoclonali care ajută sistemul imun

d. Hemodializă - filtrarea sângelui în caz de furtună a citokinelor
 

Filtrarea sângelui este cel mai nou tratament folosit de medici pentru pacienţii critici. Cu ajutorul acestuia, medicii potolesc furtuna de citokine. Citokinele sunt proteinele care plimbă informaţia de la o celulă la alta. 

„Ne interesează pentru că, răspunsul inflamator, dacă ajunge să fie necontrolat, duce la insuficienţă de organe, şi de multe ori pacientul ajunge să decedeze” explică Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul ”Matei Balş”.

Filtrarea sângelui se face cu dispozitive clasice de hemodializă, cu nişte kituri speciale. Medicii nu reduc de tot citokinele, ci doar până la un nivel care să nu mai fie toxic. Varianta aceasta este folosită şi în cazuri de infecţii generalizate sau în caz de gripă severă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici