Pompierii au închis 17 localuri pentru nereguli privind siguranţa la incendiu

Pompierii au găsit 4.799 de nereguli privind siguranţa la incendiu în cluburile, barurile, cinematografele şi mall-urile verificate în ultimele două săptămâni, pentru care au aplicat 1.008 amnezi de aproape şapte milioane de lei şi au închis 17 localuri.

172 afișări
Imaginea articolului Pompierii au închis 17 localuri pentru nereguli privind siguranţa la incendiu

Pompierii au închis 17 localuri pentru nereguli privind siguranţa la incendiu (Imagine Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

În perioada 3 - 16 decembrie, pompierii au făcut 1.321 de controale în cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf sau spectacol şi centre comerciale de tip mall, pentru a vedea dacă sunt respectate normele de securitate la incendiu, se arată într-un comunicat dat vineri de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Dintre acestea, 1.123 de controale au fost la cluburi, baruri şi discoteci, 155 de verificări, la săli de cinematograf, iar 43 controale, la centre comerciale tip mall.

În cadrul controalelor, s-au găsit 4.799 de deficienţe, dintre care 718 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Pompierii au aplicat 3.498 de sancţiuni contravenţionale dintre care 2.490 au fost avertismente iar 1.008 au fost amenzi contravenţionale în cuantum de 6.973.326 lei.

Un număr de 17 localuri, din judeţele Argeş, Arad, Caraş-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Neamţ, Olt şi Teleorman, unde inspectorii au găsit încălcări grave ale normelor de siguranţă la incendiu, au fost închise.

Principalele deficienţe găsite sunt legate de: existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului şi neasigurarea condiţiilor de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu.

În perioada 3 - 16 decembrie, concomitent cu verificările, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 729 de acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare şi au desfăşurat 496 exerciţii de evacuare la care au participat peste 4.000 de persoane.

În această perioadă, pompierii au intervenit în 13.379 de misiuni, aproximativ 86% dintre acestea fiind reprezentate de intervenţiile serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), urmate de incendii (aproximativ 6%) şi alte situaţii de urgenţă (aproximativ 6%). Peste 11.100 de persoane au primit în aceste două săptămâni, îngirjiri medicale de urgenţă.

După incendiul din clubul Colectiv, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Bucureşti-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole şi mall-uri.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniţii internaţi, au mai decedat 35 de persoane, numărul victimelor ajungând la 62.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici