Ponta: Ancheta în cazul bacalaureatului - învăţătură de minte pentru cine crede că poate vinde subiecte

Anchetarea celor implicaţi în fraudarea bacalaureatului trebuie să reprezinte o "învăţătură de minte" pentru cei care cred că încă pot fi vândute subiectele de examen, a declarat premierul Ponta, precizând că este mulţumit de modul în care Ministerul Educaţiei a gestionat examenele din acest an.

254 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ancheta în cazul bacalaureatului - învăţătură de minte pentru cine crede că poate vinde subiecte

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Eu sunt mulţumit de modul în care Ministerul Educaţiei, profesorii, toată lumea au gestionat şi Evaluarea Naţională, acum bacalaureatul. Sigur că nu se poate să nu fie şi cineva care să ne facă de râs, la Arad însă aţi acţionat foarte bine, şi organele de cercetare penală, dumneavoastră aţi acţionat administrativ. Învăţătură de minte dacă mai e cineva care încă mai crede, în 2014, că poate să vândă subiecte sau poate să facă altceva", a spus Ponta, în şedinţa de guvern, ministrului Educaţiei.

El a adăugat că, de la o singură excepţie "care, evident, era mediatizată", nu vrea să se uite că 99,99% dintre profesorii implicaţi şi-au îndeplinit foarte bine sarcina.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va face obiectul discuţiilor din CExN al PSD privind o eventuală remaniere, el arătând că se va pronunţa la final, respectiv după ce se vor finaliza testele naţionale şi bacalaureatul.

"Unele lucruri au fost bune, altele mai puţin bune. Nu vreau să mă pronunţ eu decât la final. Deocamdată, însă, responsabilitatea domnului Pricopie - asta am şi vorbit cu el şi zilele trecute şi vorbesc şi zilele acestea - este ca aceste proceduri esenţiale pentru sistemul de educaţie preuniversitară să se desfăşoare cât mai bine", a spus Ponta.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe în dosarul de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Potrivit unor înregistrări deţinute de anchetatori, profesoara de română din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6 la matematică şi 450 de euro la română, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro. Profesoara a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.

Luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.

Ministrul Educaţiei preciza că în cazul celuilalt inspector şcolar şi al profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

La rândul lor, procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici