Ponta spune că trimite Corpul de Control să verifice situaţia şcolilor fără căldură din Târgovişte

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, la Târgovişte, că va trimite Corpul de Control pentru a verifica situaţia şcolilor din oraş care încă nu au căldură, Ponta spunând că, în funcţie de rezultate, "se vor face propuneri conform legii".

115 afișări
Imaginea articolului Ponta spune că trimite Corpul de Control să verifice situaţia şcolilor fără căldură din Târgovişte

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

Prezent, marţi, la Târgovişte, unde a participat la inaugurarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, renovat din fonduri europene, premierul Victor Ponta a spus că una dintre problemele despre care s-a interesat este situaţia şcolilor care nu au căldură.

În acest context, Ponta a anunţat că va trimite Corpul de Control al prim-ministrului pentru a verifica situaţia unităţilor de învăţământ neracordate la surse de agent termic şi că pe baza rezultatelor constatate "se vor face propuneri conform legii".

"Dacă Corpul de Control constată pe bază de documente (nereguli în procedurile de achiziţie - n.r.), evident că vom sesiza organele statului. Am făcut-o şi în alte cazuri şi mă aştept ca justiţia să-şi facă datoria", a spus Victor Ponta, întrebat dacă are cunoştinţă despre eventuale nereguli în derularea procedurilor de achiziţie a centraleor termice pentru şcolile de Târgovişte.

Premierul a mai spus că nu-l mulţumeşte că în astfel de situaţie se găseşte o persoană vinovată, ci vrea ca toate autorităţile să se implice pentru rezolvarea problemei, el promiţând sprijin financiar în acest sens.

"Dacă au nevoie (autorităţile din Dâmboviţa - n.r.) de sprijin financiar, evident că-l acordăm şi trebuie să avem grijă ca pe viitor să nu ne mai trezim în luna noiembrie că autoritatea locală competentă nu a făcut procedura şi să începem să alergăm cu caloriferul să rezolvăm probleme de acest gen. Şcolile din Târgovişte nu sunt ale Ministerului Educaţiei, sunt ale Primăriei Târgovişte, dar asta nu înseamnă că nu încercăm să vedem ce putem îmbunătăţi la partea de organizare şi control în aşa fel încât să nu mai fie probleme", a mai spus Ponta.

Acesta a adăugat că şcolile din Târgovişte "nu sunt ale Ministerului Educaţiei, sunt ale Primăriei Târgovişte, dar asta nu înseamnă că nu încercăm să vedem ce putem îmbunătăţii la partea de organizare şi control în aşa fel încât să nu mai fie probleme".

Prezent alături de premier la Târgovişte, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat că trei unităţi de învăţământ din oraş au centrale termice începând din săptămâna trecută, în alte două şcoli vor fi montate centralele în luna ianuarie, iar restul şcolilor vor avea centrale funcţionale până la sfârşitul acestei luni, potrivit afirmaţiilor autorităţilor locale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Mihaela Anton, a declarat că în prezent 14 unităţi de învăţământ din oraş nu au centrale termice.

În municipiul Târgovişte funcţionează 34 unităţi de învăţământ, dintre care 14 licee, zece şcoli gimnaziale, nouă grădiniţe şi o Şcoală Gimnazială Specială.

Zeci de imobile din Târgovişte - unităţi şcolare, blocuri de locuinţe ANL, blocuri de locuinţe sociale şi instituţii publice între care şi primăria - au rămas fără căldură după ce societatea de termoficare Termica, la care respectivele imobile erau racordate, a intrat în insolvenţă şi şi-a încetat activitatea.

Primarul oraşului, Gabriel Boriga, spunea că în vara anului trecut s-a pus pentru prima dată problema montării de centrale termice în imobilele care au fost racordate la operatorul de termoficare Termica şi că de atunci şi până în luna august a acestui an, când Termica a intrat în insolvenţă, Consiliul Local Târgovişte nu a votat proiectul privind aprobarea montării acestor centrale în clădirile afectate, astfel că şcolile şi instituţiile publice au intrat în iarnă fără căldură.

Între timp, au fost montate centrale termice în unele unităţi de învăţământ, în timp ce în altele au fost cumpărate calorifere. Săptămâna trecută, cursurile au fost suspendate, până în 21 decembrie, în cinci unităţi de învăţământ, după ce reprezentanţii şcolilor au solicitat acest lucru, motivând că în sălile de clase nu se atinge temperatura de 18 grade Celsius, caloriferele electrice nefăcând faţă.

La începutul lunii decembrie, câteva sute de elevi ai mai multor şcoli din oraş au protestat în stradă din cauza frigului din clase, iar premierul Victor Ponta anunţa că Ministerul Educaţiei va trimite o echipă de control să verifice situaţia din şcoli.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spunea că primarul din Târgovişte este direct responsabil de faptul că unităţile de învăţământ din municipiu nu au căldură şi a arătat că Legea educaţiei prevede responsabilităţi clare pentru edili în această problemă.

"Este inacceptabil ca un primar, care a fost învestit prin vot pentru a gestiona cu eficienţă problemele comunităţii, să manifeste această indolenţă faţă de educaţia şi sănătatea copiilor", spunea Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici