Populaţia planetei va ajunge la opt miliarde în 2023, dar în România va scădea. Pentru prima dată în istorie, numărul celor peste 60 de ani va ajunge la 1 miliard

Populaţia planetei va ajunge la opt miliarde de locuitori în 2023, dar în România va scădea cu aproximativ 15%, arată un raport anual prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează The Guardian.

2115 afișări
Imaginea articolului Populaţia planetei va ajunge la opt miliarde în 2023, dar în România va scădea. Pentru prima dată în istorie, numărul celor peste 60 de ani va ajunge la 1 miliard

Populaţia planetei va ajunge la opt miliarde în 2023, dar în România va scădea. Pentru prima dată în istorie, numărul celor peste 60 de ani va ajunge la 1 miliard

Mai bine de jumătate din creşterea globală a populaţiei până în 2050 va proveni din Africa Subsahariană, unde ratele de fertilitate vor persista la niveluri mult mai mari decât în restul lumii, arată predicţiile ONU.

Jumătate din creşterea numărului de persoane va veni din doar nouă ţări: India, Nigeria, Republica Democratică Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda şi Indonezia. Până în 2050, şapte dintre cele mai populate 20 de naţiuni ale lumii vor fi africane, potrivit raportului.

În schimb, toate ţările din Europa au rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, ceea ce înseamnă că populaţia va scădea în mod inexorabil, fără imigraţie la scară largă.

Europa de Est este afectată în mod deosebit de această tendinţă demografică, iar numărul locuitorilor ar putea scădea cu peste 15% în Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia şi Ucraina.

Pentru al 27-lea an consecutiv, populaţia României a înregistrat o scădere în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Populaţia rezidentă a României la 1 ianuarie 2017 era estimata la 19.310.216 de locuitori, în scădere cu 163.408 faţă de 1 ianuarie 2016.

Studiul ONU mai arată că sunt mai mulţi bărbaţi decât femei în lume (102 bărbaţi la fiecare 100 de femei), iar numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani va ajunge la un miliard în 2018 şi două miliarde până în 2050. Copiii sub 15 ani reprezintă aproximativ un sfert dintre locuitorii planetei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici