Predoiu: Epopeea ANI a întors lucrurile din Raportul CE la 180 de grade

Cătălin Predoiu a declarat, marţi, că "epopeea ANI" a întors lucrurile la 180 de grade în privinţa Raportului CE, ministrul Justiţiei exprimându-şi regretul că, din cauza unui "moment de lipsă de viziune", doi ani de muncă s-au risipit, iar eforturile vor trebui reluate.

16 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Epopeea ANI a întors lucrurile din Raportul CE la 180 de grade

Predoiu: Epopeea ANI a întors lucrurile din Raportul CE la 180 de grade (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În mod normal până la anul ar trebui să închidem toate aceste probleme consemnate în Raportul CE. Am fi putut avea un raport pozitiv însă de când a început ceea ce eu numesc epopeea ANI s-au întors lucrurile la 180 de grade", a spus, marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Acesta şi-a exprimat regretul că, "într-un moment de lipsă de viziune" s-au risipit doi ani de muncă, fiind nevoie ca eforturile autorităţilor să fie reluate, de la capăt.

"Principalul mesaj pe care doresc să-l transmit este acela că România şi-a respectat şi continuă să-şi respecte angajamentele în raport cu Uniunea Europeană. Există suficientă voinţă politică pentru a continua reformele în justiţie şi dorim să transmitem un mesaj fără echivoc în acest sens statelor membre UE şi Comisiei Europene", a declarat ministrul Justiţiei.

Predoiu a apreciat că raportul a fost marcat decisiv şi negativ de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra cadrului normativ al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ministrul a subliniat că problema ANI a influenţat ideea în care a fost redactat raportul, conţinutul amendamentelor aduse de Senat cadrului normativ al ANI având semnificaţia unui semnal politic negativ. Votul Senatului semnifică ignorarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar raportul transmite semnalul că MCV trebuie continuat şi implementat chiar dacă presupune schimbări constituţionale sau legislative majore.

"Din păcate, regresul în privinţa cadrului normativ al ANI a pus în mod nedrept în urmă realizări importante în alte sfere ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a apreciat că cea mai importantă realizare de la precedentul raport este adoptarea noilor coduri, un succes de cooperare între Guvern, CSM şi Parlament.

De asemenea, el a arătat că raportul marchează pozitiv strategia de dezvoltare a Justiţiei, procurorul general, Ministerul Public şi DNA.

Comisia Europeană a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici