Gitenstein: Raportul CE este unul echilibrat şi corect; decizia CC privind legea ANI îmi dă speranţe

Ambasadorul SUA la Bucureşti a apreciat, marţi, că raportul CE este unul "echilibrat şi corect", el adăugând că decizia CC privind legea ANI îi dă speranţă şi creşte şansele de creare a unei structuri ANI care să răspundă aşteptărilor UE şi ale SUA.

22 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Raportul CE este unul echilibrat şi corect; decizia CC privind legea ANI îmi dă speranţe

Gitenstein:Raportul CE este unul echilibrat şi corect; decizia CC privind legea ANI îmi dă speranţe (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Salut raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prezentat Parlamentului European. Aşa cum subliniază raportul, existenţa unei agenţii funcţionale de verificare a averilor demnitarilor este crucială în lupta împotriva corupţiei şi necesară pentru ca România să îşi poată îndeplini obligaţiile impuse de calitatea de membru al Uniunii Europene şi să asigure transparenţa aşteptată de cetăţenii americani şi de companiile americane care îşi desfăşoară activitatea în România", se arată într-o declaraţie a ambasadorului Mark Gitenstein.

Ambasadorul spune că decizia de luni a Curţii Constituţionale referitoare la legea ANI i-a dat speranţe.

"Încurajez Parlamentul să folosească această ocazie pentru a restabili puterea Agenţiei Naţionale de Integritate cât mai curând cu putinţă. Mi se par încurajatoare şi eforturile acelor membri ai guvernului, proveniţi din întregul spectru politic, care încearcă să salveze ANI. Mă refer aici la Preşedintele României şi la Ministrul Justiţiei care au condus eforturile de menţinere a eficienţei ANI, la Preşedintele Camerei Deputaţilor, doamna Anastase, şi la fostul Prim-Ministru al României, deputatul Tăriceanu, care au votat o lege extrem de valoroasă, precum şi la senatorii Greblă şi Blaga, care au încercat să obţină un rezultat mai bun în Senat. Eforturile lor neîntrerupte şi recenta decizie a Curţii Constituţionale sporesc şansele de creare a unei structuri ANI care să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene şi ale SUA", spune Gitenstein.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei Europene, acesta a fost unul "echilibrat şi corect".

"România are în faţa sa multe provocări. Le ofer sprijinul meu tuturor acelora care promovează transparenţa şi statul de drept. Sper că la finalul acestui dificil proces, România va adopta o lege ANI care să respecte angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană şi să răspundă aşteptărilor companiilor şi cetăţenilor americani, dar în aceeaşi măsură, să răspundă şi aşteptărilor cetăţenilor români, care merită să îi poată trage la răspundere pe oficiali", se mai arată în declaraţia lui Gitenstein.

Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI.

Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici