Prefectul de Iaşi: Debitele râului Siret sunt în creştere, autorităţile consolidează digurile

Debitele râului Siret sunt în creştere, joi dimineaţă, iar autorităţile lucrează intens la consolidarea digurilor în zonele localităţilor Mirceşti şi Hălăuceşti, pentru evitarea producerii unor inundaţii, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi.

185 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Iaşi: Debitele râului Siret sunt în creştere, autorităţile consolidează digurile

Prefectul de Iaşi: Debitele râului Siret sunt în creştere, autorităţile consolidează digurile (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

"În zona Hălăuceşti, dar şi la Mirceşti se lucrează la consolidarea digurilor. Nivelul râului a crescut din nou noaptea trecută, ca urmare a ploilor de ieri (miercuri - n.r.) din judeţul Suceava. Nu am dat ordin de evacuare, însă primarii localităţilor de pe malurile Siretului au decis să evacueze oamenii din imediata apropiere a râului. Nu au fost evacuări în masă ca în ziua anterioară, ci doar punctual", a declarat prefectul Dragomir Tomaşeschi.

Potrivit prefectului de Iaşi, unda de viitură a trecut joi dimineaţă de Lespezi şi se îndreaptă către Paşcani.

"Sperăm să nu avem probleme, deşi debitele sunt mari, de 2.050 de metri cubi pe secundă. Sperăm ca digurile să facă faţă", a spus Tomaşeschi.

Primarul localităţii ieşene Lespezi, Ioan Lazăr, a declarat că punctul maxim al celei de-a doua viituri pe Siret a trecut prin dreptul comunei în jurul orei 7.30, digurile rezistând presiunii apelor.

"Am scăpat şi de această dată. Am avut 2.048 de metri pe secundă la Lespezi. A fost iarăşi o noapte grea, am stat cu toţii pe malul apei, pentru a vedea cum evoluează lucrurile. Imediat după trecerea viiturii, apele au început să scadă, cam cu 20-30 de centimetri. Nu am evacuat oamenii, dar nici nu a fost departe de a-i scoate din case, pentru că pericolul a fost mare", a declarat Ioan Lazăr.

Aproximativ 4.500 de persoane au fost evacuate, marţi seară, în localităţile ieşene Lespezi, Paşcani, Mirceşti, Mogoşeşti - Siret, Stolniceni - Prăjescu şi Răchiteni, situate pe malurile Siretului, din cauza unei viituri.

Cele mai multe evacuări s-au făcut în suburbiile Paşcaniului - 3.000 şi în Răchiteni - 1.000.

Oamenii au fost cazaţi la rude, iar cei care nu au avut această posibilitate au fost adăpostiţi în şcoli şi cămine culturale. Ei s-au întors acasă miercuri dimineaţă, după ce nivelul apelor a început să scadă.

Primarul comunei Lespezi a mai declarat că, în urma inundaţiilor din 2008, în zonă au fost efectuate ample lucrări de reamenajări, albia râului fiind adâncită cu şapte metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici