Prima tranşă din vaccinul anti-COVID de la Moderna - al doilea autorizat după Pfizer - ajunge miercuri în România

  • Prima tranşă de vaccin de la Moderna, de 14.000 de doze, este aşteptată să sosească miercuri, pe 13 ianuarie în România.
  • Reprezentanţii Moderna Inc au reafirmat luni că vaccinul ar trebui să asigure o imunitate de cel puţin un an.
  • Numărul total de persoane vaccinate în România împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech este de 125.190 persoane.
2806 afișări
Imaginea articolului Prima tranşă din vaccinul anti-COVID de la Moderna - al doilea autorizat după Pfizer - ajunge miercuri în România

Prima tranşă din vaccinul anti-COVID de la Moderna - al doilea autorizat după Pfizer - ajunge miercuri în România

Prima tranşă de vaccin de la Moderna este aşteptată să sosească miercuri în România, conform coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Prima tranşă va fi una simbolică de 14.000 de doze şi va ajunge miercuri la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, pe cale terestră. 

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vâsta de peste 18 ani. 

Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile: BioNTech Pfizer şi Moderna.

În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.

Luni dimineaţă a ajuns în România a patra tranşă de vaccin Pfizer - 150.150 de doze, care au fost distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală şi către centrele din ţară.

Din cele 3 tranşe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la data de 6 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Potrivit datelor puse la dispoziţia centrului naţional de vaccinare de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, luni situaţia privind derularea campaniei de vaccinare în spitale era următoarea:

  • Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 16.896 persoane.
  • Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 125.190 persoane.

Vaccinul COVID-19 de la Moderna ar asigura o imunitate de cel puţin un an, conform reprezentanţilor companiei

Cei de la Moderna Inc au reafirmat luni că vaccinul ar trebui să asigure o imunitate de cel puţin un an, scrie Reuters.

De asemenea, compania este încrezătoare că tehnologia ARN messenger (ARNm) pe care a folosit-o asigură protecţie şi în faţa noii variante a coronavirusului care a apărut în mai multe ţări.

Vaccinul companiei, mRNA-1273, foloseşte mARN-ul artificial pentru „a învăţa” sistemul imunitar să recunoască virusul şi să-l neutralizeze.

Compania a declarat luni că se aşteaptă să livreze între 600 de milioane şi 1 miliard de vaccinuri în 2021 şi prevede vânzări de 11,7 miliarde de dolari.

„Suntem pe drumul cel bun pentru a livra cel puţin 600 de milioane de doze", a spus directorul executiv Stéphane Bancel.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici