Primăria face apel la decizia Tribunalului Bucureşti în dosarul Constanda. Sentinţa nu este executorie

Primăria Bucureşti va face apel împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti prin care Costică Constanda are dreptul la despăgubiri de aproximativ 165 de milioane de euro şi precizează că suma nu poate fi cerută şi executată silit, deoarece apelul suspendă executarea.

406 afișări
Imaginea articolului Primăria face apel la decizia Tribunalului Bucureşti în dosarul Constanda. Sentinţa nu este executorie

Primăria face apel la decizia Tribunalului Bucureşti în dosarul Constanda. Sentinţa nu este executorie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"La data de 05.07.2011, acţiunea reclamanţilor Maria şi Costică Constanda a fost admisă de către Tribunalul Bucureşti, secţia a V-a Civilă. Împotriva acestei sentinţe, Primăria Muncipiului Bucureşti va exercita calea de atac a apelului", informează municipalitatea într-un comunicat.

Primăria Capitalei precizează că în prezent sentinţa nu este executorie, astfel că suma nu poate fi cerută şi executată silit, calea de atac a apelului suspendând executarea.

"Avand în vedere caracterul devolutiv al căii de atac a apelului, considerăm că instanţele judecătoreşti, reanalizând mijloacele de probă solicitate de părţi, ar putea schimba în tot hotărârea atacată în sensul respingerii acţiunii reclamanţilor Maria şi Costică Constanda", potrivit sursei citate.

Totodată, municipalitatea precizează că primarul general Sorin Oprescu a supus aprobării CGMB proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal din şos. Nordului nr. 114- 140, în cadrul a patru şedinţe de Consiliu din 31.08.2009, 25.09.2009 şi 30.09.2009, anterior formulării acţiunii în instanţă a soţilor Constanda, Consiliul General al Municipiului Bucureşti aprobând PUZ-ul în cauză în şedinţa din 17.12.2010.

Primăria Capitalei mai precizează că, deşi în momentul promovării acţiunii în instanţă de către soţii Constanda, PUZ-ul nu era aprobat de către CGMB (în contract neexistând un termen limită pentru aprobarea acestuia), în timpul procesului, documentul de urbanism solicitat de către reclamanţi a fost aprobat de CGMB.

"Cu toate acestea, prin soluţia pronunţată, instanţa de judecată a considerat că se impune rezoluţiunea contractului şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Prin repunerea părţilor în situaţia anterioară, soluţia pronunţată dispune achitarea contravalorii terenului din zona Bordei către reclamanţi, având în vedere faptul că prin Hotărâre de Guvern aceasta a fost declarată «parc», intrând în domeniul public al Municipalităţii", susţine municipalitatea.

Costică Constanda are de primit, prin decizia Tribunalului Bucureşti, despăgubiri de peste 35 de milioane de euro legat de contractul de schimb pentru terenul şi construcţiile din Satul Francez şi aproape 110 milioane de euro reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis cererea înaintată de omul de afaceri şi de soţia sa şi au dispus rezoluţiunea contractului de schimb prin care Constanda a renunţat la terenul din Parcul Bordei, pentru unul în Satul Francez, părţile revenind la situaţia anterioară contractului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici