Primarul Craiovei cere Guvernului demiterea prefectului de Dolj

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, îi cere Guvernului demiterea prefectului de Dolj, Elena Costea, care marţi a dat aviz de nelegalitate dispoziţiei de primar şi hotărârii de Consiliu Local prin care ar fi urmat să fie demolate aproximativ 100 de chioşcuri amplasate ilegal pe domeniul public.

257 afișări
Imaginea articolului Primarul Craiovei cere Guvernului demiterea prefectului de Dolj

Lia Olguta Vasilescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Cer public Guvernului să o demită pe doamna prefect pentru decizia luată astăzi. Doamna prefect nu ştie legea. Eu însă pot să spun că am făcut legi timp de 12 ani şi ştiu exact despre ce este vorba. Atât dispoziţia de primar, cât şi hotărârea Consiliului Local prin care ar fi trebuit să fie demolate chioşcurile sunt legale şi am şi argumente pentru asta", a spus Lia-Olguţa Vasilescu.

Ea susţine că mulţi dintre proprietarii de chioşcuri au făcut presiuni pentru a nu le fi demolate construcţiile.

"Sunt foarte multe persoane sus-puse care au chioscuri şi care au făcut presiuni, dar cu toate acestea eu nu renunţ la această măsură. Voi merge până la capăt pentru că, dacă nu, în Craiova va fi un adevărat haos. Înseamnă că oricine îşi poate pune un chioşc oriunde vrea, fără ca cineva să-i facă ceva", a spus Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, prefectul judeţului Dolj, Elena Costea, consideră actele administrative respective ca fiind nelegale întrucât primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a depăşit atribuţiile prin emiterea acestora, susţinând că decizia desfiinţării construcţiilor provizorii revine de fapt Consiliului Local.

"Noi (Prefectura, împreună cu juriştii - n.r.) nu ne-am pronunţat asupra hotărârii Consiliului Local al municipiului Craiova, ci doar asupra acestor dispoziţii emise de primar. Am cerut în instanţă suspendarea acestor decizii întrucât noi am considerat că sunt nelegale", a declarat prefectul judeţului Dolj.

În replică, Lia Olguţa Vasilescu spune că dacă instanţa va decide că dispoziţiile de primar sunt nelegale, atunci îi invită pe cetăţenii Craiovei să aibă câte un chioşc şi să nu plătească nimic.

"Ceea ce a făcut doamna prefect este nelegal, nu ceea ce a făcut Consiliul Local. Eu nu merg pe zvonurile că doamna avea o firmă înainte să fie prefect şi livra produse la chioşcari, iar acum această firmă e probabil în familie, ci merg pe faptul că nu a cunoscut legea. Mi se pare un abuz în funcţie pe care l-a săvârşit doamna Costea, se vede clar reaua-voinţă când mergi şi dai în judecată Primăria şi nu transmiţi o adresă prin care să menţionezi ce era nelegal pentru a intra în legalitate. Eu cred că trebuie să aducem legalitatea în acest oraş şi nu să ajungem să ne temem că sunt trei-patru femei care se tăvălesc pe jos şi trebuie să le plângem de milă când vin la mână cu ceas de 30.000 de euro la negocieri. Dacă şi instanţa va decide că dispoziţiile de primar sunt nelegale, atunci îi invit pe cetăţenii Craiovei, dar absolut pe toţi, să-şi pună câte un chioşc sau câte un garaj unde vor ei, unde le place lor, şi să nu plătească nimic", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Săptămâna trecută, Consiliul Local Craiova a aprobat o hotărâre care prevede să fie demolate toate chioşcurile amplasate ilegal pe domeniul public sau pentru care contractele de concesiune sau închiriere încheiate cu primăria au expirat.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, în acestă situaţie sunt aproximativ 100 de chioşcuri, iar miercuri municipalitatea ar fi urmat să înceapă operaţiunea de demolare a acestora. De altfel, proprietarii chioşcurilor au primit somaţii încă de vineri să le demoleze şi să elibereze spaţiile. Patronii cărora le-au expirat contractele cu Primăria, dar care şi-au plătit chiriile în continuare au primit un răgaz până la 31 decembrie. Atunci, şi aceştia vor fi nevoiţi să îşi demoleze construcţiile, iar primăria va organiza o nouă licitaţie pentru spaţiile care vor fie eliberate.

Aproximativ o sută de proprietari de chioşcuri au protestat, vineri, dar şi marţi dimineaţă, în faţa Primăriei Craiova faţă de decizia administraţiei locale de a le demola construcţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici