Procesiunea de Florii are loc sâmbătă la Bucureşti, odată cu cea de la Ierusalim

Procesiunea de Florii, ce marchează Intrarea Domnului în Ierusalim, va avea loc la Bucureşti sâmbătă, începând cu ora 16.00, de la Mănăstirea Radu Vodă până la Catedrala Patriarhală, odată cu cea din Oraşul Sfânt.

904 afișări
Imaginea articolului Procesiunea de Florii are loc sâmbătă la Bucureşti, odată cu cea de la Ierusalim

Procesiunea de Florii are loc sâmbătă la Bucureşti, odată cu cea de la Ierusalim (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Tradiţionala Procesiune de Florii va începe la ora 14.30, prin săvârşirea vecerniei în biserica Mănăstirii Radu Vodă, urmată de slujba de sfinţire a stâlpărilor (ramuri de finic şi de salcie).

De la ora 16.00, procesiunea, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va porni spre Catedrala Patriarhală pe următorul traseu: Mănăstirea Radu Vodă -bd. Mărăşeşti - bd. Dimitrie Cantemir - str. Bibescu Vodă - str. Şerban Vodă - Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou - str. Principatele Unite - str. Ienăchiţă Văcărescu - str. Sfânta Ecaterina - Biserica Sfânta Ecaterina - str. Bibescu Vodă - Dealul Patriarhiei - Catedrala Patriarhală. În timpul procesiunii, traficul rutier va închis temporar în zonă.

Se vor face două opriri: în faţa Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou şi în faţa Bisericii Sfânta Ecaterina - Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul), unde procesiunea va fi întâmpinată de cadrele didactice (clerici şi mireni) şi de studenţi, care se vor intra în alai. La cele două opriri vor fi rostite ectenii şi rugăciuni.

La pelerinaj vor participa toţi clericii din Capitală şi din judeţul Ilfov, inclusiv preoţii de caritate (din spitale şi centre sociale, cimitire, unităţi militare, penitenciare etc.), adică aproximativ 800 de clerici, alături de credincioşi.

Pelerinajul va culmina cu slujba de sfinţire a icoanei mari a praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, săvârşită pe Colina Bucuriei (Dealul Patriarhiei) şi cu rostirea Cuvântului de învăţătură de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Procesiuni asemănătoare ale clericilor şi credincioşilor se organizează în Arhiepiscopia Bucureştilor şi în Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Urlaţi şi Mizil, în judeţul Prahova.

Începând din anul 2008, tradiţia procesiunii clericilor şi credincioşilor în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) a fost reluată în Bucureşti. Obiceiul a fost interzis de regimul comunist în 1948.

Pelerinajul de Florii îşi are originea încă din perioada secolului al IV-lea, când creştinii celebrau Floriile într-un mod cu totul special. În primele secole creştine, în această duminică, cei care aspirau să fie botezaţi mergeau la episcop, ca să îi ceară să fie admişi la taina botezului. În cinstea acestei zile împăraţii acordau graţieri.

Pelerinajul de Florii începe la Ierusalim din Sâmbăta lui Lazăr şi dă tonul unui şir de procesiuni şi slujbe care continuă toată Săptămâna Patimilor şi culminează cu pogorârea Sfintei Lumini, în Sâmbăta Mare.

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim debutează în zorii zilei de sâmbătă în localitatea Betania lui Lazăr, cu slujba Sfintei Liturghii ce se săvârşeşte într-o biserică ridicată pe vatra vechii locuinţe a lui Lazăr şi a surorilor sale, Marta şi Maria. Din secolul al IV-lea şi până în prezent, lăcaşul creştin aparţine Patriarhiei grec-ortodoxe a Ierusalimului şi a fost refăcut în mai multe perioade ale istoriei şi, tot de atunci, Sâmbăta lui Lazăr este celebrată în fiecare an cu multă evlavie.

După slujbă, credincioşii pleacă spre mormântul lui Lazăr, aflat la câteva sute de metri de biserică. Pelerinii coboară unul câte unul, pe o scară de piatră, în adâncul pământului, unde se păstrează până astăzi mormântul lui Lazăr. Acolo, credincioşii îşi amintesc de învierea lui Lazăr, eveniment care a devenit în timp o treaptă simbolică spre Învierea Mântuitorului.

Sărbătoarea continuă la amiază cu procesiunea dedicată praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, care se desfăşoară pe Muntele Măslinilor. Acolo se află o bisericuţă în curtea căreia se păstrează piatra pe care a păşit Iisus Hristos când a încălecat pe mânzul de asină. Patriarhul Ierusalimului dimpreună cu arhierii şi arhimandriţii, membri ai Sfântului Sinod al Sfântului Mormânt, săvârşesc slujba Vecerniei Mari. Biserica de la Betfaghe devine neîncăpătoare, iar credincioşii aşteaptă în curte plecarea în procesiune. Fiecare pelerin poartă în mână o ramură de finic. Spre lăsarea serii, procesiunea porneşte încet către Ierusalim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici