Procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, reţinut pentru trafic de influenţă şi şantaj

Un procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj a fost reţinut, joi, fiind suspectat că a cerut aproximativ 7.000 de euro de la o persoană care avea pe rol un proces, dar şi că a făcut presiuni asupra unor oameni de afaceri ca să cumpere un imobil, în acest dosar fiind cercetat şi un procuror DIICOT.

649 afișări
Imaginea articolului Procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, reţinut pentru trafic de influenţă şi şantaj

Procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, reţinut pentru trafic de influenţă şi şantaj (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul Marius Vlădoianu de la Parchetul Tribunalului Dolj a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă şi şantaj, iar în aceleşi dosar este urmărit penal, pentru complicitate la şantaj, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT - Structura centrală.

Conform sursei citate, în perioada iulie 2012 - septembrie 2013, procurorul Marius Radu Vlădoianu a pretins de la o persoană (denunţător în dosar) sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei. În schimb, procurorul ar fi promis că va interveni pe lângă magistraţi astfel încât persoana respectivă să obţină o hotărâre favorabilă într-un proces privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflat în recurs, şi pentru a facilita o executare silită.

Procurorii DNA spun că legătura dintre Marius Vlădoianu şi denunţător a fost intermediată, în perioada iulie 2002-aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător.

Ulterior, în perioada iunie 2014-februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste un milion de lei) într-un dosar care viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, procurorul Marius Vlădoianu ar fi făcut presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce aveau relaţii contractuale cu respectiva firmă, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, procurorul Marius Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură.

”În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu, care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel. Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT”, menţionează DNA.

Procurorii mai spun că în acest fel Ionel Tudosan, procuror la DIICOT - structura centrală, l-a ajutat pe procurorul Marius Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le convingerea că are influenţa necesară să le facă probleme dacă nu dau curs solicitării.

Joi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Vlădoianu Marius Radu, urmând ca vineri acesta să fie dus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici