Profesorii care vor pot participa la greva din 22 aprilie, inspectoratele caută înlocuitori

Ministerul Educaţiei nu interzice profesorilor să participe la greva din 22 aprilie, dar solicită inspectoratelor şcolare judeţene să prezinte din timp situaţia acestor cadre didactice, iar în cazul în care nu vor fi înlocuitori, proba s-ar putea amâna, deşi MECTS nu ar vrea ca elevii "să sufere".

20 afișări
Imaginea articolului Profesorii care vor pot participa la greva din 22 aprilie, inspectoratele caută înlocuitori

Profesorii care vor pot participa la greva din 22 aprilie, inspectoratele caută înlocuitori (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

"Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) are datoria de organiza examenul naţional de bacalaureat în cele mai bune condiţii şi de aceea şi-a luat toate măsurile care se impun. Până acum nu ne-a fost semnalat niciun incident care să arate că angajaţii inspectoratelor şcolare ar fi făcut ceea ce reclamă sindicatele", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu.

Mai mult, conducerea MECTS solicită liderilor de sindicat să furnizeze mai multe date legate de nemulţumirile privind inspctoratele şcolare.

"Dacă sindicatele ar spune mai clar despre ce este vorba, ne-am putea informa şi am putea afla exact la ce situaţii concrete fac referire. În Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului nu a existat intenţia de a proceda aşa cum spun sindicatele. Mai mult, în 22 aprilie, sindicatele au anunţat grevă generală. MECTS a cerut inspectoratelor şcolare să se asigure că proba poate avea loc în condiţiile cele mai bune. MECTS nu se opune dorinţei profesorilor de a-şi exercita dreptul la grevă. Inspectoratele şcolare trebuie să găsescă înlocuitori. Dar, dacă toată lumea va fi în grevă, atunci proba va fi amânată", a mai spus Vergu.

Aceasta a precizat că MECTS îşi doreşte ca examenul să se desfăşoare şi în acea zi, pentru ca elevii să nu aibă de suferit.

Sindicatele din Educaţie susţin că sunt profesori care nu s-au prezentat la proba bacalaureatului de competenţe digitale începută luni şi că aceştia ar fi fost "ameninţaţi" de către angajaţii inspectoratelor şcolare, reprezentanţii cadrelor didactice condamnând aceste acţiuni de "intimidare".

În 22 aprilie este cea de-a patra zi a probei de evaluare a competenţelor digitale.

Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat, săptămâna trecută, problemele din sistem, privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor, legea educaţiei. Liderii federaţiilor au decis organizarea unei greve în 22 aprilie şi au recomandat profesorilor să nu participe la examenele naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici