Programul USL la Sănătate: Revizuirea sistemului de finanţare, control riguros al cheltuielilor

Guvernul USL îşi propune la Sănătate, printre altele, revizuirea sistemului de finanţare şi implementarea unui control riguros al cheltuielilor publice din sistemul sanitar, mizând în acest sens pe separarea alocării fondurilor pentru serviciile de sănătate, în funcţie de pachetele de servicii.

232 afișări
Imaginea articolului Programul USL la Sănătate: Revizuirea sistemului de finanţare, control riguros al cheltuielilor

Programul USL la Sănătate: Revizuirea sistemului de finanţare, control riguros al cheltuielilor (Imagine: Shutterstock)

Astfel, potrivit programului de guvernare, finanţarea serviciilor de sănătate va fi separată în două pachete. Primul pachet este al serviciilor de sănătate de bază, pentru toţi cetăţenii, asiguraţi şi neasiguraţi, urmând să cuprindă domeniile urgenţă, prevenţie şi programe naţionale de sănătate. Al doilea pachet este cel de servicii medicale suplimentare pentru cetăţenii asiguraţi în regim privat.

De asemenea, sunt prevăzute asigurări deductibile într-o limită stabilită de Guvern, cât şi reglementarea participării companiilor producătoare de tehnologii medicale la finanţarea parţială a creşterii costurilor de utilizare a acestor tehnologii.

Programul USL mai prevede pregătirea şi atragerea de personal medical prin: revizuirea sistemului de salarizare în direcţia flexibilizării şi stimulării performanţei si competitivităţii prin excluderea profesiei medicale şi de asistent medical, inclusiv moaşe din categoria personalului bugetar; asigurarea formarii unui număr adecvat de categorii de personal cu preponderenta pentru specialităţile deficitare; reformarea rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificărilor de specialist; asigurarea de condiţii suplimentare/motivante, în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate.

Guvernul USL menţionează în program şi proiecte de atragere a resurselor umane, prin rezidenţiatul pe post susţinut prin facilităţi din partea comunităţilor locale, subvenţionarea chiriilor pentru medicii rezidenţi şi tinerilor specialişti de la comunităţile locale, precum şi despre acordarea unor facilităţi la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriul de specialitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici