Proprietarii de firme care vând plante etnobotanice sunt obligaţi să distrugă stocurile în 10 zile

Proprietarii de firme care deţin în stocuri substanţe şi plante etnobnotanice cu efect halucinogen din categoria celor interzise, miercuri, de Guvern vor avea la dispoziţie o perioadă de zece zile în care să distrugă produsele, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

217 afișări
Imaginea articolului Proprietarii de firme care vând plante etnobotanice sunt obligaţi să distrugă stocurile în 10 zile

Proprietarii de firme care vând plante etnobotanice sunt obligaţi să distrugă stocurile în 10 zile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am propus şi Guvernul a fost de acord să instituim o dispoziţie tranzitorie în ceea ce priveşte stocurile deţinute la data intrării în vigoare a ordonanţei. Ele vor trebui distruse de către proprietari sau posesori în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei", a spus Cseke.

Ministrul a prezentat şi o serie de exemple privind plantele interzise, printre care Salvia divinorum (o plantă care produce halucinaţii), toate speciile de ciuperci din genul Psilocybe (care produc de asmeneea halucinaţii), ca şi substanţe precum ketamina (creează dependenţă) şi nefredona, "binecunoscuta denumire de sare de baie care creează dependenţă".

Potrivit Guvernului, la nivelul întregii ţări, s-au înregistrat, în 2009, peste 1.000 de cazuri de persoane care au solicitat asistenţă după ce au consumat astfel de plante. De asemenea, potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliţiei, la începutul anului 2009 funcţionau 18 magazine care comercializau astfel de produse, iar la sfârşitul lunii august 2009 au fost identificate 121 de magazine.

"Faţă de luna august, numărul de magazine aproape că s-a triplat", a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici