Protest al presei din Timişoara faţă de atitudinea primarului Robu, în urma jignirilor repetate

O scrisoare de protest a fost semnată de toate publicaţiile din Timişoara faţă de atitudinea primarului Nicolae Robu, care i-a făcut pe ziarişti “paraziţi sociali” şi le-a spus că “există tot felul de variante de prostituţie” în loc să răspundă la întrebări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

259 afișări
Imaginea articolului Protest al presei din Timişoara faţă de atitudinea primarului Robu, în urma jignirilor repetate

Protest al presei din Timişoara faţă de atitudinea primarului Robu, în urma jignirilor repetate

Demersul este semnat de directorii tuturor publicaţiilor din Timişoara, editori şi corespondenţi şi este adresat Comisiei de Etică a PNL, Nicolae Robu fiind şi preşedintele filialei PNL Timiş, comisiilor pentru cultură şi mass-media din Parlamentul României, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi ONG-urilor care apără libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Semnatorii scrisorii de protest spun că îşi propun, prin acest demers, să aducă în atenţie “derapajele grave” ale primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a jignit jurnaliştii în mod repetat, de-a lungul anilor.

“Protest al presei timişorene faţă de atitudinea primarului Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş. Demersul nostru, al presei timişorene, îşi propune să aducă în atenţia autorităţilor, organizaţiilor media din ţară şi din străinătate, ONG-urilor care susţin libertatea de exprimare, dar şi persoanelor publice preocupate de această temă, derapajele grave ale primarului Timişoarei, Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş. Primarul Timişoarei şi-a făcut o obişnuinţă din a insulta şi a eticheta jurnaliştii, folosind de-a lungul timpului expresii ca «ultrapenibili», «nesimţiţi», «idioţi şi idioate» , «nu ne tragem în şireturi, când o să aveţi cariera făcută de mine cu cinste şi cu muncă multă, atunci puteţi să vă apropiaţi de şireturile mele, până atunci pretind respect” sau ”indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază»”, se arată în scrisoarea de protest.

De asemenea, jurnaliştii din Timişoara semnatari ai scrisorii spun că acest comportament “agresiv şi jignitor” a culminat vineri, 2 martie, pe contul de Facebook al lui Nicolae Robu, iar apoi în timpul conferinţei de presă organizată la sediul PNL Timiş.

“Comportamentul tot mai agresiv şi jignitor a culminat vineri, 2 martie a.c, când excesele verbale au atins un nivel fără precedent. Nicolae Robu a catalogat, pe contul său de Facebook, media locală ca fiind «presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziţi sociali ce trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire». Ulterior, în cadrul conferinţei de presă a PNL Timiş, acesta a continuat cu insultele şi a refuzat să răspundă la întrebările legitime ale jurnaliştilor. «Există tot felul de variante de prostituţie în lumea de astăzi, nu numai prostituţia pe centuri sau nu ştiu pe unde. Există şi alt fel de prostituţie, care e mai gravă», a susţinut Nicolae Robu. Seria atacurilor a continuat ieri (n.r. duminică) când, într-o nouă postare pe Facebook, le-a numit pe colegele noastre «ţaţe» şi a reluat expresii ca «presa nepresă», «jurnalişti nejurnalişti», «prostituţie»”, se mai arată în scrisoare.

Semnatorii scrisorii de protest faţă de atitudinea primarului Nicolae Robu spun că acesta este un prim demers public, iar în cazul în care relaţiile nu se vor “echilibra”, vor apela şi la alte forme de protest.

“Nicolae Robu a avut ieşiri agresive verbal, de-a lungul timpului, din păcate, nu numai la adresa jurnaliştilor, ci împotriva oricăror persoane care au avut o altă părere decât a sa - cetăţeni ai Timişoarei, primari PNL, alţi politicieni sau membri ai unor asociaţii. În opinia noastră, toate aceste atacuri la adresa jurnaliştilor reprezintă o încălcare a normelor europene de comunicare şi o formă de intimidare şi încălcare a libertăţii de exprimare a mass media. Nu vom mai accepta aceasta atitudine agresivă, nu vom mai tolera accesele verbal suburbane ale primarului Nicolae Robu, care este şi preşedintele PNL Timiş. Ne solidarizăm astfel, reprezentanţii presei timişorene, într-un demers comun ce îşi propune să apere dreptul jurnaliştilor de a pune întrebări persoanelor publice şi de a critica activitatea acestora. Acesta este un prim demers public, iar daca relatiile de comunicare dintre primarul Nicolae Robu şi presă nu se vor echilibra, vom apela si la alte forme legale, publice, de protest”, se arată în scrisoare.

Jurnaliştii de la cele mai importante publicaţii din Timişoara au părăsit, vineri, conferinţa primarului Nicolae Robu, după ce au fost comparaţi cu “prostituate” şi jigniţi pentru că au scris despre deszăpezire şi datoriile societăţii de termoficare a oraşului.

”Nu mă întrerupeţi, vă rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva şi ne urmăresc foarte mulţi oameni care trebuie să înţeleagă ce prezint. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe să nu poată urmări cei care sunt în faţa calculatoarelor. Domnişoară, vă convine, staţi aici, nu vă convine, la revedere, oraşul are foarte multe puncte de atracţie. Şi aşa numai mizerii scrieţi, nu lucruri reale, că probabil atâta pricepeţi, că altfel nu ştiu cum să îmi explic, că într-o vreme scriaţi în acord cu realităţile, dar probabil că s-a schimbat ceva în privinţa celor cu fisele la vreun tonomat în oraş. La revedere! Sunt cel mai tare organism de presă din Timişoara, cu pagina mea de Facebook. Aşadar, vreţi să veniţi aici, nu vreţi să veniţi, la revedere, eu îmi văd de treabă. Nu e nicio problemă, nu aia contează. Eu am 35.000 (n. r. fani pe Facebook) fără niciun cent”, i-a spus Nicolae Robu unei jurnaliste care l-a întrerupt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici