Video Protest faţă de amnistie şi graţiere, la Braşov şi la Iaşi / Peste 1.000 de oameni au protestat în Timişoara

Peste 150 de persoane s-au adunat joi seara, în faţa Prefecturii Braşov, uned au protestat faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3659 afișări

Aproximativ 100 de ieşeni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de graţiere

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, dar şi de proiectul de ordonaţă privind graţierea, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi chiar dacă mercurul din termometre a coborât până la -10 grade Celsius, ieşenii au plecat în marş din Piaţa Unirii pe Bulevardul Ştefan cel Mare, iar pe drum au scandat "ieşiti din casă, dacă vă pasă!". S-au oprit în faţa sediului primăriei şi au scandat "Nichita şi cu Chirica, la mititica". Protestatarii s-au oprit şi în faţa sediului PSD Iaşi unde au huiduit.

"În democraţie, hoţii stau în puşcărie!", "DNA, să nu le laşi, vino şi la noi la Iaşi" sau "PSD, ciuma roşie" s-au numărat printre scandările celor ieşiţi din casă pe străzile din centrul Iaşului.

"Nu mi se pare corect ca odată ce ai făcut o faptă care este pedepsită conform cadrului legal, să scapi după aia de ea", a declarat unul dintre protestatari.

"Să facem un calcul, să zicem că o persoană munceşte 20 de ani, plăteşte la stat cam 830 de lei lunar taxe, în 20 de ani se adună cam 199.000 de lei. Modificarea pe care vor ei să o facă spune că tot ce este sub 200 de mii de lei prejudiciu, suma abuzului în serviciu, nu se pedepseşte. Imaginaţi-vă că munceşti 20 de ani, ca persoană fizică, vine cineva, face abuz în serviciu şi vă fură tot ce aţi muncit în 20 de ani. De asta sunt aici", a explicat un alt tânăr.

Peste 1.000 de timişoreni au protestat în centrul oraşului faţă de OUG privind graţierea

Peste 1.000 de persoane s-a adunat, joi seara, în centrul Timişoarei pentru a protesta faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acţiunea a fost anunţată pe Facebook, iar în jurul orei 18.00, în Piaţa Operei din Timişoara s-au adunat peste 1.000 de persoane. O petiţie pentru statul de drept a fost citită în faţa Operei, în care organizatorii au solicitat să nu fie instituite amnistia şi graţierea, ci să fie realizate mai multe închisori. De asemenea, manifestanţii au fost invitaţi să semneze petiţia, iar în momentul în care au fost rostite numele lui Liviu Dragnea, a lui Călin Popescu-Tăriceanu şi al premierului Sorin Grindeanu, protestatarii au început să huiduie.

“Am ieşit pentru că nu suntem mulţumiţi de ce se întâmplă în urma alegerilor din 11 decembrie, clar lumea care a venit aici nu a votat cu actuala guvernare. Deja e prea mult, suntem minţiţi pe faţă. Tu spui că dacă ai produs un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei înseamnă că nu e o faptă penală, cum să nu fie? Şi pentru un leu trebuie să fi tras la răspundere penală. Nu e normal unde s-a ajuns şi sper ca în seara asta să se audă ce avem de spus”, ne-a spus Dragoş Popescu, în vârstă de 21 ani.

“Aici au murit tineri pentru ca să fie democraţie, să fie libertate, nu să fie furt, să nu fie libertate pentru criminali, violatori şi politicieni corupţi”, a precizat şi Dana Ghibur, un alt protestatar.

Manifestanţii au ţinut în mâini afişe cu mesaje precum “Fără puşcăriaşi, rămânem fără cultură!”, “Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi”, “În democraţie, hoţii stau la puşcărie” sau “Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”.

De asemenea, protestatarii s-au plimbat de trei ori prin Piaţa Victoriei, de la Operă şi până la Catedrala Mitropolitană, şi au strigat “La închisoare, nu la guvernare”, “DNA să vină să vă ia”, “Liviu Dragnea, nu uita, va veni şi vremea ta”, “Dragi penali, nu uitaţi, cu graţierea nu scăpaţi”, “Timişoara cere fără graţiere”, “PSD, ciuma roşie”, “Codruţa, nu te lăsa, noi suntem de partea ta” şi “Ciorbea, demisia”.

În jurul orei 20.00, protestul s-a încheiat, urmând ca vineri, de la ora 18.00, să aibă loc o nouă manifestare în centrul Timişoarei.

Protest faţă de amnistie şi graţiere, la Braşov

Protestatarii au ieşit în stadă în jurul orei 18.00 şi au scandat lozinci împotriva guvernanţilor pecum „DNA să vină să vă ia“, „Codruţa nu uita, noi suntem de partea ta“, „La puşcărie, fără amnistie“ sau „Parlament penal, hai la tribunal“.

Ei au venit cu un steag tricolor, cu pancarte şi cu cartonaşe roşii, iar după aproximativ o oră de protest au mărşăluit pe strada Republicii către Piaţa Sfatului, unde au strigat lozinci în faţa sediului PSD: „PSD, ciuma roşie“ sau „Dragnea nu uita, ţara asta nu-i a ta“. După protestul din Piaţa Sfatului, protestatarii s-au întors în faţa Prefecturii unde au continuat acţiunea până la ora 19.40.

„În momentul acesta este un atac puternic la adresa societăţii pentru că fiecare dintre noi muncim pe unde putem, ne plătim taxele şi impozitele, muncim pe bune, iar ei, majoritatea dintre ei, nu au făcut altceva decât să stea pe banii statului şi să încaseze milioane de euro, iar noi nu avem nimic“, a spus Radu Hosu, liderul de opinie al protestatarilor.

El a mai spus că acţiunea de la Braşov va continua şi zilele următoare de la aceeaşi oră, în faţa Prefecturii Braşov.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici