Protest în faţa Primăriei Capitalei: Peste 30 de persoane manifestează

Peste 30 de persoane protestează, joi, în faţa Primăriei Capitalei, cerând să fie lăsate să intre în sala de şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru a participa la dezbateri.

531 afișări
Imaginea articolului Protest în faţa Primăriei Capitalei: Peste 30 de persoane manifestează

Protest în faţa Primăriei Capitalei: Peste 30 de persoane manifestează (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Dezbaterile se ţin cu uşile închise", apoi întrebarea "Ce ascunde-ţi domnule...", fiecare având trecut numele unui consilier general.

De asemenea, manifestanţii au afişat bannere pe care scrie „Chuck Norris unde eşti / Pe Oprescu să-l opreşti", "Ce se întâmplă în spatele uşilor închise? Primrul SSorin Oprescuse joacă cu banii noştrii. 20 de ceasuri a câte 35 de mii bucata egal cu 20 de locuinţe sociale", "Ce se întâmplă în spatele uşilor închise? Primarul Sorin Oprescu se joacă cu banii noştrii. 1,57 miliarde euro pentru 13 km de autostradă suspendată".

Protestatarii spun că Primăria Capitalei este cea mai mare din ţară şi are bugetul cel mai mare, în acest condiţii ar trebui să fie unul etalon de bună guvernare.

"Suntem astăzi aici pentru că nu putem participa în sala de şedinţă a Consiliului General", a declarat pentru MEDIAFAX o participantă la protest.

Acţiunea de protest are loc în timpul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care trebuia să înceapă la ora 13.00, însă până la ora transmiterii acestei ştiri dezbaterile nu au început.

Protestul este organizat de CeRe-Centrul de Resurse pentru participare publică şi ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei. Printre manifestanţi sunt şi Mircea Toma şi Nicușor Dan.

"Protestul este un răspuns faţă de lipsa de transparenţă a Primăriei Generale manifestată prin interzicerea accesului cetăţenilor la şedinţele de consiliu, deşi Legea administraţiei publice (Legea 215 / 2001) stipulează caracterul public al acestor şedinţe. Invocând lipsa de spaţiu, primarul general Sorin Oprescu a decis redirecţionarea cetăţenilor care vor să participe la şedinţele publice către fosta cantină a Primăriei Generale, unde au fost montate televizoare pentru vizionarea şedinţelor de consiliu", susţin reprezentanţii ONG-urilor.

Irina Zamfirescu, de la Agenţia de Monitorizare a Presei, a spus că "guvernarea prin videochat este o invenţie pur opresciană".

Manifestanţii susţin că, la adăpostul lipsei de transparenţă, CGMB "votează proiecte controversate departe de ochii bucureştenilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici