PROTESTE LA OLTCHIM: Peste o sută de angajaţi, nemulţumiţi de neplata salariilor pentru luna mai. Angajaţii l-au forţat pe prefect să discute cu sindicatele şi i-au cerut demiterea conducerii

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea i-au cerut prefectului Mircea Nadolu, pe care l-au forţat să participe la discuţii, demiterea actualei conduceri a combinatului şi a administratorului judiciar, precum şi implicare guvernamentală, protestul încheindu-se după aproximativ şase ore.

288 afișări
Imaginea articolului PROTESTE LA OLTCHIM: Peste o sută de angajaţi, nemulţumiţi de neplata salariilor pentru luna mai. Angajaţii l-au forţat pe prefect să discute cu sindicatele şi i-au cerut demiterea conducerii

PROTESTE LA OLTCHIM: Peste o sută de angajaţi, nemulţumiţi de neplata salariilor pentru luna mai (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber din Oltchim, angajaţii combinatului i-au dat prefectului Mircea Nadolu o listă cu revendicări în care cer demiterea actualei conduceri şi a administratorului judiciar.

"Am transmis Guvernului, prin prefectul Mircea Nadolu, o listă cu revendicări în care cerem demiterea actualei conduceri a Oltchim şi a administratorului judiciar şi numirea unor persoane competente care să repună în funcţiune combinatul. Vrem o implicare guvernamentală, iar oamenii şi-au anunţat intenţia de a continua protestele, după ce au aflat că nu există fonduri decât pentru plata a 50 la sută din lichidarea pe luna mai. Avem nevoie de implicarea guvernamentală, deoarece considerăm că numai cu implicarea premierului Victor Ponta se pot rezolva problemele Oltchim", a declarat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Protestul salariaţilor şi foştilor angajaţi de la Oltchim s-a încheiat după aproximativ şase ore.

Peste o sută de angajaţi de la Oltchim s-au adunat, joi, în faţa pavilionului adminsitrativ al combinatului pentru a protesta faţă de neplata salariilor pentru luna mai, iar acestora li s-au alăturat şi persoane disponibilizate.

În mijlocul protestatarilor a venit şi prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, pentru a sta de vorbă cu aceştia, fiind însă huiduit.

Ulterior, prefectul a vrut să plece spre Uzinele Govora, aflate în apropiere, pentru a evita să discute cu sindicatele şi cu conducerea combinatului, dar o parte dintre angajaţii Oltchim au mers după el.

La sediul Uzinelor Govora, angajaţii s-au aşezat în faţa maşinii lui Mircea Nadolu şi l-au obligat pe acesta să îi însoţească în sala de şedinţe a combinatului Oltchim pentru a participa la discuţii.

Ministrul Economiei promite să meargă vineri la Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că va merge vineri la Oltchim, împreună cu ministrul pentru dialog social, Doina Pană, care are "o voce de stewardesă ce îndoaie orice fier".

De asemenea, Vosganian dat asigurări că cele o mie de persoane disponibilizate de la Oltchim vor primi sumele aferente concediilor pe perioada în care nu au lucrat.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au fost disponibilizaţi, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Ulterior, în 27 iunie, reprezentantul administratorilor judiciari ai Oltchim, Gheorghe Piperea, anunţa că Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, în luna iulie, vânzarea combinatului, dacă grupul azer este interesat de achiziţia Oltchim.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

La începutul acestui an, compania petrolieră azeră de stat SOCAR a anunţat că a ajuns la o reţea de 14 benzinării în România şi va continua să deschidă noi unităţi, în oraşele Bacău, Focşani şi Roman.

Compania azeră de stat are reţele de benzinării în Elveţia, România, Ukraina şi Georgia şi produce anual 60 de milioane de tone de petrol şi 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Recent, SOCAR a câştigat controlul companiei greceşti DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă.

În urmă cu trei ani, SOCAR anunţa că este interesată să coopereze cu Oltchim şi să îşi vândă produsele petrochimice pe piaţa românească, precizând atunci că acest lucru nu înseamnă că vrea să cumpere ceva în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici