Puiul de leu descoperit în luna iunie la Grădina Zoologică din Craiova a murit

Puiul de leu descoperit în luna iunie la Grădina Zoologică din Craiova, după scandalul izbucnit ca urmare a decesului altor patru pui de leu născuţi prematur, a murit în urma unor probleme medicale.

237 afișări
Imaginea articolului Puiul de leu descoperit în luna iunie la Grădina Zoologică din Craiova a murit

Puiul de leu descoperit în luna iulie la Grădina Zoologică din Craiova a murit

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), puiul de leu avea şase luni şi a murit în urma unor probleme medicale.

"Animalul avea simptome de tulburări nervoase de tip epileptiform, motiv pentru care s-au luat măsuri medicale pentru restabilirea stării acestuia de sănătate, însă tratamentul administrat nu a dat rezultate, puiul de leu murind. Cadavrul puiului de leu a fost dus la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alinetelor Dolj, pentru efectuarea necropsiei, pentru a determina cauzele concrete ale decesului", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, rezultatele raportului medical nu au fost deocamdată comunicate.

De asemenea, RAADPFL Craiova solicită sprijinul Federaţiei Grădinilor Zoologice pentru relocarea altor animale aflate la Grădina Zoologică din Craiova, în vederea reabilitării acesteia.

"RAADPFL Craiova a solicitat, prin adresa nr. 9772/31.07.2013, Federaţiei Gradinilor Zoologice şi Acvariilor din Romania, sprijinul în vederea relocării mai multor exemplare de animale deţinute de Gradina Zoologică din Parcul «Nicolae Romanescu», pentru asigurarea bunăstarii acestora. Până în momentul de faţa, încă nu s-a primit niciun răspuns. Totodată, Primăria Craiova a reluat pentru a treia oară procedura de atribuire a contractului având ca obiect reamenajarea Grădinii Zoologice Craiova (Proiect Tehnic plus Execuţie), în cadrul programului «Implementarea şi Realizarea Proectelor de Investiţii în vederea Atingerii Standardelor Necesare Autorizării Grădinilor Zoologice», după ce la primele două licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă", se mai arată în comunicatul citat.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanşat o anchetă, în 20 iunie, în cazul dispariţiei unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, cu o zi înainte, în captivitate, dar când mai mulţi jurnalişti au mers să vadă şi să filmeze puii aceştia dispăruseră.

Jurnaliştii au intrat în posesia unui filmuleţ realizat în 19 iunie de o persoană care a asistat la naşterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. În filmuleţ se vede cum una dintre leoaice îşi alăptează puii, care par sănătoşi şi jucăuşi. Jurnaliştii care au mers a doua zi să fotografieze şi să filmeze puii au constatat, când au ajuns în faţa cuştii leilor, că puii dispăruseră.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că iniţial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

În după-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuţi cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Ulterior, în dimineaţa zilei de 21 iunie, cadavrele celorlalţi doi pui de leu au fost duse la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj de către angajaţii Grădinii Zoologice din Craiova.

În urma acestui scandal, administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru, şi tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa au fost demişi.

În 2 iulie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Dolj anunţau că cei patru pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova s-au născut înainte de termen şi au murit în primele 12 ore de la naştere, pe corpurile acestora nefiind găsite urme de lovituri.

Primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, anunţa, atunci, într-o conferinţă de presă, că la Grădina Zoologică din oraş a fost descoperit un pui de leu despre care autorităţile nu fuseseră anunţate.

Puiul de leu a fost ţinut într-o cuşcă, ascuns de către conducere, şi a fost descoperit în urma procesului de predare-primire încheiat după demiterea administratorului Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru.

Primarul Craiovei mai spunea că în 15 iulie autorizaţia de funcţionare a Grădinii Zoologice din Craiova încetează şi a fost depusă o cerere către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a se prelungi perioada de funcţionare cu încă 60 de zile, timp în care vor începe lucrările de reconstrucţie.

La Grădina Zoologică din Craiova sunt trei leoaice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici