Raportul naţional privind situaţia drogurilor: Aproape jumătate din consumatorii de droguri din Bucureşti iau cel puţin două tipuri de stupefiante

Cei mai mulţi consumatori de droguri din Bucureşti preferă canabisul, însă aproape jumătate dintre ei iau cel puţin două tipuri de stupefiante, în special cei care se droghează cu ecstasy şi cocaină, rezultă din Raportul naţional privind situaţia drogurilor în România, prezentat joi.

375 afișări
Imaginea articolului Raportul naţional privind situaţia drogurilor: Aproape jumătate din consumatorii de droguri din Bucureşti iau cel puţin două tipuri de stupefiante

Raportul naţional privind situaţia drogurilor: Aproape jumătate din consumatorii de droguri din Bucureşti iau cel puţin două tipuri de stupefiante (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Din Raportul naţional privind situaţia drogurilor în România, prezentat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), rezultă că cel mai consumat este canabisul, acesta fiind preferat de 52,5 la sută dintre consumatori, urmat de heroină (20,5 la sută), substanţe noi cu proprietăţi psihoactive - SNPP (13,5 la sută) şi cocaină (7,5 la sută).

Cercetarea a cuprins 400 de consumatori, iar 45,5 la sută dintre ei au spus că, pe lângă drogul principal, iau şi alte stupefiante.

"Astfel, consumatorii de ecstasy sunt cei care au declarat în cea mai mare proporţie consum secundar de alte droguri - 75 la sută dintre ei consumând şi canabis, cocaină şi SNPP. Totodată, consumatorii de cocaină îmbină în proporţie de 66,7 la sută alte droguri secundare, cum ar fi canabis, ecstasy şi medicamente, în timp ce consumatorii de SNPP înregistrează în proporţie de 63 la sută consum secundar, din care cea mai mare parte o reprezintă consumul de heroină (91 la sută)", se arată în raportul prezentat joi.

În funcţie de frecvenţa consumului de drog principal, majoritatea respondenţilor au spus că sunt consumatori ocazionali (57 la sută), dintre care 30 la sută consumă de două-trei ori pe săptămână, iar 27 la sută, mai puţin de o dată pe săptămână.

"În schimb, cei care au declarat consum intensiv se repartizează astfel: 32 la sută consumă în fiecare zi, iar 11 la sută consumă de patru - şase ori pe săptămână", se mai arată îm raport.

În ceea ce priveşte modul de consum a drogului principal, se observă că cea mai frecventă cale de administrare este fumatul (54,5 la sută), urmată de cea injectabilă (32,8 la sută), au precizat autorii raportului.

Referitor la vârsta de debut, cea mai mare pondere o au cei care au început consumul de droguri la 20 de ani (13,5 la sută), vârsta medie de debut fiind 21 de ani. Cea mai mică vârstă de debut este de 12 ani, iar cea mai mare de 41 de ani, potrivit documentului citat.

Autorii raportului au mai arătat că majoritatea celor care au luat prima dată droguri la vârste fragede au început cu consumul de heroină (75 la sută dintre cei sub 15 ani), iar cei care au început consumul între 15 şi 34 ani au preferat canabisul. Cei care au consumat pentru prima dată droguri la vârsta de peste 34 de ani au început în proporţii egale cu cocaină, heroină şi SNPP.

Numărul consumatorilor de droguri din Bucureşti a rămas constant în ultimii ani, fiind estimat la aproximativ 19.000, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici