Războiul SRI- Dragnea. Cum a ajuns Hellvig să fie acuzat că a cedat şi cine face scut în jurul lui

Schimbul dur de replici între SRI şi Dragnea a luat amploare, în ultimele zile. Toţi directorii din SRI au făcut scut în jurul lui Eduard Hellvig, în timp ce liderul PSD îl acuză că a cedat statului paralel. În context, apar informaţii despre întâlniri secrete Coldea- judecători.

4394 afișări
Imaginea articolului Războiul SRI- Dragnea. Cum a ajuns Hellvig să fie acuzat că a cedat şi cine face scut în jurul lui

Războiul SRI- Dragnea. Cum a ajuns Hellvig să fie acuzat că a cedat şi cine face scut în jurul lui

Comunicatul transmis luni de SRI, prin care instituţia arată că nu face jocuri de putere şi nu se implică în politică, a fost aprobat în şedinţa extraordinară a Colegiului Director. Subiectul nu a fost motivul principal al întrunirii, dar a fost pus în discuţie.

Este însă una dintre rarele situaţii în care comunicatul public este semnat de Colegiul Director.

Pentru o mai bună înţelegere, conducerea Serviciului Român de Informaţii este:

- SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea preşedintelui României.

-directorul este secondat de un prim-adjunct - pentru zona de informaţii-operaţiuni şi de trei adjuncţi. Prim-adjunctul şi adjuncţii directorului au rang de secretar de stat şi sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii.

- Colegiul Director- organismul deliberativ, compus din directorul SRI, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, precum şi din şefi ai unor unităţi centrale şi teritoriale. Preşedintele Consiliului Director este directorul SRI.

-Biroul Executiv al Consiliului Director asigură conducerea operativă a Serviciului Român de Informaţii şi îndeplinirea hotărârilor Consiliului Director. Este alcătuit din directorul Serviciului Român de Informaţii, prim-adjunctul şi adjuncţii săi.

În unele cazuri de maximă importanţă, comunicatele publice au fost atribuite Biroului Executiv, un exemplu fiind repunerea în funcţie şi totodată demisia lui Florian Coldea, în ianuarie 2017. Cu altă ocazie, în momentul în care membrii Comisiei SRI cereau demiterea lui Dumitru Dumbravă (secretar general SRI), structura din cadrul Serviciului decidea că, pe viitor, comunicarea se va face doar prin Cabinetul Directorului.

Serviciul Român de Informaţii a fost, în ultimii ani, ţinta acuzaţiilor cu privire la abuzurile din societate. Implicarea în politică, justiţie sau media, controlul pe care îl avea instituţia prin diferite pârghii, inclusiv celebrele protocoale, făcea ca SRI să fie în tot şi toate. Artizanul a fost considerat Florian Coldea, omul doi din SRI până în 2017. Iar încrengăturile nu i-ar fi fost străine nici lui George Maior, fostul şef al instituţiei.

Pentru prima dată după mult timp, lucrurile au părut să se schimbe odată cu venirea liberalului Eduard Hellvig la conducerea instituţiei, în 2 martie 2015.

Acesta a avut susţinere chiar şi din partea PSD. “Domnul Hellvig îl cunoaştem şi am lucrat foarte bine şi crededem că e o persoane echilibrată . Nu ne vom opune, însă ne dorim să avem o dezbarere publică pe acest principiu şi să stabilim dacă o putere politică aflată în poziţia de a face nominalizări va acoperi toate funcţiile din toate instituţiile”, a declarat Victor Ponta, la acea vreme.

Liviu Dragnea a rememorat, la rândul său, perioada în care se construia USL şi prietenia care l-a legat de Hellvig.

“Nu pot să ascund că am avut o relaţie de prietenie foarte strânsă cu Eduard Hellvig, am avut ani de zile în care eram în construcţia acelui proiect frumos, proiect politic, USL, am avut zile, nopţi, săptămâni, luni, în care trebuia să gestionăm nişte negocieri destul de dure, până la nivel de comună. Făceam liste comune şi se discuta de liste comune inclusiv la nivel de comună şi erau patimă îndreptăţită, dar şi tensiuni foarte mari. Singurii care stăteam cap-coadă eram eu şi domnul Hellvig. Domnul Antonescu şi domnul Ponta nu prea stăteau, sau stăteau puţin şi se speriau. Într-un asemenea proiect politic am avut nu numai stări de bine, am avut momente tensionate din diverse cauze şi amândoi stăteam umăr la umăr ca să ducem proiectul mai departe. Asta a făcut să se lege o prietenie foarte bună. După ce domnul Hellvig a devenit directorul SRI, sigur, nu pot să spun că îi sunt sau îmi este duşman, dar avem o relaţie instituţională, conducem două instituţii pe care le respectăm şi după ce nu o să mai fim în aceste funcţii probabil că relaţia de prietenie va fi umplută din nou de substanţă cu mare drag şi din partea mea şi din partea lui", a spus Dragnea, la Antena 3, în ianuarie 2017.

Liderul PSD lăuda faptul că SRI a avut în campania electorală o atitudine corectă şi echilibrată. "Din punctul meu de vedere, foarte important a fost că SRI, nu ştiu dacă a avut influenţe sau nu, dar probabil că telefoane şi alte apropouri din partea unor foşti colegi de la PNL o fi avut domnul Hellvig, să-i ajute în campanie, eu am simţit foarte clar că în acest an electoral SRI, ca şi celelalte instituţii, a avut o atitudine corectă, echilibrată, echidistantă, de neimplicare, doar în limita atribuţiilor de serviciu pe care le-au avut. Să ştiţi că pentru noi a contat foarte mult”, spunea Dragnea.

În 25 ianuarie 2017, Hellvig vorbea, în momentul în care a fost audiat în cadrul şedinţei Comisiei Comune Permanente, tocmai despre lupta împotriva abuzurilor.

“Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ţine SRI în limitele cadrului legal şi al misiunilor sale stipulate de lege. Cei care mă cunosc ştiu că urăsc abuzurile. De aceea vă spun foarte clar: SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. In mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere. În mandatul meu, SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă, aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri. Cred că fiecare instituţie trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul stabilit de lege şi de Constituţia României, însă îmi doresc o colaborare transparentă cu toate instituţiile statului. Doar pentru că suntem un serviciu de informaţii nu înseamnă că trebuie să fim o instituţie izolată”, declara Eduard Hellvig, la începutul anului 2017.

De atunci lucrurile s-au schimbat, însă, radical.

Liviu Dragnea a fost condamnat joia trecută, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive. La o zi distanţă, după şedinţa în care PSD şi-a manifestat susţinerea pentru Dragnea, liderul partidului ieşea public şi anunţa că nu se va teme. Iar răul purta şi nume: "Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Kovesi, nici Pahonţu, nici Ponta, nici alţii".

O afirmaţie care nu a rămas fără ecou. Într-o poziţie rară, Serviciului Român de Informaţii a transmis un document semnat de toţi şefii instituţiei.

"Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului Român de Informaţii într-o zonă a speculaţiilor prin afirmaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor Serviciului. SRI condamnă ferm aceste încercări de denigrare a instituţiei şi îi asigură pe partenerii interni şi externi că va ramâne ancorat în misiunile sale care privesc exclusiv securitatea naţională. Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, îi asigură pe toţi cetăţenii României de neimplicare în niciun fel de jocuri de putere, de menţinere a instituţiei în afara dezbaterilor politice şi de determinare în efortul conjugat de a prezerva securitatea naţională", a transmis Colegiul Director al Serviciului Român de Informaţii.

A urmat o nouă replică a lui Dragnea. Hellvig nu mai are susţinerea sa pentru că a cedat statului paralel, spune liderul social democraţilor.

Serviciul Român de Informaţii a refuzat, la solicitarea MEDIAFAX, să ofere un punct de vedere la afirmaţiile liderului PSD.

Într-un context în care toţi şefii din SRI au făcut scut în jurul lui Eduard Hellvig, iar Liviu Dragnea îl acuză public că a cedat puterii oculte care încearcă să controleze instituţiile statului, apare şi Marian Vanghelie care vorbeşte despre întâlniri secrete între fostul adjunct al SRI şi magistraţi de la Înalta Curte, iar un subiect ar fi fost chiar dosarul lui Liviu Dragnea.

„Ştiţi unde este casa domnului Coldea? Lângă T14. (...) Pe 19 iunie, au fost prezenţi la domnul Coldea acasă mai mulţi judecători de la Înalta Curte. Eu aştept să mă dea în judecată, pentru că spun foarte multe lucruri şi nimeni nu mă dă în judecată. Înţeleg că mai nou, activează domnul Bulancea (procuror DNA, n.r), care vrea să se afirme, considerând că va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Şi dă telefon, e înnebunit, dă telefon la tot felul de judecători pe care îi are agăţaţi şi le spune că ar fi bine ca să le transmită care sunt în dosarele mele să mă judece mai repede, să închidă dosarele şi să mă condamne. Sunt informat că nu este vorba numai de dosarul meu, că dacă era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt în continuare foarte interesaţi de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, şi cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit (...) Din câte înţeleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea - din informaţiile mele”, a spus Marian Vanghelie, la Antena3.

Situaţia creată ridică o serie de întrebări la care pot răspunde doar cei implicaţi, adică Eduard Hellvig şi Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici