Trump confirmă luni, în cadrul întâlnirii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, că a fost de acord să furnizeze arme Ucrainei.
El adaugă că SUA produc „cel mai bun echipament militar din lume”.
Noul echipament va fi fabricat pentru NATO și va fi disponibil pentru a fi trimis mai departe Ucrainei, scrie The Guardian.
„Suntem foarte, foarte nemulțumiți de Rusia”, declară luni președintele SUA, Donald Trump, în cadrul întâlnirii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă.
„Vom aplica taxe foarte severe dacă nu ajungem la un acord în 50 de zile, taxe de aproximativ 100%, le numiți taxe auxiliare, știți ce înseamnă asta”, mai spune Trump, potrivit The Guardian.
Numirea unui nou cabinet de miniștri (Guvernul Ucrainei) de către Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean) este programată pentru 17 iulie, a doua zi după votul privind demiterea, scrie Ukrainska Pravda.
Aliații europeni sunt în discuții pentru a achiziționa „mai mult de trei” sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina.
Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al guvernului german, scrie The Guardian.
Informația vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în cadrul conferinței de la Roma de săptămâna trecută că Germania și Norvegia sunt pregătite să cumpere trei sisteme Patriot pentru Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia este pregătită pentru o a treia rundă de negocieri cu Ucraina și așteaptă propuneri concrete privind data discuțiilor. El a precizat că SUA continuă să furnizeze arme Ucrainei, iar costurile vor fi asigurate de Europa. De asemenea, Peskov a acuzat țările NATO din Marea Baltică de a adopta politici „agresive”.
În plus, Peskov a afirmat că Rusia are în vedere că Statele Unite continuă să furnizeze arme Ucrainei, deși nu a precizat în ce măsură acest lucru va influența poziția Moscovei în negocieri. „S-a vorbit mult despre costurile ridicate și alte aspecte; acum se pare că aceste livrări vor fi plătite de Europa”, a spus el.
Securitatea ucraineană a eliminat presupușii asasini ai colonelului Ivan Voronîh, în urma unei operațiuni speciale desfășurate la Kiev, după ce aceștia au fost surprinși încercând să se ascundă de autorități.
O operațiune fulger a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) s-a încheiat cu „lichidarea” unor agenți ruși ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), acuzați de asasinarea colonelului ucrainean Ivan Voronîh, membru al securității ucrainene, ucis în plină zi, joi, într-o ambuscadă care a avut loc la Kiev.
„Agenții ruși au opus rezistență în timpul reținerii, motiv pentru care au fost lichidați”, a precizat SBU în comunicat transmis duminică pe Telegram, citat de The Guardian.
Președintele Volodimir Zelenski a numit-o pe prim-vicepremierul Iulia Svirîdenko drept următoarea prim-ministră a Ucrainei, lansând o remaniere guvernamentală.
„Am propus ca Iulia Svirîdenko să conducă Guvernul Ucrainei și să-i reînnoiască semnificativ activitatea”, a spus Zelenski într-o postare pe X. „Aștept cu interes prezentarea planului de acțiune al noului guvern în viitorul apropiat.”
Zelenski a precizat că s-a întâlnit cu Svirîdenko mai devreme în aceeași zi pentru a discuta cooperarea cu SUA și Europa, consolidarea economiei, creșterea producției de armament și reformarea puterii executive.
Conform constituției Ucrainei, parlamentul este cel care numește guvernul.
Pentru ca Svirîdenko să devină noul șef al guvernului, premierul Denîs Șmîhal trebuie să-și depună oficial demisia în fața parlamentului, care este apoi obligat să voteze asupra acestei chestiuni.
Dacă parlamentul susține demisia lui Șmîhal, guvernul își încheie mandatul, iar deputații au la dispoziție 30 de zile pentru a vota un nou prim-ministru.
Următoarea sesiune a parlamentului urmează să înceapă în această săptămână. Partidul lui Zelenski, „Servitorul Poporului”, deține majoritatea mandatelor și este de așteptat să sprijine rapid decizia președintelui.
Zvonuri privind înlocuirea lui Șmîhal circulă încă din vara trecută. Deși Zelenski a înlocuit mai mulți oficiali în septembrie 2024, Șmîhal a rămas în funcție.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni la Kiev cu trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg. Cei doi au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și despre cumpărarea de arme de către Kiev cu ajutorul Europei, potrivit Reuters.
Întâlnirea a avut loc la o zi după ce președintele american Donald Trump a declarat că va trimite Ucrainei rachete de apărare antiaeriană Patriot și înainte de anunțul așteptat luni privind un nou plan al SUA de înarmare a Kievului cu arme ofensive.
Kremlinul a promis că va „apăra ferm” interesele Rusiei în regiunea Mării Baltice, ca reacție la testul recent al sistemului de rachete HIMARS furnizat de SUA, desfășurat de Estonia.
„Situația în regiunea Baltică este tensionată din cauza politicilor agresive ale statelor europene de coastă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Moscova monitorizează îndeaproape evoluțiile și va reacționa în consecință.
Un elicopter rusesc de tip Mi-8 a dispărut în regiunea Extremului Orient al Rusiei, având la bord cinci persoane. Potrivit publicației pro-guvernamentale Kommersant, aeronava transporta trei membri ai echipajului și doi tehnicieni în momentul dispariției.
Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare, însă până acum nu a fost stabilit niciun contact cu elicopterul.
Kirill Dmitriev, un apropiat al Kremlinului și șef al fondului suveran de investiții al Rusiei, a făcut apel la o abordare mai productivă în relațiile dintre Statele Unite și Rusia, anunță The Kyiv Independent.
După declarația președintelui american Donald Trump în privința Ucrainei, Dmitriev a subliniat valoarea diplomației în detrimentul confruntării.
„Un dialog constructiv între Rusia și SUA va aduce întotdeauna mai multe rezultate decât limbajul obosit și distructiv al presiunii”, a scris Dmitriev, semnalând interesul Moscovei de a redeschide canalele de comunicare cu Washingtonul.
Comentariile sale vin în contextul în care Trump sugerează o posibilă schimbare a politicii americane față de Ucraina, ceea ce ridică întrebări privind viitorul sprijinului oferit de SUA în conflictul aflat în desfășurare.
Agenția ucraineană de informații militare (HUR) a publicat un nou videoclip în care susține că noua dronă terestră a Ucrainei, numită Liut („Furie”), a distrus cu succes o poziție rusă folosind o mitralieră montată.
Operațiunea ar fi avut loc în regiunea Sumî, în nord-estul țării, o zonă de frontieră cu Rusia, care a fost recent scena unor încercări sporite ale Moscovei de a pătrunde în apărarea ucraineană.
Șase persoane au fost ucise, iar alte 30 rănite în urma unei serii de atacuri rusești pe teritoriul Ucrainei în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene.
Forțele Aeriene ale țării au raportat că Rusia a lansat noaptea trecută 136 de drone, inclusiv drone de atac de tip Shahed, proiectate în Iran.
Pe lângă acest val de drone, Rusia a tras și patru rachete ghidate din sistemele S-300 și S-400.
Trimisul special al președintelui american Donald Trump în Ucraina, Keith Kellogg, a sosit luni la Kiev pentru a discuta despre securitate și sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, citat de Reuters.
Rusia a pierdut aproximativ 1.035.060 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022, potrivit unei actualizări din 14 iulie transmisă de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Cifra include 1.130 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, Ucraina mai raportează distrugerea a 11.019 tancuri, 22.987 de vehicule blindate de luptă, 55.025 de vehicule de transport și cisterne de combustibil, 30.294 de sisteme de artilerie, 1.438 de lansatoare multiple de rachete și 1.194 de sisteme de apărare aeriană. Pierderile Rusiei includ și 421 de avioane, 340 de elicoptere și 45.635 de drone alături de 28 de nave și un submarin.
Uniunea Europeană este aproape de finalizarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Moscovei, care ar urma să includă și un plafon revizuit pentru prețul petrolului rusesc, potrivit Reuters.
Informația a fost publicată pe 13 iulie și se bazează pe declarațiile a patru surse din interiorul blocului comunitar.
Germania nu va furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus, dar va furniza Kievului sisteme de apărare aeriană Patriot achiziționate din SUA, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat Financial Times și publicat pe 13 iulie.
„Industria trebuie să-și mărească capacitățile. Acest lucru se aplică muniției, dronelor, tancurilor — practic aproape tuturor domeniilor”, a afirmat Pistorius.departamentul externef
Președintele Donald Trump a anunțat pe 13 iulie că Statele Unite vor trimite baterii suplimentare de apărare aeriană Patriot în Ucraina, dar a adăugat că SUA vor fi rambursate pentru costul acestora.
Președintele Zelenski a subliniat în mod constant necesitatea Ucrainei de a dispune de astfel de sisteme pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone rusești.
„Le vom trimite bateriile Patriot, de care au nevoie disperată, pentru că (președintele rus Vladimir) Putin a surprins cu adevărat o mulțime de oameni. Vorbește frumos, iar seara bombardează pe toată lumea. Dar există o mică problemă aici. Nu-mi place”, a declarat Trump reporterilor la baza militară Joint Base Andrews, din afara Washingtonului.
Ofensiva de vară a Moscovei nu a îndeplinit așteptările Kremlinului, întrucât trupele ucrainene continuă să zădărnicească atacurile rusești asupra diverselor regiuni, a afirmat președintele Volodimir Zelenski pe 13 iulie.
„Vedem intențiile și încercările inamicului de a avansa și este important că fiecare dintre aceste încercări este zădărnicită datorită rezistenței unităților noastre și apărării active”, a declarat Zelenski pe Telegram. „Armata rusă nu a reușit să îndeplinească așteptările comandamentului său pentru această vară.”